Βάσεις μιας νέας Ευρωλίγκας

Βάσεις μιας νέας Ευρωλίγκας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διακαής πόθος και χρόνιος στόχος ομάδων-μετόχων που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα επετεύχθη χθες, θέτοντας πλέον σε άλλες βάσεις τον τρόπο λειτουργίας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ στον κόσμο μετά το ΝΒΑ. 

Το αίτημα των συλλόγων να έχουν και οι ίδιοι λόγο στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, πέρασε κατά πλειοψηφία (7 στους 11) στην έκτακτη γενική συνέλευση που διεξήχθη χθες στη Βαρκελώνη, δικαιώνοντας έτσι κλαμπ, όπως ο Παναθηναϊκός, που επί σειρά ετών το έθεταν ως βασική προϋπόθεση για μια ισότιμη συμμετοχή όλων στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωλίγκας.

Μετά δύο δεκαετίες, η πλειονότητα των ομάδων-μετόχων αμφισβήτησε ανοικτά τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή Τζόρντι Μπερτομέου και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε σημαντικά θέματα και συμφωνίες για το ίδιο το προϊόν. 

Ετσι, το «μέτωπο των επτά» (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι, Εφές, Ζαλγκίρις) που πήρε «σάρκα και οστά» στη «μυστική συγκέντρωση» της Αθήνας κατάφερε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του, επιτυγχάνοντας την είσοδό τους στο νέο Δ.Σ. που θα αναδειχθεί το προσεχές μέλλον και πιθανότατα θα είναι πιο πολυπρόσωπο. 

Ο Ισπανός παράγοντας είναι φανερό πως θα χάσει αρκετές από τις υπεραρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν οι εξελίξεις αυτές θα σταθούν ικανές ώστε να τεθεί εκτός… κάδρου, ειδικά όταν ομάδες όπως οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, τον στηρίζουν ανοικτά. Το νέο format της διοργάνωσης και ο ρόλος που θα έχει ο Μπερτομέου θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες.   

Στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωλίγκας, αφού γίνεται λόγος για ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η EuroLeague Basketball θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω ενσωμάτωση των 11 συλλόγων-μετόχων στη δομή διακυβέρνησης όλων των συλλογικών στοιχείων στην προσεχή συνέλευση των μετόχων της ECA».

Αυτό επί της ουσίας μεταφράζεται πως οι ομάδες θα συναποφασίζουν για θέματα όπως τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγικές συμφωνίες, αλλά και τα αγωνιστικά, μη δίνοντας άλλη «λευκή επιταγή» στον Ισπανό παράγοντα, που βρήκε συμμάχους τις ομάδες της χώρας του αλλά και τη Φενέρ. 

• Τον τρίτο κατά σειράν αγώνα τους δίνουν απόψε για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας Ρεάλ και Εφές στη Μαδρίτη, με το σκορ να είναι 2-0 για την τουρκική ομάδα, που θέλει ακόμη μία νίκη για να προκριθεί στο φάιναλ φορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή