Ο Σπανούλης όλων μας…

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πλήρωμα του χρόνου έφτασε και για τον Βασίλη Σπανούλη. Παρότι έφηβος ψυχικά, το σώμα του έδωσε την εντολή για το φινάλε μιας σπουδαίας καριέρας. Θεωρώ τη γενιά μου τυχερή μπασκετικά. Είδαμε Γκάλη, Ντράζεν, Τζόρνταν, Μάτζικ, Διαμαντίδη, Σπανούλη. 

Τον «Kill Bill» που πήρε μια τεράστια απόφαση το 2010 να αφήσει τον Παναθηναϊκό και να μετακομίσει στον «αιώνιο» αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Ούτε ο Γκάλης πήγε στον ΠΑΟΚ, ούτε ο Μάτζικ στους Σέλτικς. Ο Σπανούλης τόλμησε να πάρει ένα ρίσκο ζωής και τελικά τα κατάφερε.

Κατάφερε να αποκρούσει ένα θηριώδες κύμα «πράσινων» αντιδράσεων κι εκεί που οι πρώτες γκρίνιες και αμφισβητήσεις έκαναν την εμφάνισή τους και στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, στάθηκε ξανά όρθιος στο παρκέ και οδήγησε την ομάδα του σε πρωτοφανείς διακρίσεις και νίκες. Εκεί που άλλοι θα είχαν «εξαϋλωθεί», ο Λαρισαίος γκαρντ, άντεξε και πέτυχε να γίνει ο σημαντικότερος παίκτης που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα.

Πέρα από το αξιομνημόνευτο αγωνιστικό πείσμα του, ο Σπανούλης δούλεψε σκληρά, τόσο στην τεχνική του, όσο και στο μυαλό του, ενώ παράλληλα μελέτησε το μπάσκετ σαν ένας διψασμένος προπονητής.

Ενας παίκτης χωρίς φυσικό ταλέντο και μηχανική στο σουτ, έφτασε στο σημείο να γίνει ένας από τους πιο σεσημασμένους εκτελεστές του αθλήματος. Χωρίς να είναι αλτικός, κατάφερε να στέκεται στον αέρα και να νικά πολύ ψηλότερους αντιπάλους. Χωρίς να είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, μ’ αυτήν στα χέρια έκανε πρωτοφανείς ζημιές στις αντίπαλες άμυνες.

Ο Βασίλης Σπανούλης ποτέ δεν ήταν το σούπερ ταλέντο. Εγινε, όμως, ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γιατί δούλεψε πολύ σκληρά σε όλα τα επίπεδα. Αφιέρωσε τη ζωή του στο μπάσκετ, το μελέτησε όσο λίγοι και απέκτησε αντίληψη που ελάχιστοι παίκτες είχαν ποτέ. Κι αυτή με τη σειρά της δημιούργησε ένα τέρας ψυχολογίας και αυτοσυγκέντρωσης.

Κι όταν η… σκόνη του μίσους και της αντιπαλότητας κατακάθισε, «πράσινοι», «κίτρινοι» και κάθε είδους απόχρωσης φίλαθλοι, αναγνώρισαν την ποιότητα ενός παίκτη που πέρα από την ομάδα του, μεγέθυνε και το ελληνικό μπάσκετ.

Και αυτή ίσως να είναι η μεγαλύτερη νίκη του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή