Τόκιο 2020: Η ολυμπιακή Ιαπωνία των πολλών περιορισμών

Τόκιο 2020: Η ολυμπιακή Ιαπωνία των πολλών περιορισμών

Ελληνες πρωταθλητές διηγούνται στην «Κ» τις συνθήκες που βιώνουν στο Τόκιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους… ρυθμούς του νέου κορωνοϊού κινούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Ελάχιστες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, και το ενδιαφέρον δεν είναι επικεντρωμένο στις επιδόσεις των αθλητών και στις συμμετοχές, αλλά στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Η φράση «θετικό κρούσμα» δεν παραπέμπει σε κάποιον αθλητή που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά σε αθλητή που νόσησε από COVID-19.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φθάσουμε στην Ιαπωνία υγιείς. Ολα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια», δήλωσε στην «Κ» ο Τάσος Κορακάκης, προπονητής του «χρυσού» κοριτσιού της ελληνικής σκοποβολής Αννας Κορακάκη. Αθλητές και συνοδοί που θα ταξιδέψουν για το Τόκιο φοβούνται μήπως βρεθούν θετικοί.

Στην Ιαπωνία ήδη βρίσκονται πολλοί αθλητές από διάφορες χώρες προκειμένου να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες τους. Από ελληνικής πλευράς, στη «Χώρα των Χρυσανθέμων» θα φθάσουν σήμερα και οι Βύρων Κοκκαλάνης, Κατερίνα Δίβαρη με τους προπονητές τους. Οι ιστιοπλόοι μας θα μεταβούν στην Ενοσίμα, όπου βρίσκονται ήδη οι ομάδες των «470».

Στο νησάκι Ενοσίμα διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964 και εκεί θα πραγματοποιηθούν και οι 32οι. Οι συνθήκες διαμονής, όμως, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Κ» οι «χάλκινοι» ολυμπιονίκες του Ρίο Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, όπως και ο προπονητής τους, Μιχάλης Μηλαίος, δεν είναι οι κατάλληλες για αθλητές. Στο ξενοδοχείο απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με άλλους ενοίκους και έτσι, για να πηγαίνουν στα δωμάτιά τους, πρέπει να χρησιμοποιούν τη σκάλα κινδύνου. Το πρωινό πρέπει να το παίρνουν στα δωμάτιά τους ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να βρίσκονται στην τραπεζαρία πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσουν κάποιο προϊόν από σούπερ μάρκετ, αυτό μπορεί να το κάνει ο Ιάπωνας εθελοντής και μόνο εάν υπάρχουν μετρητά, αλλά η πρόσβαση σε μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής απαγορεύεται. Στη μαρίνα δεν υπάρχει wi-fi και οι αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ιαπωνικό αριθμό τηλεφώνου ώστε να επικοινωνούν με τους δικούς τους αλλά και μεταξύ τους.

Αντίθετα, σε άλλο ξενοδοχείο στην Ενοσίμα, όπου μένουν οι Κινέζοι αθλητές, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ο ιστιοπλόος Ζανγκ Σιαντόνγκ δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ότι οι αθλητές μπορούν να βρεθούν στους ίδιους χώρους με Ιάπωνες και τουρίστες, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει αιτία διασποράς του ιού.

Τελευταίες ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και καλοκαίρι καθημένων: Όλα τα νέα μέτρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή