Τόκιο 2020: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τόκιο 2020: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να διακριθεί στο Τόκιο, αλλά και να αποφύγει τα «βέλη» της πανδημίας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή, σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, αποστολή αθλητών θα πάρει μέρος η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που αρχίζουν στις 23 του μήνα. Μέσα από τις προκρίσεις, 83 πρωταθλητές μας «σφράγισαν» εισιτήρια για το όνειρό τους. Η ελληνική ομάδα μπορεί να είναι μικρή αλλά οι επιδόσεις των μελών της θεωρούνται ελπιδοφόρες. Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς εάν βρεθεί κάποιος αθλητής θετικός δεν θα αγωνιστεί. 

Η ευχή «να φύγεις και να γυρίσεις υγιής» σε αυτούς τους Ολυμπιακούς έχει αντικαταστήσει την ευχή «καλή επιτυχία». Ηδη τρία μέλη της ελληνικής αποστολής (δύο αθλητές και ένας προπονητής) βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, ο ένας ταξίδεψε για Τόκιο και άγνωστο παραμένει εάν θα προλάβουν να φύγουν οι άλλοι δύο.  

«Εύχομαι να απολαύσουν κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού, να φύγουν και να γυρίσουν υγιείς με την καταπληκτική εμπειρία της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς. Σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό τομέα, τους εύχομαι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.  

Αρκετοί από τους αθλητές μας βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία, προκειμένου να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους και να εξοικειωθούν με τις καιρικές συνθήκες. «Από πλευράς μας έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι αθλητές να έχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια, τόσο κατά την προετοιμασία του ταξιδιού, όσο και κατά την παραμονή τους στην Ιαπωνία, πάντα σε συνεννόηση με τις διεθνείς αρχές και τους διοργανωτές. Ηδη, μέλη του αρχηγείου της ΕΟΕ βρίσκονται στο ολυμπιακό χωριό στο Τόκιο, προκειμένου να προετοιμάσουν την παραμονή της αποστολής μας. Οι υπόλοιποι έχουμε μείνει πίσω προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής. Πρωταρχικό μας μέλημα η υγεία και η ασφάλεια των εκπροσώπων μας. Ο νέος κορωνοϊός έχει δημιουργήσει πολλά εμπόδια και αυτή η διοργάνωση δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες», μας είπε ο αρχηγός της αποστολής Μιχάλης Φυσεντζίδης.  

Από τη διοργάνωση του Ρίο οι Αννα Κορακάκη (χρυσό, χάλκινο), Κατερίνα Στεφανίδη (χρυσό), Λευτέρης Πετρούνιας (χρυσό), Σπύρος Γιαννιώτης (ασημένιο) και Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής είχαν επιστρέψει με μετάλλια. Με εξαίρεση τον Γιαννιώτη, οι υπόλοιποι θα αγωνιστούν και στο Τόκιο και συγκαταλέγονται στα φαβορί. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τον Μίλτο Τεντόγλου, που διαθέτει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο μήκος.  

Τόκιο 2020: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για να διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες-1

Στις ελπιδοφόρες συμμετοχές, σύμφωνα με τις πρόσφατες διακρίσεις, τοποθετούνται οι Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία πίστας), Βύρωνας Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα), τα παιδιά της κωπηλασίας, η Δώρα Γκουντούρα (σπάθη), οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη (τένις), το ανδρικό πόλο αλλά και οι κολυμβητές Αννα Ντουντουνάκη και Κριστιάν Γκολομέεβ.  

Μέσα από την πανδημία μπορεί να αναδειχθούν τα αουτσάιντερ. Στις ιδιαιτερότητες των αθλημάτων υπάρχουν οι κληρώσεις. Με μία καλή κλήρωση η κορυφαία αθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη μπορεί να φτάσει μέχρι το βάθρο. Στην ιστιοπλοΐα ρόλο θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες. Η Βασιλεία Καραχάλιου, εάν οι συνθήκες την ευνοήσουν, διαθέτει τις ικανότητες για να μπει στην οκτάδα. Ερωτηματικό αποτελεί το δίδυμο των γυναικείων 470. Η «χρυσή» ολυμπιονίκης Αιμιλία Καραχάλιου επέστρεψε ύστερα από 16 χρόνια. Θα αγωνιστεί με την Αριάδνη Σπανάκη αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη δυναμική τους.

Πρωτοφανή τα μέτρα

Τους έχουν αποκαλέσει Ολυμπιακούς Αγώνες της COVID-19, των κοινωνικών αποστάσεων, της μάσκας, της σιωπής, αλλά και της ελπίδας, διότι θα διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας. Το σίγουρο είναι ότι η διοργάνωση του Τόκιο θα μείνει στην Ιστορία ως η διοργάνωση της πρωτοτυπίας. Η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» με τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προσπαθούν να βρουν κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να κρατηθούν οι αποστάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα μέτρα, εκτός από υπερβολικά, είναι και δύσκολο να εφαρμοστούν. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε περιβάλλον φούσκας και κανένας από όσους ταξιδέψουν στην Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να φύγει από αυτή. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και περιλαμβάνουν καθημερινό έλεγχο με μοριακά τεστ, προκαθορισμένα δρομολόγια και απομόνωση. Κάποια από αυτά αγγίζουν την υπερβολή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταλλίων, τα οποία θα τοποθετούνται με αποστειρωμένα γάντια στους δίσκους και οι αθλητές θα πρέπει να τα πάρουν και να τα φορέσουν μόνοι τους. Στους εργαζομένους του ολυμπιακού χωριού, μάλιστα, έχει δοθεί η εντολή να περπατούν στους εξωτερικούς χώρους σε συγκεκριμένα πεζοδρόμια, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές συναντήσεις με αθλητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή