Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 – Τεντόγλου, Πετρούνιας: Είναι οι κορυφαίοι και το απέδειξαν

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 – Τεντόγλου, Πετρούνιας: Είναι οι κορυφαίοι και το απέδειξαν

Ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και ο Πετρούνιας το χάλκινο στους κρίκους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδεψαν στο Τόκιο ως φαβορί για διάκριση και το επιβεβαίωσαν. Οι Μίλτος Τεντόγλου και Λευτέρης Πετρούνιας συγκαταλέγονταν στους καλύτερους αθλητές στο μήκος και στους κρίκους, αντίστοιχα. Και μπορεί ο 23χρονος Μίλτος να μην περίμενε το χρυσό μετάλλιο, αλλά η επίδοση των 8,60 που έχει πετύχει φέτος άφηνε ελπίδες για κάτι καλό. Και το πέτυχε. 

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, που έχει χαρακτηρίσει την Ιαπωνία αγαπημένη του χώρα και λατρεύει τα κινούμενα σχέδια, είχε το πρώτο άλμα στα 8,11 μ., ακολούθησαν δύο άκυρα, το τέταρτο ήταν στα 8,10 μ., το 5ο στα 8,15 μ., με αποτέλεσμα να έχει μείνει εκτός τριάδας. Ο Χουάν Ετσεβαρία με τα 8,41 μ. έδειχνε αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στο 6ο άλμα, όμως, ο άλτης από τα Γρεβενά, με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία που τον διακρίνει, «προσγειώθηκε» στα 8,41 μ. και, επειδή είχε καλύτερο δεύτερο άλμα από τον Κουβανό, ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου. Τρίτος ήταν ο Μασό (Κούβα) με 8,21 μ. 
«Ημουν τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου ήταν πραγματικά χάλια. Ο Ετσεβαρία ήταν σε εκπληκτική κατάσταση. Στο έκτο άλμα έκανα ένα αλματάκι από αυτά που κάνω συνήθως και ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Ημουν και λίγο τυχερός», δήλωσε με μετριοφροσύνη ο πρωταθλητής. 

Το χρυσό μετάλλιο του Τεντόγλου ήταν το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας μας στα οριζόντια άλματα ύστερα από το 1912. Ο Κώστας Τσικλητήρας είχε νικήσει στο μήκος άνευ φοράς. Ο ελληνικός στίβος έχει κατακτήσει 30 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα 8,41 μ. αποτελούν την κορυφαία επίδοση σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004. Στη διοργάνωση της Αθήνας ο Φίλιπς είχε πετύχει 8,59 μέτρα. Τελευταία φορά που είχε κατακτήσει Ευρωπαίος αθλητής χρυσό μετάλλιο στο μήκος ήταν το 2012 με τον Ράδερφορντ. Από τη συλλογή του άλτη, το μόνο χρυσό μετάλλιο που λείπει είναι αυτό από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε το μετάλλιο του Τεντόγλου για τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Πρόκειται για το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε αθλητής του. «Είμαι προπονητής ολυμπιονίκη», είπε μετά τον αγώνα ο προπονητής που, τόσα χρόνια, έχει δει αθλητές του να διακρίνονται σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και πρόσθεσε: «Λίγοι αθλητές μπορούν να αντιδράσουν κάτω από πίεση και ο Μίλτος είναι ένας από αυτούς». Ο Γκεόργκι Πομάσκι, στις πρώτες δηλώσεις του, δεν ξέχασε τον πρώτο προπονητή του 23χρονου: «Συγχαρητήρια, Βαγγέλη Παπανίκο», τόνισε.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό των κρίκων και έγινε ο 2ος Ελληνας με δύο ολυμπιακά μετάλλια από το συγκεκριμένο όργανο. Ο πρώτος είναι ο Δημοσθένης Ταμπάκος που ήταν «ασημένιος» στο Σίδνεϊ και «χρυσός» στην Αθήνα. Στον ολυμπιονίκη του Ρίο, η κακή έξοδος ήταν αυτή που στοίχισε σε βαθμούς. Από την άλλη πλευρά, οι δύο βασικοί αντίπαλοί του, οι Κινέζοι Γιανγκ Λου και Χάο Γιόου, εκτέλεσαν σχεδόν άψογα τα προγράμματά τους. 

• Η χώρα μας, με δύο χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο, βρίσκεται στην 24η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Πρώτη είναι η Κίνα (29-17-62) και ακολουθούν ΗΠΑ (22-25-17) και Ιαπωνία (17-6-10). 

• Στα 200 μ. γυναικών, η Ραφαέλα Σπανουδάκη προκρίθηκε στους ημιτελικούς και ολοκλήρωσε την παρουσία της με την 23η θέση (23.38).

• Ακόμη μία αθλήτρια από την ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση νόσησε με COVID-19. Η ομάδα ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα από την υπόλοιπη αποστολή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή