Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι πιο μεγάλες βραδιές του «Ντούντα» (βίντεο)

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι πιο μεγάλες βραδιές του «Ντούντα» (βίντεο)

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μακρά καριέρα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν διανθισμένη από επιτυχίες, μεγάλες επιτυχίες, και τεράστιες επιτυχίες. Ο άνθρωπος που τίμησε το ελληνικό μπάσκετ με δεκαετίες διδασκαλίας του αθλήματος και αλλεπάλληλες δάφνες εντός κι εκτός συνόρων, είχε ορισμένες βραδιές που ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες. Ας τις θυμηθούμε:

20 Μαρτίου 1979

Στον πρώτο επαγγελματικό σταθμό της προπονητικής του καριέρας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πέτυχε αμέσως το λεγόμενο «μικρό τριπλ κράουν» με την Παρτίζαν Βελιγραδίου. Κατακτώντας δηλαδή το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (που τότε ήταν κάτι σαν μια μικρή Ευρωλίγκα με τις ομάδες που συμμετείχαν), το εγχώριο κύπελλο και το Κύπελλο Κόρατς, την τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση τότε. Δεν ήταν παρά μόλις η πρώτη χρονιά του γεννημένου το 1943 προπονητή στο επαγγελματικό μπάσκετ.

H βραδιά εκείνη, του τελικού του Κόρατς με την ιταλική Αριγκόνι Ριέτι δόξασε τον Ίβκοβιτς στα μάτια των συμπατριωτών του, καθώς ο μονός τελικός έγινε στο Βελιγράδι, και έκανε και διεθνώς γνωστό το όνομά του.

22 Απριλίου 1992

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος, σπάζοντας την «κατάρα», και μάλιστα το κάνει μέσα στον Πειραιά επικρατώντας του Ολυμπιακού, με τον «Ντούντα» να δηλώνει ταπεινά «πιστεύω ότι έχω δώσει κάτι κι εγώ στην ομάδα».

Ειδικά η νίκη εκείνη, με 15 πόντους διαφορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έκανε εξαιρετικά αγαπητό τον Σέρβο τεχνικό στις γενιές φίλων του ΠΑΟΚ που ακολούθησαν.

2 Ιουλίου 1995

Υπό τις αποδοκιμασίες των Ελλήνων φιλάθλων στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, η Γιουγκοσλαβία (χωρίς πια Κροατία και Σλοβενία) κατακτά το Ευρωμπάσκετ του 1995 με τον Ίβκοβιτς στον πάγκο. Οι Έλληνες διαμαρτύρονταν θεωρώντας ότι οι διαιτητές είχαν ευνοήσει τους Γιουγκοσλάβους στον ημιτελικό με την Ελλάδα, και φώναζαν: «Λιέτουβα, Λιέτουβα!» υπέρ των Λιθουανών, που λίγο έλειψε να αποσυρθούν από τον τελικό, και αυτοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο ο Ίβκοβιτς δεν ήταν από τους ανθρώπους που τα αυτιά του ίδρωναν και οδήγησε την ομάδα του στον θρίαμβο με 96-90 επί της Λιθουανίας, και στο τρόπαιο.

24 Απριλίου 1997

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Ρώμη και κατακτά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην μπασκετική του ιστορία επικρατώντας της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Φάιναλ Φορ. Η χρονιά αυτή με τον Ίβκοβιτς στον πάγκο θα του αποφέρει το λεγόμενο τριπλ κράουν, δηλαδή πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωλίγκα.

Ιστορική όμως έχει μείνει η επιλογή του Σέρβου προπονητή να πάρει όλους τους παίκτες και αντί να τους κάνει προπόνηση στο γήπεδο όπου θα γινόταν ο τελικός, τους πήγε βόλτα στην παραλία της Όστια! Έτσι και τους χαλάρωσε και ενίσχυσε την ψυχολογία τους.

13 Μαΐου 2012

Η τελευταία κορυφαία βραδιά του Ίβκοβιτς δεν ήταν άλλη από τον τελικό της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σέρβος ενορχηστρώνει την απίστευτη επάνοδο του Ολυμπιακού από το προβάδισμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με το διάσημο «πεταχτάρι» σουτ του Γιώργου Πρίντεζη κατακτά με την ομάδα του Πειραιά τη δεύτερη Ευρωλίγκα. Στο τέλος της σεζόν θα ολοκληρώσει και το δεύτερο τριπλ κράουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή