ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι άξονες Λιόλιου στο μπάσκετ

Ανάπτυξη, διαφάνεια, ενότητα, Εθνική, οι προτεραιότητες του προέδρου της ΕΟΚ

Οι άξονες Λιόλιου στο μπάσκετ

Τους στόχους του, το όραμα που έχει και τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει, προκειμένου το ελληνικό μπάσκετ να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη, ανέλυσε ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του. Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας προχώρησε σε αποκαλύψεις για την επόμενη μέρα του αθλήματος στη χώρα μας και δεν έκρυψε πως βασική προτεραιότητα της διοίκησής του θα είναι να επανέλθει η εθνική ομάδα στα υψηλά στάνταρ του παρελθόντος μέσω της ανάπτυξης.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Βαγγέλη Λιόλιου:

• «Η πρότασή μου στο Δ.Σ., γιατί έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία μαζί του, θα είναι να είναι ομοσπονδιακός προπονητής για το Ευρωμπάσκετ ο κ. Ιτούδης. Εχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ελπίζουμε να το κατανοήσει και η ΤΣΣΚΑ και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή οι προπονητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα παράθυρα. Στην περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος η προσπάθεια, υπάρχει και Plan B και Plan C. Ομως δεν είναι Plan Α. Δεν υπάρχει στο μυαλό μας περίπτωση για μονοετή συνεργασία. Λειτουργούμε με πλάνο τριετίας για τους Ολυμπιακούς».

• «Βρεθήκαμε με τον Γιάννη (σ.σ. Αντετοκούνμπο) και επικοινωνήσαμε. Είναι πιο φαν της Εθνικής από όλους μας. Είναι γεννημένος νικητής και η εθνική ομάδα που θα γίνει θα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, που θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτή. Φανταστείτε ότι βγήκε MVP και πήρε πρωτάθλημα, αλλά δεν πέρασε καν από την ομοσπονδία. Μας κάνει περήφανους που γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση. Κάποτε ήταν ο Γκάλης που μας ενέπνευσε όλους. Ο Γιάννης είναι φάρος και ο φάρος στις ζωές μας είναι ένας. Είχα επικοινωνία με τον Νίκο Γκάλη και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Συναντήθηκα και με τον Βασίλη Σπανούλη. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο. Η ομοσπονδία ενώνει και είναι ανοιχτή σε φάρους. Και θα χαρούμε πολύ αν όλοι αυτοί οι φάροι μαζί ανοίξουν ταυτόχρονα».

• «Η πρότασή μου για τη διαιτησία θα είναι, ειδικός σύμβουλος και υπεύθυνος διαιτητών να είναι ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής, με πρόεδρο τον κ. Νίκο Πιτσίλκα και τα υπόλοιπα δύο μέλη οι κ. Μουζάκης και Μπήτης. Παράλληλα, θα υπάρξει σώμα παρατηρητών, που θα παρακολουθούν τους διαιτητές και θα τους αξιολογούν. Ολοι οι εργαζόμενοι θα είναι έμμισθοι, και οι διαιτητές το ίδιο δηλαδή. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ανάληψη ευθυνών».

• «Φέτος θέλαμε να κάνουμε Final-8 στο Κύπελλο, αλλά μας πρόλαβε η κλήρωση και θα κάνουμε Final-4. Του χρόνου στόχος είναι να υπάρξει κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, που θα συμμετέχει ο νικητής μαζί με επτά ομάδες στο Final-8 που θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου της Α1, ώστε να έχει και σημασία ο πρώτος γύρος».

• «Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αναμφισβήτητα ο ηγέτης της ομοσπονδίας, που οδήγησε το μπάσκετ σε υψηλά επίπεδα. Είναι υποχρέωση να αναγνωρίζουμε όσους πρόσφεραν. Εχω μάθει να σέβομαι το παρελθόν. Θα ξανασυναντηθώ μαζί του, θα πάρω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ ως εμπειρία και γνώση. Μίλησα με τους κ. Φασούλα και Παπανικολάου και τους είπα ότι δεν έχασε κανείς, αλλά κέρδισε το μπάσκετ. Πάμε ενωμένοι να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα, να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ».

• «Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά. Τα χρήματα της ομοσπονδίας δεν είναι δικά μου, αλλά των σωματείων, είναι ιερά και πρέπει να έχουν σωστή διαχείριση. Οι τουλάχιστον παράτυπες συμβάσεις που υπογράφτηκαν δεν πρόκειται να συνεχιστούν».

• «Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία, και όχι το αντίθετο. Κύρια λέξη που θα με ακούτε συνεχώς να λέω είναι η “έννοια”. Υπηρετούμε τα σωματεία, δεν τα διατάζουμε. Θα λέω τη λέξη “νοιαζόμαστε”. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτό. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό, η αλλαγή νοοτροπίας».

• «Η ουσία μας είναι το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο είτε είναι παρωχημένο είτε δεν δουλεύει καθόλου. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά διαδικασιών και ανθρώπων. Το μπάσκετ δεν βγάζει μόνο αθλητές, αλλά και ανθρώπους στην κοινωνία».