Νίκες κατά της πανδημίας

Ο αθλητισμός μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας

9' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021 ήταν η χρονιά στην οποία κυριάρχησαν δύο διοργανώσεις που αναβλήθηκαν το 2020: η κορυφαία όλων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Η Ελλάδα, εν μέσω πολλών προβλημάτων, με μεγαλύτερο αυτό της πανδημίας, είχε μια άκρως αξιοπρεπή παρουσία στο Τόκιο, με τους πρωταθλητές μας να κατακτούν 4 μετάλλια, να καταρρίπτουν πανελλήνια ρεκόρ αλλά και να πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις.

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος πραγματοποιώντας άλμα 8,41 μ. στην τελευταία του προσπάθεια, ενώ ο Στέφανος Ντούσκος, στο μονό σκιφ ανδρών (κωπηλασία), έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με χρόνο 6:40.45, επίδοση που αποτελεί και ολυμπιακό ρεκόρ.

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας σε ομαδικό άθλημα. Με «στρατηγό» τον Θοδωρή Βλάχο έφθασε μέχρι τον τελικό, έχοντας ήδη νικήσει δύο φορές τους Ούγγρους των 9 χρυσών μεταλλίων, αλλά λύγισε από την υπερδύναμη του αθλήματος, Σερβία, με 13-10.

Ο άρχοντας των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, ύστερα από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ίδιο, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο εξαιτίας ενός παραπατήματος στην έξοδό του.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Ελλάδας στο Τόκιο με 4 μετάλλια, πανελλήνια ρεκόρ και σπουδαίες επιδόσεις.

Η ελληνική αποστολή είχε συνολικά άλλους 13 αθλητές και αθλήτριες στην πρώτη 8άδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν ένα παγκόσμιο και δύο ολυμπιακά ρεκόρ από τους αθλητές μας στην κωπηλασία (ο Ντούσκος στον τελικό του σκιφ έκανε το ένα ολυμπιακό ρεκόρ και οι Κυρίδου – Μπούρμπου στη δίκωπο έκαναν παγκόσμιο και ολυμπιακό ρεκόρ, που καταρρίφθηκε στη συνέχεια από το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας).

Στον στίβο, ο επικοντιστής Εμμανουήλ Καραλής, στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατετάγη 4ος με άλμα στα 5,80 μ., επίδοση που αποτελεί προσωπικό ρεκόρ. Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου κατετάγησαν 4η και την 8η, αντίστοιχα, με επιδόσεις στα 4,80 μ. και 4,50 μ. Στα 20 χλμ. βάδην ξεχώρισε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η οποία κατέλαβε την 8η θέση με χρόνο 1:31:24.

Νίκες κατά της πανδημίας-1

Η ελληνική κολύμβηση είχε μία πρόκριση σε τελικό με τον Γκολομέεβ, δύο σε ημιτελικό με Ντουντουνάκη και Χρήστου και δύο πανελλήνια ρεκόρ. Ο Αλκης Κυνηγάκης στα 10 χλμ. ανοικτού νερού τερμάτισε στην 5η θέση στη μαραθώνια κολύμβηση με χρόνο 1:49.29.2. Στη σκοποβολή, η Αννα Κορακάκη στα 10 μ. αεροβόλο πιστόλι και στα 25 μ. σπορ πιστόλι πέρασε στον τελικό, όπου κατέλαβε την 6η θέση. Στο τζούντο, η Ελισάβετ Τελτσίδου ήταν εξαιρετική και κατετάγη 7η. Στην άρση βαρών, ο Περικλής Ιακωβίδης στα 96 κιλά κατετάγη 11ος και ξέσπασε σε λυγμούς καταγγέλλοντας την αδιαφορία της ομοσπονδίας για τις προσπάθειές του.

Στο διεθνές ποδόσφαιρο το 2021 κυριάρχησε ο θρίαμβος της εθνικής Ιταλίας στο αναβληθέν από το προηγούμενο καλοκαίρι Euro 2020, που για πρώτη (και μάλλον τελευταία) φορά διεξήχθη ταυτοχρόνως σε πολλές χώρες. Κι ενώ σημειώθηκαν απερίγραπτα σκηνικά συνωστισμού και βίας από Αγγλους οπαδούς στον τελικό του Γουέμπλεϊ, η Ιταλία επικράτησε της Αγγλίας στα πέναλτι, με τη βρετανική κοινωνία να δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο όταν οι μαύροι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας υπέστησαν αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις.

Η εικόνα που θα μείνει στους περισσότερους από τη διοργάνωση έλαβε χώρα μόλις στη δεύτερη ημέρα της. Ηταν τότε που ο Δανός επιθετικός Κρίστιαν Ερικσεν έμεινε χωρίς παλμό για μερικά δευτερόλεπτα, ώσπου ο αρχηγός της εθνικής Δανίας, Σίμον Κγιάερ, του επανέφερε τη γλώσσα, ενώ φρόντισε μαζί με τους συμπαίκτες του να στήσουν αυτό που ονομάστηκε «τείχος αξιοπρέπειας». Σήμερα ο Ερικσεν ζει με απινιδωτή τοποθετημένο στην καρδιά του.

Νίκες κατά της πανδημίας-2

Λάμψη Αντετοκούνμπο,«αντίο» από Σπανούλη

Του Χρήστου Κοντού

Η εκτυφλωτική λάμψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο επισκίασε τα πάντα στον χώρο του ελληνικού (και όχι μόνο) μπάσκετ τη χρονιά που φεύγει κι ας μην είχε την ευκαιρία να οδηγήσει την Εθνική μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, υπό την υψηλή εποπτεία του Ρικ Πιτίνο.

Ο απόλυτος σταρ του ΝΒΑ κατάφερε κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και αντιξοότητα να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή του κόσμου, έχοντας απόλυτα καθοριστικό ρόλο σε πολλά κρίσιμα παιχνίδια και ειδικά στον τελευταίο τελικό. Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή του ΝΒΑ το φόρεσε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, με πολύ μικρότερο ρόλο φυσικά, όπως την προηγούμενη χρονιά το είχε φορέσει και ο μικρότερος αδελφός τους, Κώστας, με τους Λέικερς.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 38 ετών, έχοντας γράψει τη δική του ιστορία στα παρκέ, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κατέκτησε 3 φορές την Ευρωλίγκα, 7 πρωταθλήματα Ελλάδας και 4 Κύπελλα. Με την Εθνική ομάδα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006, το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου (2005) και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (2009).

Απόντος του Ολυμπιακού, η κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό αποδείχθηκε τυπική διαδικασία. Στην ΕΟΚ, η σκυτάλη της προεδρίας πέρασε στα χέρια του προέδρου του Προμηθέα, Βαγγέλη Λιόλιου.

Στην Ευρωλίγκα, κανείς από τους δύο «αιωνίους αντιπάλους» δεν προκρίθηκε στα πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό να επιχειρεί όμως μεγάλη αντεπίθεση στη φετινή διοργάνωση.

Νίκες κατά της πανδημίας-3
Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και αντιξοότητα, ο Γιάννης κατάφερε να οδηγήσει του Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ. AP

«Εκτόξευση» Τσιτσιπά και Σάκκαρη

Της Σπυριδούλας Σπανέα

Μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού τένις ήταν το 2021. Για πρώτη φορά δύο αθλητές μας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 4η θέση και η Μαρία Σάκκαρη στην 6η.  

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Η καλύτερη μέχρι την επόμενη. Εφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Αυστραλιανού Οπεν και αγωνίστηκε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Στο κορτ της Πόλης του Φωτός, ο 24χρονος ηττήθηκε από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης Νόβακ Τζόκοβιτς ύστερα από μία αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε σε πέντε σετ. Το 2021 έγινε ο πρώτος Ελληνας που κατέκτησε Masters 1000 (Μόντε Κάρλο), έπαιξε τελικό στη Βαρκελώνη και πανηγύρισε τον τίτλο στο 250άρι της Λυών. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς και μαζί με τη Μαρία Σάκκαρη έφτασαν μέχρι την 5η θέση στο διπλό μεικτό. Η χρονιά για τον πρωταθλητή δεν ολοκληρώθηκε όπως ονειρευόταν, καθώς αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Παρ’ όλα αυτά έφτασε μέχρι την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στον λογαριασμό του προστέθηκαν σχεδόν 3.500.000 ευρώ.    

Χρονιά όνειρο ήταν το 2021 για τη Μαρία Σάκκαρη. Εγινε η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στις 10 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου, έπαιξε σε ημιτελικούς στο Ρολάν Γκαρός και το Αμερικάνικο Οπεν, αγωνίστηκε στους τελικούς της WTA, έπαιξε σε τελικούς σε Οστράβα και Τσεχία, έφτασε στους ημιτελικούς του Μαϊάμι και της Μόσχας και από την 22η θέση που ξεκίνησε τη χρονιά «προσγειώθηκε» στην 6η. Στο μονό, στους Ολυμπιακούς, αποκλείστηκε στους «16».

Νίκες κατά της πανδημίας-4
Για πρώτη φορά δύο πρωτθλητές μας βρέθηκαν μαζί στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης του τένις. 

Ποδόσφαιρο σε περιδίνηση

Του Άκη Τριανταφύλλου

Σε εθνικό επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο έμεινε και πάλι μακριά από διακρίσεις, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέτυχε να προκριθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ. Με αντιπάλους τις Ισπανία, Σουηδία, Κόσοβο και Γεωργία τερμάτισε στην 3η θέση. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τη μη ανανέωση του συμβολαίου του Τζον Φαντ Σιπ.  Ηδη η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του, που θα καθοδηγήσει την Εθνική στα παιχνίδια του Nations League τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο κόντρα σε Βόρειο Ιρλανδία, Κόσοβο, Κύπρο ή Εσθονία, έχει ξεκινήσει. Στην ΕΠΟ, η εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη στην ηγεσία της τον Μάρτιο άφησε υποσχέσεις για μια νέα εποχή. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν γρήγορα, καθώς ο αρχηγός της Εθνικής του 2004, τον Σεπτέμβριο υπέβαλε την παραίτησή του, αντιλαμβανόμενος πως δεν μπορεί να διοικήσει όπως ήθελε. Τη θέση του πήρε ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου. Νωρίτερα είχε ψηφιστεί από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας η ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται πως λείπει η βούληση για την εφαρμογή της.

Αλλαγή ηγεσίας υπήρξε τον Οκτώβριο και στην «κεφαλή» της Σούπερ Λιγκ, καθώς τη θέση του παραιτηθέντος Λεωνίδα Μπουτσικάρη πήρε ο Γιώργος Μποροβήλος, στη δεύτερη θητεία του στην προεδρία του συνεταιρισμού.

Στη Σούπερ Λιγκ 2, το σχέδιο νόμου για αναδιάρθρωση με τη συγχώνευση των ΠΑΕ της Φούτμπολ Λιγκ προκάλεσε δεκάδες δικαστικές προσφυγές, που με τη σειρά τους είχαν ως αποτέλεσμα έξι αναβολές.

Με μια ματιά

ΠΟΛΟ: Η Εθνική ανδρών ήρθε 3η στα παιχνίδια της παγκόσμιας Λίγκας. Οι Εθνικές εφήβων και νεανίδων κατέκτησαν τη 2η θέση στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ενώ 2η ήταν και η Εθνική νέων γυναικών στο παγκόσμιο. Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού κατέκτησε τον τίτλο στην Ευρωλίγκα και, μάλιστα, με αμιγώς ελληνικό ρόστερ.

ΣΤΙΒΟΣ: Ο Μ. Τεντόγλου εκτός από το χρυσό που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Τορούν, ενώ μέσα στη χρονιά είχε άλμα στα 8,60 μ., κορυφαία επίδοση της χρονιάς. Στα ευρωπαϊκά έως 23 ετών, ο Χρ. Φραντζεσκάκης ήρθε 2ος στη σφύρα, ο Εμ. Καραλής 2ος στο επί κοντώ, η Σπ. Καρύδη 2η στο τριπλούν και ο Οδ. Μουζενίδης 3ος στη σφαίρα. Ο Ορ. Ντουσάκης κατέκτησε το ασημένιο στη σφύρα, στο παγκόσμιο -20 ετών. Ο Κων. Γκελαούζος έγινε ο ταχύτερος Ελληνας στην κλασική διαδρομή του μαραθωνίου. Κατέρριψε ρεκόρ 17 ετών.  

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η Α. Ντουντουνάκη έφερε στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (100 μ. πεταλούδα), ήρθε 2η στην 25άρα στα 100 μ. και 3η στα 50 μ. πεταλούδα. Βελτίωσε 20 φορές τα ρεκόρ στα στυλ της. Ο Α. Βαζαίος στο ευρωπαϊκό 25άρας του Καζάν κατέκτησε το χρυσό στα 200 μ. μεικτής ατομικής και το ασημένιο στα 100 μ. μεικτής ατομικής. Ο Κρ. Γκολομέεβ στο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης ήρθε 3ος στα 50 μ. ελεύθερο. Στη Βουδαπέστη, ο Απ. Χρήστου συνέλεξε χάλκινο στα 100 μ. ύπτιο, ενώ 3ος ήταν στο αντίστοιχο αγώνισμα στο ευρωπαϊκό της 25άρας.

ΚΑΛΛ. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η Ευ. Πλατανιώτη ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου στο τεχνικό σόλο και στην 3η στο ελεύθερο στο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Η Εθνική στο κόμπο ήρθε 2η.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΑΕΚ κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο ανδρών, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος.

ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Υστερα από οκτώ χρόνια επέστρεψε στο καλαντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το πρώτο πέρασμα ήταν από το Σύνταγμα και νικητής ο Κάλε Ροβάνπερα.   

ΠΑΛΗ: Η Μ. Πρεβολαράκη κατέκτησε το ασημένιο στο πρωτάθλημα Ευρώπης στα 53 κ. Ο Γ. Πιλίδης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους στα 57 κ. ελευθέρας. Ο Γ. Κουγιουμτσίδης ήρθε 2ος στο ευρωπαϊκό εφήβων στα 79 κ. και 3ος στο ευρωπαϊκό νέων ανδρών στα 74 κ.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Στο παγκόσμιο -23 ετών οι Παλαιοπάνος – Στεργιάκας αναδείχθηκαν παγκοσμιονίκες στο διπλό σκιφ, η Ευ. Αναστασιάδου κατέκτησε ασημένιο στο σκιφ ελ. βαρών και οι Φράγκου – Αραμπατζή το χάλκινο στο διπλό σκιφ. Οι Φράγκου – Αναστασιάδου ήρθαν πρώτες στο διπλό σκιφ γυναικών, οι Εξάρχου – Στέργιακας 2οι στο διπλό σκιφ και η Μαρίνα-Ελένη Λεβεντέλλη 3η στο σκιφ ελ. βαρών στο ευρωπαϊκό -23 ετών, και στο παγκόσμιο νεανίδων η Ευ. Φράγκου κατέκτησε την 3η θέση.  

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου η Δ. Γεωργιάδου κατέκτησε το χρυσό καθώς υπερίσχυσε της Θ. Γκουντούρα με 15-14.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: Ο Δ. Ραψομανίκης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 54 κ. και ο Κων. Χαμαλίδης το χάλκινο στα 68 κ. από το ευρωπαϊκό ανδρών.  

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1: Την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος πανηγύρισε το 2021 ο Ολυμπιακός. Στη Σούπερ Λιγκ 2 υποβιβάστηκε η ΑΕΛ. Στο ύπελλο, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρόπαιο.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο Μαξ Φερστάπεν με Red Bull κατέκτησε κυριολεκτικά στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος τον τίτλο στη Φόρμουλα 1.

FIFA, UEFA: Στα χαρακώματα βρέθηκε το διεθνές ποδόσφαιρο το 2021 λόγω των σχεδίων της FIFA για Μουντιάλ ανά διετία. Την άνοιξη απειλήθηκε ιστορικός διχασμός στην Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή