Τζόκοβιτς: Ελληνικής καταγωγής ο άνθρωπος που θα… κρίνει την τύχη του τενίστα

Τζόκοβιτς: Ελληνικής καταγωγής ο άνθρωπος που θα… κρίνει την τύχη του τενίστα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Τζορτζ Χοκ είναι ο άνθρωπος που θα… κρίνει την τύχη του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Άλεξ Τζορτζ Χοκ, από τη πλευρά της μητέρας του, έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και, μάλιστα, κατά καιρούς, σε συνεντεύξεις του δηλώνει υπερήφανος για την οικογένεια της αλλά και φανατικός λάτρης της ελληνικής κουζίνας.    

«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις έναν Έλληνα», λέει η λαϊκή παροιμία και επιβεβαιώνεται και στην υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο υπουργός Άλεξ Τζορτζ Χοκ είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν θα ανάψει το… πράσινο φως για να διεκδικήσει ο Σέρβος τενίστας τον 10ο τίτλο του στο Όπεν της Αυστραλίας.

Ο εκλεγμένος με το φιλελεύθερο κόμμα, αλλά και ενορχηστρωτής της δεξιάς στροφής του, πολιτικός έχει ελληνικό αίμα στις φλέβες του. 

Μία από τις ελάχιστες ελληνικές λέξεις που γνωρίζει ο Ελληνοαυστραλός είναι η λέξη «γιαγιά» καθώς η γιαγιά του, από τη στιγμή που, σε ηλικία δέκα ετών, έχασε τη μητέρα του από καρκίνο, ήταν γι’ αυτόν κάτι σαν δεύτερη μητέρα.

«Έφτιαχνε υπέροχους κεφτέδες και κουλουράκια. Ό,τι έκανε το έκανε με αγάπη. Δεν θα βρω καλύτερο φαγητό από αυτό», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος».   

Τζόκοβιτς: Ελληνικής καταγωγής ο άνθρωπος που θα… κρίνει την τύχη του τενίστα-1Η μητέρα του Άλεξ Χοκ και οι γονείς της πήγαν στην Αυστραλία με το καράβι «Άνα Σάλεν». Είχαν γεννηθεί στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης.

«Η οικογένεια μου αποτελεί μέρος της μεγάλης ιστορίας της αυστραλιανής μετανάστευσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτίω φόρο τιμής στους παππούδες μου που εργάστηκαν τόσο σκληρά σε μία νέα γη. Κατάφεραν να κρατήσουν ενωμένη την οικογένεια σε δύσκολες στιγμές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην προσωπική του ιστοσελίδα και προσθέτει ότι η αγαπημένη του γιαγιά ψήφιζε Εργατικούς μέχρι να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα με το κόμμα των Φιλελεύθερων. 

Ο Άλεξ Τζορτζ Χοκ διατηρεί άριστες σχέσεις με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας. Στενοχωριέται που δεν μιλάει ελληνικά αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του να επισκεφτεί τη γη των προγόνων του μαζί με την οικογένεια του. 

Σε πολιτικό επίπεδο ο Ελληνοαυστραλός πολιτικός έχει πάγιες απόψεις για την προστασία των συνόρων.

Μάλιστα, επί τον ημερών του έχουν απορριφθεί ή αναιρεθεί εκατοντάδες αιτήσεις για βίζα.

Ο 44χρονος θεωρείται ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Κυβέρνησης Μόρισον. Κατά καιρούς έχει εκφράσει την αντίθεσή του ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επειδή πιστεύει ότι υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Νέος Κόσμος», ο 44χρονος πολιτικός τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού αλλά και υπέρ των σκληρών περιορισμών που εφαρμόζει η Αυστραλία σε ότι αφορά την πανδημία.      

Ο Άλεξ Τζορτζ Χοκ ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από τη νεολαία των Φιλελεύθερων, της οποίας για ένα χρονικό διάστημα ήταν και πρόεδρος. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2007.

Έχει υπηρετήσει στον βασιλικό στρατό επί έξι χρόνια και έφτασε μέχρι τον βαθμό του υπολοχαγού.

Έχει διατελέσει και ως Βοηθός Υπουργός Άμυνας αλλά και Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ειρηνικού, Ειδικός Υπουργός Επικρατείας και αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Προστασίας των Συνόρων.

Ο Υπουργός που θα κρίνει την παραμονή ή όχι του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, παρόλο που μεγάλωσε ως προτεστάντης, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες καθώς για την αγαπημένη του γιαγιά, όπως έχει πει σε συνέντευξή του, «η εκκλησία ήταν η ζωή της».

Ίσως εάν η γιαγιά του βρισκόταν εν ζωή να του μίλαγε υπέρ του Σέρβου τενίστα, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη σχέση του με τη θρησκεία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή