Αθλητισμός: «Χιονοστιβάδα» κυρώσεων για Ρωσία και Λευκορωσία

Αθλητισμός: «Χιονοστιβάδα» κυρώσεων για Ρωσία και Λευκορωσία

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι κυρώσεις στον χώρο του αθλητισμού ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι κυρώσεις στον χώρο του αθλητισμού ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διεθνείς αθλητικοί φορείς και διοργανώσεις ανάβουν… κόκκινο φως σε αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν εκπρόσωποι των δύο χωρών θα πάρουν μέρος στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα αρχίσουν την προσεχή Παρασκευή στο Πεκίνο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει και αυτή κυρώσεις. Ετσι, αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν θα γίνουν δεκτοί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου (18-20/3, Βελιγράδι) και στο παγκόσμιο του Ορεγκον (15-24 Ιουλίου). Πρωταθλητές, όπως ο κορυφαίος Ευρωπαίος στα 800 μ. Αδάμ Κστσοτ (Πολωνία), είχαν αναφέρει ότι δεν επιθυμούν να βρεθούν στην ίδια αγωνιστική αφετηρία με αθλητές από τις δύο χώρες.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου αφαίρεσε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το παράσημο που του είχε απονείμει, αλλά οι αθλητές από Ρωσία και Λευκορωσία, προς το παρόν, θα μπορούν να αγωνιστούν στα παγκόσμια χωρίς εθνόσημο. «Κόκκινη κάρτα» έχουν δείξει στους αθλητές των δύο χωρών οι ομοσπονδίες πατινάζ, σκι, κανόε καγιάκ, μοντέρνο πένταθλο, μπάντμιντον, σόφτμπολ και μπέιζμπολ. Από όλες τις διοργανώσεις της απέβαλε τις ομάδες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βόλεϊ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Ρώσος ολιγάρχης Ουσμάνοφ από πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Τσερνισένκο, ύστερα από την αφαίρεση των τιμών από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τόσο από αυτόν όσο και από τον Πούτιν, προειδοποίησε τη ΔΟΕ ότι «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας».

Η ομοβροντία κατά της Ρωσίας συνεχίστηκε για μία ακόμη ημέρα χθες, τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο, με πολλαπλές συνέπειες σε όλα τα μέτωπα.

Πέρα από τον πλήρη αποκλεισμό κάθε ρωσικής ομάδας στο ποδόσφαιρο, βαρύς έπεσε ο πέλεκυς και στο μπάσκετ, με τη FIBA να ανακοινώνει τον επ’ αόριστον αποκλεισμό όλων των εθνικών ομάδων και συλλόγων της Ρωσίας από διεθνείς διοργανώσεις. Ακόμη και οι διαιτητές από τη χώρα μπαίνουν στο… ψυγείο. Ετσι η Ρωσία χάνει τουλάχιστον το φετινό Ευρωμπάσκετ και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Αυξάνεται ώρα με την ώρα η ταχύτητα με την οποία οι δύο χώρες απομονώνονται διεθνώς.

Στο ποδόσφαιρο, οι Ουκρανοί πρωτοστατούν στην έκκληση να είναι αυτοδικαίως ελεύθεροι από τα συμβόλαιά τους οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές του ρωσικού πρωταθλήματος, ώστε να μην τους δεσμεύουν οι σύλλογοι.

Η δε Σπαρτάκ Μόσχας δέχθηκε στωικά τον αποκλεισμό της από το Γιουρόπα Λιγκ, λέγοντας ότι ελπίζει να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλονται το ένα μετά το άλλο τα χορηγικά συμβόλαια, είτε ρωσικών ομάδων με ξένες εταιρείες είτε ρωσικών εταιρειών με συλλόγους στη Δύση, όπως αυτά της Ευρωλίγκας με την τράπεζα VTB και της Adidas με την Εθνική Ρωσίας στο ποδόσφαιρο.

Εμμεσες συνέπειες υπάρχουν και για τους συλλόγους της Ευρώπης που συνδέονται ιδιοκτησιακά με Ρώσους επενδυτές. Ηδη δεσμεύθηκε η περιουσία του νυν επενδυτή στην Εβερτον και πρώην της Αρσεναλ, Αλισερ Ουσμάνοφ, ενώ έχουν φτάσει τουλάχιστον τρεις προτάσεις αγοράς της Τσέλσι στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Από τη δική τους πλευρά οι Ρώσοι φέρεται να ετοιμάζουν συντονισμένη προσφυγή όλων των εθνικών τους ομοσπονδιών στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) για να προσβάλουν τον παναθλητικό αποκλεισμό της χώρας τους.

• Η UEFA ανακοίνωσε ότι χορηγεί 1 εκατ. ευρώ από το ίδρυμά της για τα παιδιά υπέρ φιλανθρωπικών δράσεων για τα παιδιά στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή