Πεκίνο 2022: Ολικός αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς

Πεκίνο 2022: Ολικός αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς

Αλλαγή απόφασης της Διεθνούς Επιτροπής υπό την απειλή μποϊκοτάζ από τους αθλητές άλλων χωρών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν την έναρξη των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) απαγόρευσε ολοκληρωτικά τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση που τους επέτρεπε να συμμετάσχουν χωρίς εθνικά διακριτικά.

Αιτία της απόφασης αυτής, είναι η εισβολή της Ρωσίας με την υποστήριξη και της Λευκορωσίας στην Ουκρανία, και μάλιστα σε περίοδο που καλύπτεται από την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Με προγενέστερη ανακοίνωση η IPC είχε δηλώσει ότι οι αθλητές αυτοί θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες με ουδέτερα χρώματα, μια απόφαση που προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις και απειλές μποϊκοτάζ από πολλές χώρες.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η IPC δικαιολόγησε την Πέμπτη αυτήν την ανατροπή, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μην συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προέτρεψε τις ομοσπονδίες να αποκλείσουν τους Ρώσους αλλά και τους Λευκορώσους από όλες τις διοργανώσεις.

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, αρχίζουν στο Πεκίνο την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΑΣΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή