Βοτανικός: Ο αγώνας πίσω από το γήπεδο

Βοτανικός: Ο αγώνας πίσω από το γήπεδο

Η μάχη με τον χρόνο για τον Βοτανικό, οι μελέτες, η προκήρυξη διαγωνισμού και οι υποδομές

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Αυτό είναι το διάστημα που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού ανάθεσης, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το γήπεδο και ασφαλώς να προετοιμαστεί ο περιβάλλων χώρος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να εισέλθει στο νέο του σπίτι το νωρίτερο την αγωνιστική περίοδο 2026-2027 ή το αργότερο την αμέσως επόμενη σεζόν 2027-2028, εφόσον δεν προκύψουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων για την ολοκλήρωση του έργου του γηπέδου το αργότερο μέχρι το τέλος του 2026 κρίνεται ρεαλιστικό και επιτρέπει αισιοδοξία, σχετικά με το ότι ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στη νέα του έδρα χωρίς πολλά εμπόδια. Εφόσον μάλιστα το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και ακόμα νωρίτερα. Θα πρέπει όμως να υπάρξει συνεργασία και ετοιμότητα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπηρεσιών, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Το παράδειγμα του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δείχνει τον δρόμο, αν και στην περίπτωση αυτή υπήρχε μια δημοτική αρχή που ήταν ξεκάθαρα ενάντια στο συγκεκριμένο έργο. Κάπως έτσι, ακόμα και με την αλλαγή της δημοτικής αρχής, το εν λόγω έργο θα απαιτήσει συνολικά πέντε χρόνια από την έναρξή του το 2017 μέχρι τη φετινή ολοκλήρωσή του.

Μετά τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και την έγκριση της Διπλής Ανάπλασης και από τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, το επόμενο σημαντικό ορόσημο για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό θα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Αυτό προσδιορίζεται στις αρχές Μαΐου. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 9-12 μήνες έως ότου αναδειχθεί μειοδότης και υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν προϋπολογιστεί 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο δήμος για την ολοκλήρωση του έργου του γηπέδου μέχρι το τέλος του 2026 κρίνεται ρεαλιστικό.

Θετικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι το έργο έχει ωριμάσει μελετητικά. Εκτός από τη μελέτη του ίδιου του γηπέδου, που έχει ολοκληρωθεί, έχει επίσης εκπονηθεί και η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων κι έχει υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου, που αποτελεί το τελευταίο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη της κατασκευής.

Παράλληλα με τα έργα του γηπέδου, σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να βρεθούν και οι εργασίες για τις υποδομές των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τις οποίες θα αναλάβει η ΑΕΠ Ελαιώνα. Πρόκειται για το «όχημα» των τραπεζών Alpha και Πειραιώς, στην κατοχή των οποίων έχει περιέλθει το ακίνητο του ημιτελούς εμπορικού κέντρου, μετά την κατάρρευση της «Μπ. Βωβός». Η εκτίμηση είναι ότι το έργο αυτό, καθότι ιδιωτικό, θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το γήπεδο, κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2024.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 140 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα έργα υποδομής τόσο στην περιοχή του Βοτανικού όσο και στη Λ. Αλεξάνδρας.

Οροι που πρέπει να τηρηθούν

Η αξιοποίηση του νόμου για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για το εγχείρημα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, καθώς προσφέρει εξασφάλιση απέναντι σε νέο κύκλο προσφυγών. Ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να θωρακίζει νομικά την επένδυση και να ανοίγει τον δρόμο για τα έργα, χωρίς τυχόν απρόοπτα. Ωστόσο, παράλληλα, ο νόμος εισάγει και μια σειρά από όρους, οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, διαφορετικά ανοίγει «παράθυρο» σε νέες προσφυγές. Ενας από τους όρους είναι ότι δεν προβλέπεται γήπεδο μπάσκετ, ζήτημα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο προ διετίας, όταν ξεκινούσε η επεξεργασία για το νέο γήπεδο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Επίσης, βάσει του νόμου της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος Αθηναίων είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποπεράτωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Στον νόμο αναφέρεται ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει 8.200 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων προς εκμετάλλευση. Τα 3.000 τ.μ. θα παραδοθούν μέσα στο όμορο εμπορικό κέντρο που πρόκειται να κατασκευαστεί (της ΑΕΠ Ελαιώνα) και τα άλλα 5.200 τ.μ. στον σκελετό του γηπέδου. Από τα έσοδα αυτά θα καταβάλλεται και το ετήσιο μίσθωμα στον δήμο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή