Κώστας Τσιμίκας: Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

Κώστας Τσιμίκας: Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

Ο Κώστας Τσιμίκας ήταν ο κορυφαίος του προημιτελικού με τη Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η πορεία του Έλληνα μπακ από τις Σέρρες μέχρι και το Λίβερπουλ

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν ο ποδοσφαιριστής που αναδείχτηκε κορυφαίος στον προημιτελικό της Λίβερπουλ με τη Μπενφίκα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κώστας Τσιμίκας μοίρασε δύο ασίστ, έτρεξε χιλιόμετρα και έκανε τους φίλους της Λίβερπουλ να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην έχει θέση βασικού στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. 

Ο Έλληνας αριστερός μπακ έχει να ανταγωνιστεί τον Άντι Ρόμπερτσον, έναν από τους καλύτερους του κόσμου στη θέση. Η σύγκρισή του μαζί του αποτελεί ένα ακόμη παράσημο στην καριέρα του Τσιμίκα. 

Η ιστορία του Έλληνα ποδοσφαιριστή έχει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου παραμυθιού. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και ξεκινώντας από τις μικρές κατηγορίες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο και να αγωνίζεται απέναντι στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. 

Από τις Σέρρες στον Ολυμπιακό

Ο Έλληνας μπακ ήρθε στη ζωή στις 12 Μαΐου 1996 στη Θεσσαλονίκη έλκοντας την καταγωγή του από τον Λευκώνα Σερρών. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του προτού βρεθεί στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και το όνομά του ξεκινήσει να συζητείται.

Σε ηλικία 14 ετών επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Σέρρες όπου και εντάχθηκε στην ακαδημία του Πανσεραϊκού με προπονητή τον Σάκη Αναστασιάδη. Με τις μικρές ηλικίες της ομάδας κατέκτησε δύο πρωταθλήματα της Football League ενώ δεν άργησε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και να κάνει το ντεμπούτο του με τη μεγάλη ομάδα με τον Μιχάλη Γρηγορίου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας των Σερρών.

Σε ηλικια 17 ετών πήρε θέση βασικού και πραγματοποίησε 20 συμμετοχές σημειώνοντας πέντε γκολ στην τρίτη εθνική κατηγορία με προπονητή τον Σάκη Αναστασιάδη. Δεν πέρασε πολύς καιρός και έγινε μήλον της Έριδος για τις μεγάλες ομάδες.

Το 2014 εντάχθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού με προπονητή τον Γρηγόρη Γεωργάτου. Για την περίπτωσή του ενδιαφέρθηκε και ο ΠΑΟΚ, αφού το όνομά του είχε αρχίσει να συζητείται στη Θεσσαλονίκη πολύ νωρίτερα. 

Στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα των Πειραιωτών έσπασε όλα τα κοντέρ. Αγωνίστηκε στη Youth League (το αντίστοιχο Τσάμπιονς Λιγκ για τις ακαδημίες) για πρώτη φορά στις 16 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Ατλέτικο και στη συνέχεια πήρε φανέλα βασικού. 

Το φθινόπωρο του 2014 συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και σε αποστολή της ανδρικής ομάδας. Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ τον συμπεριέλαβε στην ομάδα για τον αγώνα Κυπέλλου με την Παναχαϊκή. 

Με τις εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Τσιμίκας έγινε διεθνής. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής κάτω των 19 ετών για πρώτη φορά στις 5 Σεπτεμβρίου μπαίνοντας ως αλλαγή στο φιλικό με τη Φινλανδία. Έναν χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Νέων ανδρών στον αγώνα με τη Αλβανία.

Στο μεταξύ, δεν άργησε να έρθει και το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Στις 28 Οκτωβρίου 2015 αγωνίστηκε στο ματς Κυπέλλου με αντίπαλο τον Πλατανιά με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα. Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου έκανε το ντεμπούτο του και στο πρωτάθλημα στο ματς με την Καλλονή. 

Ο δανεισμός και η επιστροφή στον Πειραιά

Έχοντας πραγματοποιήσει 12 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, τον Δεκέμβριο του 2016 δόθηκε δανεικός στην Έσπιεργκ. Η ομάδα της Δανίας του έδωσε φανέλα βασικού με τον ίδιο να καταγράφει πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα με ένα γκολ και δύο ασίστ.

Ο Κώστας Τσιμίκας δόθηκε δανεικός στη Βίλεμ τον Ιούνιο του 2017. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρόνιας πέτυχε το πρώτο του τέρμα στην Ολλανδία σε έναν αγώνα με την Άπελντορν για το Κύπελλο. 

Στις 2 Ιανουαρίου 2018 σημείωσε γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο ματς με τη Ρόντα για το Κύπελλο. Εκείνη την χρονιά, η Βίλεμ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλείστηκε από τη Φέγενορντ. 

Τον Μάρτιο του 2018 πέτυχε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα κόντρα στην Τβέντε που έληξε 2-2. Δύο περίπου εβδομάδες αργότερα σημείωσε και πάλι γκολ κόντρα στην Ουτρέχτη και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της αγωνιστικής στο πρωτάθλημα. 

Συνολικά στην Ολλανδία κατέγραψε 37 συμμετοχές (33 στο πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο) σημειώνοντας 6 γκολ και μοιράζοντας 4 ασίστ. Μετά από μία γεμάτη σεζόν με τη φανέλα της Βίλεμ, επέστρεψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018.

Η καθιέρωση και το όνειρο της Λίβερπουλ

Με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο ο Κώστας Τσιμίκας δεν άργησε να καθιερωθεί. Αγωνίστηκε 16 φορές στο πρωτάθλημα (13 βασικός) ενώ έκανε και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στο ματς με τη Λουκέρνη για το Γιουρόπα Λιγκ. Στις 12 Οκτωβρίου 2018 έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική ανδρών στο ματς με την Ουγγαρία. 

Την επόμενη χρονιά ήταν βασικός με τον Ολυμπιακό και στα 20 ματς πρωταθλήματος που αγωνίστηκε. Ο Τσιμίκας ήταν πια αναντικατάστατο μέλος του rotation του Πορτογάλου προπονητή και αγωνίστηκε σε όλα τα ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι εμφανίσεις του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τον έφεραν στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών ομάδων με τη Λίβερπουλ να τον κάνει δικό της με 16,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεταγραφή του θεωρήθηκε και όχι άδικα, η κορυφαία για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Δεν ήταν μόνο το όνομα του συλλόγου που συνηγορούσαν σε αυτό αλλά και το γεγονός ότι η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει λίγους μήνες πριν το πρωτάθλημα στην Αγγλία αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2019. 

Την πρώτη του χρονιά στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πάλεψε για την καθιέρωση. Κατέγραψε συνολικά 7 συμμετοχές, οι περισσότερες ως αλλαγή.

Η φετινή σεζόν είναι διαφορετική για τον Κώστα Τσιμίκα, που έχει καταφέρει να γίνει σύνθημα μεταξύ των οπαδών της Λίβερπουλ. Ο Έλληνας μπακ αγωνίστηκε ως βασικός σε τέσσερα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι σήμερα και σε επτά αγώνες πρωταθλήματος. Έχει μοιράσει μάλιστα 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. 

Με τη Λίβερπουλ κατέκτησε πριν λίγες εβδομάδες το Λιγκ καπ στον τελικό απέναντι στη Τσέλσι. Η ομάδα του Κλοπ είναι μέσα και στους άλλους που διεκδικεί (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) και μπορεί να γράψει ιστορία όσον αφορά την κατάκτηση τίτλων φέτος. 

Στο ματς απέναντι στην Μπενφίκα ο Κώστας Τσιμίκας έκανε μία ακόμη τρομερή εμφάνιση. Ο Έλληνας μπακ μοίρασε δύο ασίστ καταφέρνοντας να αναδεχθεί παίκτης του αγώνα.

«Είμαι ευγνώμων. Αυτό το βραβείο είναι η απόδειξη της σκληρής δουλειάς μου τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον σύλλογο. Χωρίς τους συμπαίκτες μου δεν θα ήταν τίποτα το ίδιο. Αυτό το βραβείο δεν είναι δικό μου, είναι όλης της ομάδας. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Η Βιγιαρεάλ είναι δύσκολος αντίπαλος, απέκλεισαν εξάλλου τη Μπάγερν Μονάχου, μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Θα πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι για να φτάσουμε στην πρόκριση. Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να τα καταφέρουμε. Θα βάλω αυτό το βραβείο στο δωμάτιό μου, να το κοιτάζω κάθε μέρα που ξυπνάω και να θυμάμαι πως με τη σκληρή δουλειά μπορείς να κάνεις τα πάντα» σημείωσε ο Τσιμίκας μετά τη διάκρισή του.

Ένα παιδί που κυνήγησε τα όνειρά του και έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στ’ αστέρια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT