Δρόμος της Εκεχειρίας: «Γέφυρα» του αρχαίου με το σύγχρονο – Εκατοντάδες οι δρομείς

Δρόμος της Εκεχειρίας: «Γέφυρα» του αρχαίου με το σύγχρονο – Εκατοντάδες οι δρομείς

Στον φετινό, 7ο «Δρόμο της Εκεχειρίας», έτρεξαν 450 δρομείς, με επικεφαλής υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων, Γιάννη Κούρο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «Γέφυρα» του αρχαίου με το σύγχρονο και προσπάθεια ανάδειξης της ολυμπιακής αξίας της εκεχειρίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη, χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» των 50 χιλιομέτρων, που βάδισαν φέτος οι εκατοντάδες δρομείς, από την Αρχαία Ήλιδα, την πόλη που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά την αρχαιότητα, έως την Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και σημερινό σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού και πολιτισμού.

Στον φετινό, 7ο «Δρόμο της Εκεχειρίας», τον οποίο διοργάνωσε η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» με συνδιοργανωτές το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, έτρεξαν 450 δρομείς, με επικεφαλής υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων, Γιάννη Κούρο.

Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), από πέντε χώρες (Ελλάδα, Λιθουανία, Ουγγαρία, Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία), ενώ έτρεξαν και δρομείς από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Βενεζουέλα, τη Σερβία, την Αλβανία και την Ισπανία.

Δρόμος της Εκεχειρίας: «Γέφυρα» του αρχαίου με το σύγχρονο – Εκατοντάδες οι δρομείς-1

Κηρύσσοντας την τελετή έναρξης, η πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας», Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα παρά ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε όλοι τις πανανθρώπινες αξίες που κληρονομήσαμε μέσω των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και να πούμε το δικό μας τον «Ολυμπιακόν αγώνα σώσασθαι», προς όφελος των λαών και της παγκόσμιας κοινότητας. Το γεγονός ότι σε αυτήν την προσπάθειά μας έχουμε σύμμαχο το CISM και συνδιοργανωτή το ΑΣΑΕΔ, ενισχύει αυτήν την προσπάθεια. Αυτό που μένει είναι να γίνει συνείδηση του συνόλου της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος προς τους δρομείς, ο πρόεδρος του ΑΣΑΕΔ και αντιπρόεδρος του CISM για την Ευρώπη, μαραθωνοδρόμος – πλοίαρχος, Σπύρος Ανδριόπουλος, επεσήμανε:

«’Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας’ είναι ο δρόμος που στην αρχαία Ελλάδα, οι αρχαίοι οπλίτες – αθλητές βάδιζαν από την Ήλιδα στην Ολυμπία, αφού πρώτα εναπόθεταν τον οπλισμό τους. Εσείς οι αθλητές περίπου 2.800 χρόνια μετά βαδίζετε τον ίδιο ακριβώς δρόμο με σκοπό να μεταφέρετε το μήνυμα της εκεχειρίας της ειρήνης και της φιλίας των λαών όλου του κόσμου. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως Ελληνική αντιπροσωπεία στο CISM και για αυτό το λόγο στηρίζουμε κάθε χρόνο αυτή την προσπάθεια της Συμπολιτείας Ολυμπίας που ξεκίνησε το 2016».

Οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 7ου «Δρόμου της Εκεχειρίας», ξεκίνησαν το πρωί της 14ης Μαΐου με τον «Δρόμο του Κλεοσθένη». Πρόκειται για έναν αγωνιστικό δρόμο πέντε χιλιομέτρων από την Αρχαία Πίσα έως την Αρχαία Ολυμπία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή