Γουίμπλεντον: Το γκραν σλαμ των θρύλων

Γουίμπλεντον: Το γκραν σλαμ των θρύλων

Το ιστορικό Γουίμπλεντον υποδέχεται και φέτος την αφρόκρεμα του παγκόσμιου τένις

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτόκολλο, κιλά φράουλας και κρέμας, με φιάλες σαμπάνιας και αγγλικού λικέρ, με φυσικό χλοοτάπητα και άρωμα… αριστοκρατίας, το Γουίμπλεντον ανοίγει σήμερα, Δευτέρα, τις πύλες του με τους αγώνες στο κύριο ταμπλό. Αυτή η χρονιά θα μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαιτέρως σημαντική για το βρετανικό τουρνουά, καθώς αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στο κεντρικό κορτ, το οποίο φέτος κλείνει τα 100 χρόνια προσφοράς στο παγκόσμιο τένις. Φέτος, οι αγωνιζόμενοι δεν θα συλλέξουν βαθμούς διότι η διοργάνωση αποφάσισε να κλείσει τις… πόρτες της στους Ρώσους και στους Ουκρανούς τενίστες.

Το μακροβιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο έγραψε τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του το 1877. Πρόκειται για την αγαπημένη διοργάνωση των Βρετανών αριστοκρατών αλλά και πολλών αθλητών. Το γκραν σλαμ βρίσκεται υπό την αιγίδα της βασιλικής οικογενείας και μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ να έχει παρακολουθήσει αγώνες μόνο τέσσερις φορές (1957, 1962, 1997, 2010) αλλά κάθε χρόνο στις κερκίδες του βρίσκονται κάποια από τα μέλη της βασιλικής οικογενείας με το ανάλογο ντύσιμο. Από το 2003, οι τενίστες έχουν πάψει να υποκλίνονται στις βασιλικές κερκίδες, εκτός εάν σε αυτές βρίσκεται η βασίλισσα της Αγγλίας ή ο πρίγκιπας της Ουαλλίας.

Πρωτόκολλο υπάρχει στο ντύσιμο των αθλητών, στα ρούχα των οποίων πρέπει να κυριαρχεί το λευκό. Τα περισσότερα τρόπαια από το βρετανικό τουρνουά έχει κατακτήσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς (οκτώ). Μαζί με τον Μπιόρν Μποργκ έχουν από πέντε σερί πρωτιές. Στις γυναίκες, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα διαθέτει εννέα τρόπαια ενώ επτά έχει η Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα θα επιστρέψει φέτος με κάρτα ελευθέρας συμμετοχής.

Γουίμπλεντον: Το γκραν σλαμ των θρύλων-1

Νικητής στο περυσινό Γουίμπλεντον ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Επικράτησε του Ματέο Μπερετίνι και πρόσθεσε στη συλλογή του την 5η κούπα και την τρίτη συνεχόμενη. Ο Σέρβος αθλητής έχει ως στόχο να προσθέσει και άλλο κύπελλο στην τροπαιοθήκη του. Στις γυναίκες είχε νικήσει η Ασλεϊ Μπάρτι.

Αυξημένα κατά 15,2% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2019 θα είναι τα χρήματα που θα εισπράξουν οι νικητές.

Στα φετινά φαβορί συγκαταλέγεται ο Ματέο Μπερετίνι, που έχει πολύ καλές εμφανίσεις και δύο τίτλους στο χορτάρι. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και θέλει να διεκδικήσει αυτό που πέρυσι του στέρησε ο Νόλε. Στις γυναίκες, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιγκα Σβιόντεκ, αλλά υπάρχουν αρκετές αθλήτριες που διακρίνονται για το παιχνίδι στο χόρτο.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ονς Τζαμπέρ από την Τυνησία, που θριάμβευσε στην επιφάνεια χόρτου του Βερολίνου. Δυνατές τενίστριες είναι και η νεαρή και φιλόδοξη Κόρι Γκοφ αλλά και η Μπένσιτς, και η Σάκκαρη.

Αυξημένα κατά 15,2% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2019 θα είναι τα χρήματα που θα εισπράξουν οι νικητές (το 2020 δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας). Οι αθλητές θα μοιραστούν περισσότερα από 47.000.000 ευρώ, με τους πρώτους να προσθέτουν στους λογαριασμούς τους 2.341.000 ευρώ, ενώ για τους φιναλίστ τα χρήματα θα είναι 1.200.000 ευρώ.

Το Γουίμπλεντον είναι το μόνο τουρνουά που διεξάγεται σε φυσικό γρασίδι όπου κι εκεί υπάρχει… πρωτόκολλο. Αποτελείται από συγκεκριμένη ποικιλία σίκαλης, η οποία κουρεύεται αυστηρά στα οκτώ χιλιοστά. Η συγκεκριμένη επιφάνεια βοηθάει τους παίκτες που διαθέτουν δυνατό σερβίς, διότι το μπαλάκι δεν κάνει μεγάλη αναπήδηση.

Η μάχη της Μαρίας και του Στέφανου

Με δύο Ελληνες αθλητές στο κύριο ταμπλό θα αρχίσει αύριο το τουρνουά του Γουίμπλεντον. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα πάρουν μέρος στο γκραν σλαμ της «φράουλας και της κρέμας» με στόχο να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Η κληρωτίδα στάθηκε… σκληρή με τον πρωταθλητή μας, καθώς τον έφερε στην ίδια πλευρά του ταμπλό με Ράφα Ναδάλ, Ματέο Μπερετίνι και Νικ Κύργιο. Με τον Ελληνοαυστραλό ενδέχεται να παίξουν στον τρίτο γύρο. Στο πρώτο παιχνίδι θα παίξει με τον Αλεξάντερ Ρίτσαρντ από την Ελβετία που προκρίθηκε από τους προκριματικούς. Πέρυσι, ο τενίστας μας είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από τον Φράνσις Ταφό. Πρόκειται για την 5η φορά που θα πάρει μέρος στη διοργάνωση της Μ. Βρετανίας. Το 2018 είχε φτάσει μέχρι τον 4ο γύρο. Η Μαρία Σάκκαρη απέφυγε την Ιγκα Σβιόντεκ και κληρώθηκε στην πλευρά της Ανέτ Κονταβέιν, με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες εάν και οι δύο περάσουν στους προημιτελικούς. Στον πρώτο γύρο αναμένεται να έχει ένα παιχνίδι-προπόνηση απέναντι στη Ζόι Χάιβς (Αυστραλία), που προέρχεται από τους προκριματικούς. Η πρωταθλήτριά μας θα πάρει μέρος για 6η φορά στη διοργάνωση. Δύο φορές έχει φτάσει μέχρι τον 3ο γύρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή