Μουντιάλ 2022: Οι κανόνες συμπεριφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα του Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Οι κανόνες συμπεριφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα του Κατάρ

Οι φίλαθλοι θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που λαμβάνουν από την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια του Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (21/11-18/12 2022), στον οποίο περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ομπρελών, του αλκοόλ, των τροφίμων, των ζώων, του υλικού με πολιτικό περιεχόμενο, των περίφημων- από το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής- «βουβουζελών», αλλά και η… νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, διευκρινίζεται πώς πρέπει να είναι και η συμπεριφορά των φιλάθλων μέσα στα γήπεδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βαρκελώνης “Mundo Deportivo”.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, απαγορεύεται κάθε συμπεριφορά που προκαλεί ζημιά, κίνδυνο, παρεμπόδιση, συναγερμό, διαφωνία με άλλους. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που λαμβάνουν από την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στις περιοχές που επιτρέπει το εισιτήριο που αγόρασαν ή η διαπίστευση που λαμβάνουν. Σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν αιτήματος των δυνάμεων δημόσιας τάξης, μπορούν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Σεβασμός στη χρήση της μπούρκας

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, επιτρέπεται η χρήση μπούρκας ή παρόμοιας προστατευτικής μάσκας, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν το αντίστοιχο ιατρικό πιστοποιητικό. Έτσι δεν μπορούν να φορούν τίποτα στο πρόσωπό τους που θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνισή του, εκτός από μια ιατρικά εξουσιοδοτημένη μάσκα ή μπούρκα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση του Κατάρ.
Οι φίλαθλοι πρέπει να τοποθετούν τα απορρίμματα σωστά και στους πολλαπλούς κάδους που θα τοποθετηθούν εντός του γηπέδου. Όλοι οι παρευρισκόμενοι υποχρεούνται να ειδοποιούν την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιουδήποτε περιστατικού που μπορεί να συμβεί εντός του γηπέδου.

Επιπλέον, η ρίψη αντικειμένων, ουσιών σε άλλα άτομα ή προς την κατεύθυνση του αγωνιστικού χώρου θα απαγορεύεται πλήρως. Το πρωτόκολλο κάνει επίσης λόγο για πρόκληση πυρκαγιάς, χρήση φωτοβολίδων και όπλων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμποδίζουν εισόδους ή εξόδους, σκάλες, εξόδους κινδύνου ή να έχουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία εντός του σταδίου.

Σε καμία περίπτωση οι φίλαθλοι δεν επιτρέπεται να υποκινούν οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει επεισόδια εντός του γηπέδου. Επιπλέον δεν μπορούν να ενεργούν με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετικός, απειλητικός, προκλητικός, προσβλητικός ή μεροληπτικός. Απαγορεύεται αυστηρά ο εκνευρισμός ή η παρενόχληση οποιουδήποτε άλλου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των παικτών ή των διαιτητών του αγώνα.

Επίσης, δεν θα μπορούν να στέκονται σε σημείο όπου μπορεί να εμποδίζει την θέαση των άλλων φιλάθλων. Το ίδιο ισχύσει και στους χώρους για θεατές με αναπηρία.

Απαγορεύεται η εμφάνιση μέρος του σώματος και το αλκοόλ

Κανένας φίλαθλος δεν επιτρέπεται να αφαιρεί ρούχα ή να παραμένει χωρίς αυτά ή να εκθέτει το σώμα του. Προς αποφυγή αμφιβολιών, τα τατουάζ δεν αποτελούν ρουχισμό. Δεν θα πρέπει να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Το αλκοόλ μπορεί να καταναλωθεί μόνο με μέτρο, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Κατάρ. Και δεν μπορεί ποτέ να καταναλωθεί από άτομα κάτω από την επιτρεπόμενη ηλικία. Θα μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή παρόμοια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εάν δημιουργηθούν συγκεκριμένες περιοχές γι’ αυτό.

Ούτε μπορούν να κάνουν υπερβολικό θόρυβο που θα μπορούσε να βλάψει τους παίκτες ή το παιχνίδι, πέρα από αυτό που επιτρέπεται στους οπαδούς να υποστηρίζουν την ομάδα τους, καθώς και οποιαδήποτε συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την διεξαγωγή ή την απόλαυση των φιλάθλων, των διαπιστευμένων προσώπων, των παικτών ή του διαιτητή του αγώνα.

Θα τιμωρείται κάθε πολιτική συμπεριφορά, παράνομη πώληση ή τζόγος

Αφορμή για έλεγχο στο Μουντιάλ θα είναι και το πολιτικό ζήτημα. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται κατοχή, χρήση, έκθεση, προώθηση ή μετάδοση οποιουδήποτε υλικού πολιτικής, προσβλητικής, μεροληπτικής φύσης και που περιέχει λέξεις, σύμβολα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που υποκινεί διακρίσεις ή αντίδραση εναντίον μιας χώρας, ατόμου ή ομάδας λόγω της φυλής, του χρώματος του δέρματος, κοινωνική ή εθνική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός κ.λπ.

Θα διώκεται επίσης η παράνομη πώληση εισιτηρίων, όπως κάθε άλλη πράξη παράνομης προπαγάνδας. Το ίδιο αφορά και την ζήτηση χρημάτων από ανθρώπους που τραγουδούν είτε παίζουν μουσική κλπ. στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Η FIFA θα διώξει επίσης οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζενται με τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα.

Απαγορεύεται η αναμετάδοση των αγώνων από οποιαδήποτε συσκευή

Αυτός ο εκτενής φάκελος για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι φίλαθλοι και το διαπιστευμένο προσωπικό μέσα στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ολοκληρώνεται με ό,τι έχει να κάνει με οπτικοακουστικά θέματα. Έτσι θα απαγορεύεται εντελώς η ζωντανή μετάδοση του αγώνα ή η ενημέρωση για τον αγώνα με κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται εντελώς η λήψη φωτογραφιών ανθρώπων της ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT