Το ball boy που έγινε βασιλιάς

Ο Ρότζερ Φέντερερ «κρεμάει» τη ρακέτα του ύστερα από μια μεγαλειώδη καριέρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια εποχή ειδικών, είτε είσαι ειδικός στο χώμα, είτε ειδικός στο χόρτο, είτε ειδικός σε σκληρά γήπεδα, είτε είσαι ο Ρότζερ Φέντερερ». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τζίμι Κόνορς, τον Αμερικανό τενίστα που μεσουράνησε στο παγκόσμιο τενιστικό στερέωμα από το 1974 έως το 1983.

Την επόμενη εβδομάδα (23-25/9), στο Laver Cup, στο Λονδίνο, θα «ανεβεί» η τελευταία… παράσταση του Ρότζερ Φέντερερ, του αθλητή που, ως ball boy στη Βασιλεία, ερωτεύτηκε το τένις, μέσα σε 24 χρόνια έπαιξε 1.526 αγώνες και μπήκε στο πάνθεον με τους θρύλους. Το φινάλε του «βασιλιά» του αθλήματος, εξαιτίας των τραυματισμών, μπορεί να μην είναι όπως το ονειρεύτηκε, αλλά το τελευταίο χειροκρότημα θα είναι: θα ηχήσει από… όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

«Ο Ρότζερ πρωτοστάτησε στην εποχή της ανάπτυξης του τένις και ανέβασε τη δημοτικότητα του αθλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης Αντρέα Γκαουντένζι, ενώ ο Ράφα Ναδάλ έγραψε στο Twitter: «Μακάρι να μην είχε έρθει ποτέ αυτή η ημέρα».

Ο Φέντερερ μαζί με τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς ανέβασαν το τένις σε… άλλο επίπεδο, χάρισαν στους φίλους του αθλήματος εντυπωσιακές μονομαχίες και έμειναν στην Ιστορία ως «Big 3». Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ολοκληρωμένο παιχνίδι του Ελβετού ώθησε και τους Ναδάλ, Τζόκοβιτς να τελειοποιήσουν το δικό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φέντερερ στη δήλωση αποχώρησης αναφέρει: «Πιέσαμε ο ένας τον άλλον και μαζί πήγαμε το τένις σε νέα επίπεδα».

Τα έσοδά του δεν… στοιβάχθηκαν σε κάποια τράπεζα καθώς ένα μέρος από αυτά αφιερώθηκε στα παιδιά.

Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας. Από μικρό παιδί αγαπούσε τον αθλητισμό. Επαιζε ποδόσφαιρο, αλλά όταν, ως ball boy, γνώρισε καλύτερα τον κόσμο του τένις εγκατέλειψε τη «στρογγυλή θεά». Για να διδαχθεί το άθλημα μετακόμισε στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας. Οταν οι συμμαθητές του τον κορόιδεψαν για την προφορά του στα γαλλικά αποφάσισε να μάθει άπταιστα, τουλάχιστον, τέσσερις γλώσσες. Κι έτσι, αργότερα, οι συνεντεύξεις Τύπου θα κρατούσαν ώρες γιατί απαντούσε σε όλες τις γλώσσες.

Αυτός όμως είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Κάθε μέρα προσπαθούσε να γίνει καλύτερος. Μέσα από τη δική του… τελειότητα γίνονταν καλύτεροι και οι άλλοι. Τον έχουν αποκαλέσει «Πικάσο του τένις». «Γλιστρούσε» στα κορτ με την πλαστικότητα ενός αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ. Γρήγορα έκλεισε στο χρονοντούλαπο τις «εξάρσεις» της μετεφηβείας και απέκτησε τον τίτλο του τζέντλεμαν.

Οι αριθμοί των επιτυχιών του… ζαλίζουν. Εχει πετύχει 1.251 νίκες και δεν εγκατέλειψε σε κανένα από τα 1.526 παιχνίδια που έπαιξε στο μονό. Εχει 20 τίτλους από τους 31 τελικούς γκραν σλαμ, όπου πέτυχε 369 νίκες (60 ήττες). Ηταν στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 310 εβδομάδες, ενώ έχει σερί παραμονής 237 εβδομάδες. Εχει κερδίσει περισσότερα από 130.000.000 ευρώ από έπαθλα και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από χορηγίες.

Τα έσοδά του όμως δεν… στοιβάχθηκαν σε κάποια τράπεζα. Ενα μέρος από αυτά, μέσα από το ίδρυμά του, παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά σε έξι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Στα προγράμματά του έχουν πάρει μέρος περισσότερα από 650.000.

Από μικρό παιδί ο Ρότζερ Φέντερερ, όπως έχει πει, στόχευε στα αστέρια. Ο τρόπος ζωής του, όμως, ανέδειξε και τον ίδιο σε «αστέρι»…

Το ball boy που έγινε βασιλιάς-1

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή