Emil Zatopek – Dana Zatopkova: Αφιερωμένο στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες το Google Doodle

Emil Zatopek – Dana Zatopkova: Αφιερωμένο στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες το Google Doodle

Το ανδρόγυνο ήταν γεννημένο την ίδια μέρα, ενώ πέτυχαν δύο σημαντικές νίκες τους την ίδια μέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους Emil Zatopek και Dana Zatopkova – δύο αθλητές που έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Aγώνες του 1952 στο Ελσίνκι – τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Το ανδρόγυνο ήταν γεννημένο την ίδια μέρα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1922.

Emil Zatopek – Dana Zatopkova: Αφιερωμένο στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες το Google Doodle-1

Ο Emil Zatopek είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, τα 10.000 μέτρα και τον μαραθώνιο στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ και στους τρεις αγώνες σε διάστημα οκτώ ημερών. Λέγεται ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στον μαραθώνιο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ακόμη, ήταν ο πρώτος αθλητής που κατόρθωσε να «σπάσει» το όριο των 29 λεπτών στα 10.000 μ. το 1954, ενώ τρία χρόνια πριν (1951) είχε σπάσει το όριο της μιας ώρας για την απόσταση των 20 χλμ.

Στους ίδιους αγώνες του 1952, η σύζυγός του Dana Zatopkova κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, λίγα λεπτά αφότου ο ίδιος είχε κερδίσει το χρυσό στα 5.000 μ. Η διπλή νίκη του ανδρόγυνου συνέβη στις 24 Ιουλίου 1952.

H Zatopkova ήταν επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1954 και το 1958. Την τελευταία αυτή χρονιά, σε ηλικία 35 ετών, έγινε η γηραιότερη αθλήτρια που «έσπασε» το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο, στέλνοντας το ακόντιο στα 55,73 μέτρα.

Πώς γνωρίστηκαν

Ο Emil εργαζόταν ως έφηβος σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων. Εκεί τον ενθάρρυναν να τρέξει σε έναν τοπικό αγώνα, όπου τερμάτισε δεύτερος σε εκατό συμμετέχοντες.

Καθώς υπηρετούσε στον τσεχικό στρατό έκανε προπόνηση τη νύχτα, τρέχοντας με τις γαλότσες του, ενώ κρατούσε την αναπνοή του για να ενισχύσει την ικανότητα των πνευμόνων του. Τη διεθνή προσοχή τράβηξε για πρώτη φορά το 1946, όταν πήγε με το ποδήλατό του από την Πράγα στο Βερολίνο για να πάρει μέρος σε αγώνα δρόμου 5.000 μέτρων, στον οποίο βγήκε πρώτος.

Emil Zatopek – Dana Zatopkova: Αφιερωμένο στους δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες το Google Doodle-2

Η Dana μεγάλωσε στην Karvina της Τσεχίας. Πριν ασχοληθεί με τον ακοντισμό, ήταν ταλαντούχα αθλήτρια χάντμπολ.

Φήμες λένε ότι έφτασε τα 34 μέτρα την πρώτη φορά που το δοκίμασε. Αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα στην Τσεχία, που έριξε ακόντιο πάνω από 40 μέτρα, και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

Ο Emil γνώρισε τη Dana όταν εκείνη προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αμέσως δέθηκαν λόγω των κοινών γενεθλίων τους, ενώ λίγο αργότερα έκαναν σχέση. Ταξίδεψαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, όπου ο Emil κέρδισε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και η Dana κατέλαβε την έβδομη θέση στον ακοντισμό. Λίγο μετά το ζευγάρι παντρεύτηκε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή