Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Έφυγε» με το κεφάλι ψηλά

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Έφυγε» με το κεφάλι ψηλά

Μαχητής έως την τελευταία πνοή του ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη έπεσε σαν κεραυνός. Ο 42χρονος «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου και της Αθήνας έφυγε από τη ζωή από μια σπάνια μορφή καρκίνου (nut), την οποία αγωνιζόταν να νικήσει τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως να κοινοποιεί το πρόβλημά του. Οι παλαιοί συναθλητές και φίλοι του στο άκουσμα της είδησης συγκλονίστηκαν και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το ελληνικό τάε κβον ντο έχασε τον πανύψηλο αθλητή που χάρισε μετάλλια σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης άρχισε το τάε κβον ντο σε ηλικία τριών ετών. Αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στους εφήβους και το 2000 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Ηταν η Αρετή Αθανασοπούλου δίπλα του όταν, κατά τη διάρκεια του αγώνα, έσπασε το πόδι του. «Ημασταν μαζί στην Εθνική από τα πρώτα βήματα. Στο Σίδνεϊ, βάσει των δυνατοτήτων του, πήγαινε για τελικό. Εσπασε όμως το πόδι του. Πέρασε δύσκολα, αλλά το αντιμετώπισε με την οικογένειά του. Ηταν πολύ υπερήφανος. Δεν ήθελε να τον λυπούνται. Παρότι είναι δύσκολο να επανέλθεις ύστερα από τέτοιους τραυματισμούς, ο Αλέξανδρος τα κατάφερε. Κάναμε μαζί “σπάρινγκ” (αγώνας – τεστ) και τον ήθελα γιατί ήταν δυνατός. Μου έκανε πλάκα όταν τον κέρδιζα ότι θα χάσει την αυτοπεποίθησή του. Σημασία είναι να είσαι Ολυμπιονίκης και στην προσωπικότητα και όχι μόνο μέσα στα τατάμι. Και ο Αλέξανδρος ήταν», δήλωσε στην «Κ» η παγκόσμια πρωταθλήτρια (2003).

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Έφυγε» με το κεφάλι ψηλά-1
Ο 42χρονος «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας και του Πεκίνου έφυγε από τη ζωή από μια σπάνια μορφή καρκίνου (nut), την οποία αγωνιζόταν να νικήσει τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως να κοινοποιεί το πρόβλημά του. [INTIMENEWS]

Συγκλονισμένος ο αθλητικός κόσμος από τον πρόωρο θάνατο του 42χρονου σπουδαίου αθλητή του τάε κβον ντο.

Το 2004 ο Νικολαΐδης κατέκτησε το 2ο ασημένιο μετάλλιο στα +80 κ. «Για εμάς που ξέρουμε ήταν χρυσό. Ο Αλέξανδρος ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και στήριζε όλη την ομάδα. Είχε καρδιά μικρού παιδιού. Παίζαμε μπάσκετ και με αποκαλούσε “χταποδόχελο”», μας είπε η «ασημένια» Ολυμπιονίκης της Αθήνας Ελλη Μυστακίδου, ενώ η παγκοσμιονίκης Μαρία Καρπαθάκη συμπλήρωσε: «Ηταν σπουδαίος αθλητής. Τον αποκαλούσα Μέγα Αλέξανδρο και του έλεγα να μπαίνει στα τατάμι σαν τον στρατηλάτη». Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είχε, επίσης, στη συλλογή του ένα χρυσό (2008) και ένα χάλκινο (2010) μετάλλιο από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και μία πρωτιά σε Πανεπιστημιάδα (2004). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας.

Συγκλονισμένη όμως είναι όλη η αθλητική κοινότητα με τον θάνατο του Ολυμπιονίκη. Κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριές μας με αναρτήσεις τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρέτησαν τον παλαιό πρωταθλητή. Θλίψη έχει προκαλέσει η απώλειά του και στους εκπροσώπους της πολιτικής. Τη λύπη τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κ.ά.

Η κηδεία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη θα γίνει σήμερα (16.00) από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε ευαγή ιδρύματα.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Έφυγε» με το κεφάλι ψηλά-2
Συγκλονιστική είναι η ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει»

«Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε». Με μία συγκλονιστική ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία «ανέβηκε» ελάχιστη ώρα πριν γίνει ευρέως γνωστός ο θάνατός του, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης μίλησε για όσα βίωσε στον αγώνα απέναντι στο καρκίνωμα nut, ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν σε αυτόν τον αγώνα και αναφέρθηκε στο «αποτύπωμα» που θέλει να αφήσει στην κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξε τα δύο ολυμπιακά μετάλλιά του να βγουν σε δημοπρασία και τα έσοδα να δοθούν σε δομές για παιδιά.   

«Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου». Με αυτά τα λόγια κλείνει η ανάρτηση του Ολυμπιονίκη, ο οποίος χαρακτηρίζει το εαυτό του «τυχερό άνθρωπο», γιατί, όπως λέει, «είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και τη χώρα μου». 

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και ζήτησε να ενημερωθεί η ελληνική ιατρική κοινότητα γι’ αυτό το σπάνιο καρκίνωμα. «Αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στη χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που, αν διαγνωσθεί εγκαίρως, ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας, που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος», ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιονίκης, μετά την αποχώρηση από τον αθλητισμό ασχολήθηκε με τα κοινά και ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή