Τρέχει να προλάβει τη σέντρα

Τρέχει να προλάβει τη σέντρα

Απέραντο εργοτάξιο το Κατάρ, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θόρυβος των τρυπανιών αντηχεί ανάμεσα στους ουρανοξύστες. Στο εργοτάξιο μέσα στην έρημο οι εργάτες διώχνουν τη σκόνη ανάμεσα από τις προχειροστημένες σκηνές. Φρεσκοφυτεμένοι φοίνικες, με τα κλαδιά τους ακόμη τυλιγμένα σε καφέ χαρτιά, μπήκαν στη σειρά στο παραλιακό μέτωπο, ενώ εκεί όπου σκάει το κύμα τα λεπτά περνούν σιγά σιγά στο κατακόκκινο ρολόι της αντίστροφης μέτρησης σε σχήμα πυξίδας.

Με μόλις μερικές ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες για τη διοργάνωση που θα φέρει δισεκατομμύρια μάτια πάνω σε αυτή τη μικρή χερσόνησο της ερήμου στον Περσικό Κόλπο.

Το εμιράτο έχει δαπανήσει πάνω από 220 δισ. ευρώ προκειμένου να ετοιμαστεί για το Μουντιάλ του 2022, χτίζοντας νέο σύστημα μετρό, αεροδρόμιο, πολλά χιλιόμετρα οδών και αυτοκινητοδρόμων, γήπεδα και ουρανοξύστες. Ωστόσο, αυτό το οικονομικό ρίσκο έχει φέρει μεγάλη αμφισβήτηση και κριτική.

Οι σκληρές εργασιακές συνθήκες των αλλοδαπών εργατών στο Κατάρ επικρίθηκαν διεθνώς μετά τον θάνατο δεκάδων σε εργοτάξια που σχετίζονταν με το Μουντιάλ. Το εμιράτο έσπευσε να φέρει νομοθετικές αλλαγές, αλλά δεν φαίνεται να πείθει τους επικριτές του.

«Τι είναι αυτό το τουρνουά για εμάς; Τι μας βοηθάει να πετύχουμε; Χρησιμοποιούμε αυτή τη διοργάνωση ως όχημα αλλαγής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χασάν Αλ Θαουάντι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς.

Πολλά τα ερωτήματα για το αν οι υποδομές θα αντέξουν την έλευση 1,5 εκατ. επισκεπτών – περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας.

Ακόμη όμως και έτσι, οι υποδομές δεν πείθουν τους ξένους φιλάθλους, ούτε τις αποστολές των ομάδων ότι θα αντέξουν την πίεση μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης με πλείστες ιδιαιτερότητες. Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες –περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού του Κατάρ– θα εισρεύσουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η οποία συνήθως φιλοξενείται σε πολλές, μεγάλες πόλεις.

Ορισμένοι φίλαθλοι θα μένουν σε καταλύματα, όπως μετασκευασμένα κοντέινερ και σκηνές, που θα έχουν φτιαχτεί μόνο μερικές εβδομάδες πριν αυτοί φτάσουν. Αυτοκινητοπομπές για τις ομάδες και τους VIP, ιδιωτικά αυτοκίνητα και χιλιάδες δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά των φιλάθλων θα πλημμυρίσουν τους δρόμους, φέρνοντας την εικόνα του μποτιλιαρίσματος στο μυαλό όλων. Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί τα πλήθη από μόνο του, και έτσι το παλαιό τέθηκε ξανά σε λειτουργία.

Το προσωπικό καθαριότητας σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο West Bay, μία από τις πολυτελείς γειτονιές της Ντόχα, θα έχει αποστολή να καθαρίζει 80 δωμάτια την ημέρα, έναντι του συνήθους ρυθμού των 20 ημερησίως. Οταν ρωτήθηκε αν το νέο μετρό θα μπορούσε να αντέξει χιλιάδες μεθυσμένους φιλάθλους, ο πράκτορας του σταθμού σε μια στάση στην ίδια γειτονιά χαμογέλασε, κούνησε το κεφάλι του και μουρμούρισε «δεν υπάρχει περίπτωση», κρύβοντας τα λόγια του μέσα σε ένα βήξιμο. «Ηταν απλώς ένας βήχας! Τίποτε άλλο», είπε γελώντας και πρόσθεσε ότι δεν είχε άδεια να μιλήσει στον Τύπο. Το τεράστιο μέγεθος της εκδήλωσης σημαίνει ότι θα υπάρξουν απροσδόκητες υλικοτεχνικές προκλήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν την ετοιμότητα του Κατάρ ακόμη και για το αναπόφευκτο, αφού οι θεατές που παρακολούθησαν έναν αγώνα σε ένα γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Σεπτέμβριο παραπονέθηκαν για εξέδρες που ξέμειναν από παροχή νερού μέχρι το ημίχρονο και τεράστιες ουρές έξω από το μετρό καθώς ο κόσμος έφευγε από το γήπεδο.

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ και η FIFA έχουν χαρακτηρίσει αυτά τα ζητήματα «παιδικές ασθένειες» και διαβεβαίωσαν ότι παρά τους γερανούς, τις σκαλωσιές και τα κομπρεσέρ, που εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα στην πόλη, η κύρια υποδομή που απαιτείται για το τουρνουά είναι έτοιμη. Αλλά ακόμη και οι ίδιοι παραδέχονται ότι με τις οπισθοδρομήσεις και τις καθυστερήσεις από την πανδημία της COVID-19, η χώρα δεν κατάφερε να δοκιμάσει πλήρως την ετοιμότητά της.

«Το πλήρες στρες τεστ όπου τίθενται τα πάντα υπό πλήρη πίεση, όπως θα το ήθελα εγώ, δεν έχει επιτευχθεί», είπε ο Αλ Θαουάντι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στα test events που έγιναν και καθώς άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα, οι ομάδες επίλυσης κατάφεραν να τα διορθώσουν γρήγορα και να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Κυριακή κοντή γιορτή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT