Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρίες και εκπλήξεις στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρίες και εκπλήξεις στο Κατάρ

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα στη FIFA σχετικά με την απαγόρευση των περιβραχιονίων με το ουράνιο τόξο έστειλαν οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας πριν από τον αγώνα με την Ιαπωνία, για το Μουντιάλ στο Κατάρ, όπου σημειώθηκε μία ακόμα μεγάλη έκπληξη, καθώς η τετράκις παγκόσμια πρωταθλήτρια ηττήθηκε με 2-1.

«Βόμβα» Νο 2 στο Μουντιάλ

Φαίνεται ότι το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι αυτό των εκπλήξεων. Μετά την Αργεντινή, ακόμα ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, η Γερμανία, βρίσκεται από χθες με την πλάτη στον τοίχο, έπειτα από την ήττα της με 2-1 από την Ιαπωνία. Τα «πάντσερ» πλήρωσαν την αστοχία τους στο πρώτο ημίχρονο και έτσι στο δεύτερο μέρος οι Ιάπωνες έφεραν τα πάνω κάτω, φθάνοντας σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους στη διοργάνωση.

Από την άλλη, η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα πλέον με πρόωρο αποκλεισμό, καθώς χρειάζεται οπωσδήποτε δύο νίκες για να προκριθεί στα νοκ άουτ, με την Ισπανία να είναι η επόμενη αντίπαλός της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τουρνουά του 2018 η Γερμανία είχε ηττηθεί και αποκλειστεί από τη Νότια Κορέα στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ενώ ξεκίνησε και τώρα με ήττα. Ο Γκουντογκάν άνοιξε με πέναλτι το σκορ στο 30ό λεπτό, ενώ στη συνέχεια οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Ετσι οι Ιάπωνες… αναθάρρησαν στο δεύτερο μέρος και με τους Ντοάν (75΄) και Ασάνο (83΄), που είχαν μπει ως αλλαγή, κατάφεραν να φθάσουν στην απόλυτη ανατροπή και θέλουν πλέον μία νίκη στα δύο επόμενα ματς για να βρεθούν στα νοκ άουτ.

Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρίες και εκπλήξεις στο Κατάρ-1
Με δύο γκολ μέσα σε οκτώ λεπτά οι Ιάπωνες σημείωσαν τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με θύμα τη Γερμανία. Φωτ. INTIMENEWS

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Ισπανία ήταν ασταμάτητη και σκόρπισε με 7-0 την Κόστα Ρίκα. Οι «φούριας ρόχας» πέτυχαν επτά τέρματα σε ισάριθμες τελικές, ενώ είχαν πάνω από 80% ποσοστό κατοχής. Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι το έβδομο μεγαλύτερο στην ιστορία των διοργανώσεων, με το ρεκόρ να το έχει η Ουγγαρία, που το 1982 είχε νικήσει με 10-1 το Ελ Σαλβαδόρ. Επίσης, ο Γκάβι που πέτυχε το 5ο γκολ έγινε ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία των διοργανώσεων σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών, πίσω από τον Πελέ (19/6/1958, 17 ετών και 239 ημερών) και τον Μεξικανό Μανουέλ Ρόσας που στο πρώτο Μουντιάλ στις 19/7/1930 είχε σκοράρει σε ηλικία 18 ετών και 93 ημερών.

Δύσκολη επικράτηση για το Βέλγιο με 1-0 επί του Καναδά, που πάλεψε μέχρι το τελευταίο λεπτό για την ισοφάριση. Οι Καναδοί είχαν μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν στο 11΄, με τον Κουρτουά να αποκρούει το πέναλτι που εκτέλεσε ο Αλφόνσο Ντέιβις. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Μπατσουαγί στο 44΄.

Τέλος, στο χειρότερο μέχρι στιγμή ματς της διοργάνωσης, Κροατία και Μαρόκο έμειναν στο 0-0.

Από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το παιχνίδι μεταξύ της Βραζιλίας και της Σερβίας, ενώ έχουμε επίσης: Ελβετία – Καμερούν, Ουρουγουάη – Ν. Κορέα και Πορτογαλία – Γκάνα.

Οσον αφορά το τηλεοπτικό σκέλος, ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε χθες και επίσημα ότι όλα τα ματς θα μεταδίδονται από το ελεύθερο κανάλι, ενώ τα χρήματα των συνδρομητών δεν θα επιστραφούν. Αντ’ αυτού θα δοθεί δωρεάν τρίμηνη συνδρομή.

Ηχηρό μήνυμα από την εθνική Γερμανίας κατά της FIFA

Οι απαγορεύσεις στο Μουντιάλ του Κατάρ κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβραχιόνιο «one love» αρχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις που είναι σε θέση να προκαλέσουν αναταράξεις στην ηγεσία της FIFA.

Η ομαδική φωτογράφιση της εθνικής Γερμανίας με τα χέρια των παικτών να κλείνουν τα στόματά τους πριν από τη σέντρα του αγώνα με την Ιαπωνία ήταν μία από τις πιο δυνατές στιγμές μέχρι στιγμής στο τουρνουά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια ομοσπονδία. Ο αρχηγός της ομάδας Μάνουελ Νόιερ φόρεσε το παραλλαγμένο περιβραχιόνιο που ανέγραφε «όχι στις διακρίσεις» και παπούτσια με ουράνιο τόξο, ενώ η παρουσία της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, δίπλα στον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο με το επίμαχο περιβραχιόνιο («one love») στο χέρι, τα έλεγε όλα.

Μουντιάλ 2022: Διαμαρτυρίες και εκπλήξεις στο Κατάρ-2
Ιάπωνες οπαδοί παρέδωσαν μαθήματα πολιτισμού, καθώς μετά τη λήξη του αγώνα της ομάδας τους κόντρα στη Γερμανία, καθάρισαν τις κερκίδες οι οποίες τους φιλοξένησαν. Φωτ. A.P. Photo/Eugene Hoshiko

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) επιβεβαίωσε ότι ήταν ιδέα της ομάδας η στάση της στη φωτογράφιση, τάχθηκε υπέρ της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και παράλληλα προειδοποίησε τη FIFA πως θα προσφύγει στο CAS αν της επιβληθούν κυρώσεις. Την ίδια ώρα, η Δανία διέψευδε τη φημολογία που την ήθελε να αποχωρεί από τη FIFA ή ακόμη και από τη διοργάνωση διαμαρτυρόμενη για το ίδιο ζήτημα, ωστόσο όπως τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομοσπονδίας, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι και δεν μπορούμε να στηρίζουμε πλέον τον πρόεδρο της FIFA».

Το Μουντιάλ των… καθυστερήσεων, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής, εκτός από την εγρήγορση μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, προκαλεί και άλλες αγωνίες. 

Η αυξημένη διάρκεια των αγώνων που μπορεί να φτάσει σε χρόνο τα 105 ή 110 λεπτά, επιβαρύνει περισσότερο το φορτίο των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προέρχονται από πλήρη αγωνιστική δράση σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις και θα επιστρέψουν σε αυτές. Οι κράμπες διαδέχονται η μία την άλλη και ο χρόνος αποκατάστασης δεν επαρκεί, προκαλώντας πονοκεφάλους στα ιατρικά τιμ.

Στην Αργεντινή αναζητούν τις αιτίες για τον εφιάλτη των οφσάιντ στα οποία υποδείχθηκαν οι παίκτες της στο ματς με τη Σ. Αραβία και κόστισαν την ήττα, στην Αγγλία, ο Χάρι Κέιν έβγαλε κανονικά τη χθεσινή προπόνηση και υπολογίζεται για το ματς με τις ΗΠΑ, ενώ οι Γιαπωνέζοι φίλαθλοι παρέδωσαν ξανά μαθήματα συμπεριφοράς καθώς μετά το τέλος του αγώνα με τη Γερμανία καθάρισαν τις κερκίδες που τους φιλοξένησαν, κάτι που έκαναν και στα προηγούμενα Μουντιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή