Νέα γενιά ψάχνει για «οξυγόνο»

Νέα γενιά ψάχνει για «οξυγόνο»

Στο πρωτάθλημα των... ξένων της Σούπερ Λιγκ 1, αρκετοί νεαροί Ελληνες παίκτες φωνάζουν «παρών»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1, που παραμένει παράδεισος για τον κάθε λογής ξένο ποδοσφαιριστή και ο παράλογος ανταγωνισμός «πνίγει» το οποιοδήποτε υγιές κομμάτι του, κάποια νεανικά σφριγηλά πρόσωπα μοιάζουν να ασφυκτιούν. Αναζητούν αυτή τη μία ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, φορώντας τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Θέλουν να αποδείξουν πως μπορούν να γίνουν το «next big thing» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πως μπορούν να δουν το όνειρό τους να παίρνει σάρκα και οστά, ερχόμενοι με φόρα από τις ακαδημίες των ομάδων τους.

Τη φετινή περίοδο αν θα ήθελε κάποιος να βρει τους παίκτες που ξεχωρίζουν σε κορυφαίο επίπεδο, δεν θα… κουραζόταν ιδιαίτερα. Είναι αρκετοί και ταλαντούχοι, με την αποκάλυψη να ακούει στο όνομα Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ έχει καταθέσει μέχρι στιγμής στο χορτάρι στοιχεία που παραπέμπουν σε ποδοσφαιριστές του παρελθόντος, τότε που η τεχνική κατάρτιση υπερτερούσε κάθε άλλου προσόντος. Ηδη μετράει εννέα σερί αγώνες ως βασικός, έχοντας αγωνιστεί με την ίδια επιτυχία σε όλες τις θέσεις πίσω από τον σέντερ φορ. Ηταν για πρώτη φορά στο αρχικό σχήμα στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην «Opap Arena» και ήδη βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των πιο δημιουργικών παικτών του πρωταθλήματος.

Το 2020, σε ηλικία 16,5 ετών, η Μπαρτσελόνα τον είχε βολιδοσκοπήσει, κάλυπτε το 1/3 της ρήτρας που του είχε βάλει ο ΠΑΟΚ και του έδινε το κίνητρο να παίξει στις ακαδημίες της. Η οικογένειά του αρνήθηκε, θεωρώντας πως δεν ήταν έτοιμος, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι φτάνει το πλήρωμα του χρόνου αφού το ενδιαφέρον από μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ (π.χ. Αρσεναλ) είναι συνεχές.

Από την ηλικία των 18 ετών και λίγο πάνω από τα 20, μια πλειάδα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών διεκδικεί θέση στα βασικά σχήματα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει δώσει χώρο στα ταλέντα του, βάσει και του καλοκαιρινού σχεδιασμού του. Ενδεικτικό είναι πως την περασμένη αγωνιστική κόντρα στον ΟΦΗ ο 17χρονος επιθετικός Στέφανος Τζίμας και ο 19χρονος αμυντικός Ερμής Σελιμάι από την β΄ ομάδα συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, ενώ ο 19χρονος επιθετικός Γιώργος Κούτσιας αγωνίζεται δανεικός στον Βόλο έχοντας 14 συμμετοχές και ένα γκολ.

Στον Παναθηναϊκό η παρουσία του 21χρονου δεξιού μπακ Γιώργου Βαγιαννίδη έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι αισθητή. Στο έκτος έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο θυμίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Κ-19 των «πράσινων» και τον λόγο για τον οποίο η Ιντερ τον είχε αποκτήσει. Ο 18χρονος αριστεροπόδαρος εξτρέμ Γιώργος Κυριόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Βόλο στη Λεωφόρο και μαζί με τον 19χρονο μέσο Λεάντρο Φρόκου, που συμμετείχε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, αποτελούν τα δύο πρότζεκτ που προώθησε στην πρώτη ομάδα φέτος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με τη β΄ ομάδα αγωνίζονται ο 20χρονος αμυντικός Γιώργος Σιδεράς, ο 19χρονος αμυντικός Θανάσης Προδρομίτης, ο 21χρονος μέσος Ανδρέας Αθανασακόπουλος αλλά και ο 21χρονος επιθετικός Δημήτρης Σερπέζης, που υπό προϋποθέσεις υπολογίζονται στο ροτέισον της πρώτης ομάδας.

Στου Ρέντη, ο 19χρονος Ανδρέας Ντόι, ερχόμενος από την ομάδα β΄ του Ολυμπιακού, κατάφερε να ξεχωρίσει και να κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στο πολυπληθές και πολυεθνικό ρόστερ των «ερυθρολεύκων». Και όχι μόνον, αφού μετράει 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της ΣΛ1, ξεκινώντας σε όλες βασικός. Καθαρό «εξάρι», με μεγάλο προσόν του το ύψος του (1,90 μ.), έχει χρησιμοποιηθεί και ως κεντρικός αμυντικός. Ο 18χρονος στόπερ Αλέξης Καλογερόπουλος, ο 19χρονος στόπερ Κώστας Χρυσόπουλος, ο 20χρονος αριστερός μπακ Απόστολος Αποστολόπουλος και ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Παύλος Μαυρουδής βρίσκονται συνεχώς στο μυαλό του Μίτσελ για την προώθηση στην πρώτη ομάδα.

Νέα γενιά ψάχνει για «οξυγόνο»-1

Κερδίζουν έδαφος

Στην AEK του Αλμέιδα, πέντε ταλέντα έχουν αρχίσει να παίρνουν ευκαιρίες. Ο 21χρονος Βόσνιος δεξιός μπακ Β. Ραντόνια με τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο, ο 20χρονος επιθετικός Μ. Κοσίδης (2 συμμ. στη ΣΛ1), ο 22χρονος επιθετικός Ε. Χριστόπουλος (1 συμμ.), ο 21χρονος μεσοεπιθετικός Σπ. Σκόνδρας (1 συμμ. στο Κύπελλο) και ο 22χρονος επιθετικός Θ. Μαχαίρας (1 συμμ. στη ΣΛ1). Βασικός και αναντικατάστατος (17 συμμ. – 2 γκολ) στην επίθεση του Ατρόμητου είναι ο 19χρονος Μ. Τζαβίδας, εξαιρετικές εντυπώσεις αφήνει ο 22χρονος αριστερός μπακ του ΠΑΣ, Αλ. Πήλιος (11 συμμ. στη ΣΛ1) ενώ από τις ακαδημίες του «Αγιαξ της Ηπείρου» προέρχονται επίσης ο 22χρονος μέσος Αγγ. Λιάσος (14 συμμ. στη ΣΛ1)  και ο 20χρονος μέσος Αλ. Λώλης (5 συμμ.). Ποδαρικό στη μεγάλη κατηγορία έκανε και ο 18χρονος μέσος του ΟΦΗ Γ. Αποστολάκης, ενώ στο δυναμικό του Λεβαδειακού ανήκει ο 21χρονος μέσος Χρ. Βουτσάς που αγωνίζεται δανεικός στον ΠΑΟ Β΄.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή