Τένις: Γιατί η νέα γενιά δεν μπορεί να σταματήσει τον Τζόκοβιτς;

Τένις: Γιατί η νέα γενιά δεν μπορεί να σταματήσει τον Τζόκοβιτς;

Η διατροφή, η νοοτροπία νικητή και ο τρόπος ζωής που κάνουν τον 35χρονο Σέρβο σούπερ σταρ να παίζει σαν... έφηβος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ακόμη μια φορά, στο Αυστραλιανό Οπεν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που τον Μάιο κλείνει τα 36 χρόνια του, νίκησε έναν νεότερό του κατά 11 χρόνια, τον Στέφανο Τσιτσιπά, και δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να σταματήσει. Πώς έχει καταφέρει να κρατιέται τόσον καιρό στην κορυφή και να συνεχίζει, στα μισά της τέταρτης δεκαετίας του; Και πότε θα σταματήσει;

Στην ερώτηση αν ο Σέρβος έχει ακόμη χρόνια μπροστά του στα κορτς, ο προπονητής του Τζόκοβιτς, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, δεν έχει αμφιβολίες: «Σίγουρα δύο-τρία ακόμη χρόνια. Το επίπεδό του είναι απίστευτο. Είναι διαστημικός! Ο εγκέφαλός του λειτουργεί διαφορετικά».

Ο Τσιτσιπάς έφτασε, την Κυριακή, μια ανάσα από το πρώτο του τρόπαιο Γκραν Σλαμ, αλλά έγινε ο τέταρτος παίκτης που ήταν μία δεκαετία νεότερος του Τζόκοβιτς και ηττήθηκε, στο Μέλμπουρν Παρκ, από τον 35χρονο Σέρβο. Μοιάζει αδύνατο για τους νεότερους αντιπάλους του να τον νικήσουν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Τζόκοβιτς έχει χάσει μόνο πέντε από τα 45 ματς που έχει δώσει κόντρα σε παίκτες έως 23 ετών.

Ο Ελληνας τενίστας διαβεβαιώνει ότι δεν… πρόκειται «για κάποια κατάρα» που εμποδίζει τη νέα γενιά να νικήσει τον Τζόκοβιτς: «Αυτό δεν είναι ενοχλητικό, είναι καλό για το άθλημα, να διαθέτει πρωταθλητές σαν κι αυτόν».

Κανείς δεν τον θέλει αντίπαλο

Βεβαίως ο Τσιτσιπάς είναι φίλος με τον «Νόλε» και είναι λογικό να βλέπει θετικά την παραμονή του στο κορυφαίο επίπεδο. Αλλοι εικοσάρηδες, όμως, δεν το βλέπουν έτσι: Τόσο ο Ρώσος Αντρέι Ρούμπλεφ, όσο και ο Αμερικανός Τόμι Πολ, που αποκλείστηκαν από τον Τζόκοβιτς στον δρόμο του για τον τελικό, στη Μελβούρνη, κάνουν λόγο για τον φόβο που κυριεύει όποιον προορίζεται να αντιμετωπίσει ο Σέρβος. «Κανείς δεν θέλει να το πετύχει», παραδέχεται ο Ρούμπλεφ.

Και πώς καταφέρνει, σε αυτή την ηλικία, ο Τζόκοβιτς -κάτι πάντως που έχουν επιτύχει ήδη και ο Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά και ο θρυλικός Ρότζερ Φέντερερ- να παραμένει στην κορυφή του αθλήματος;

Αφενός, είναι η εκπληκτική νοοτροπία του μέσα στο κορτ, χάρη στην οποία «αρνείται να χάσει» και έχει κατακτήσει τα 22 από τα 33 τουρνουά στου Γκραν Σλαμ στα οποία έχει συμμετάσχει. Με το τεχνικό του παιχνίδι, που εστιάζει λιγότερο στη δύναμη και περισσότερο στην εξυπνάδα, κάνει τους αντιπάλους «να παίζουν άσχημα» λέει ο Τόμι Πολ.

Αφετέρου, προσέχει ιδιαιτέρως τον οργανισμό του. Εδώ και μια δεκαετία έχει ανακοινώσει ότι έχει στραφεί σε δίαιτα χωρίς γλουτένη, κάτι που, όπως λέει ο ίδιος ο Τζόκοβιτς, ήταν η συνταγή της επιτυχίας του. Αν και δεν θεωρεί τον εαυτό του vegan, αποφεύγει τόσο το κρέας και το ψάρι όσο και κάθε ζωικό προϊόν.

Τένις: Γιατί η νέα γενιά δεν μπορεί να σταματήσει τον Τζόκοβιτς;-1

Αυτά του επέτρεψαν να περάσει χωρίς προβλήματα και τον κορωνοϊό, τον οποίο κόλλησε χωρίς να έχει εμβολιαστεί, πράγμα που του στέρησε και την περσινή του συμμετοχή στο Αυστραλιανό Οπεν.

Παράλληλα, δεν παραμελεί την καθημερινή του γιόγκα και τις διατάσεις – ενώ αποτελεί και τη ζωντανή απόδειξη ότι το γέλιο μακραίνει την… καριέρα. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται Τζόκερ, με την έννοια του «γελωτοποιού» που λέει αστεία, και είναι γνωστός λάτρης του… χαβαλέ.

Ποιος θα τολμήσει να στοιχηματίσει ότι ο Νόλε δεν θα κερδίσει και άλλα τουρνουά του Γκραν Σλαμ για να γίνει ο κορυφαίος στην ιστορία τού τένις σε κατακτήσεις, ακόμη κι αν ο Τσιτσιπάς, ο Κάρλος Αλκαράθ και άλλοι νεότεροι έχουν άλλη γνώμη, ή αν ο Ναδάλ πάει στο Παρίσι να κατακτήσει εκεί τον 15ο τίτλο του στο Ρολάν Γκαρός…

«Φυσικά, τα 35 δεν είναι 25, ακόμη κι αν εγώ έτσι θα ‘θελα να πιστεύω. Ομως ακόμη αισθάνομαι ότι έχω χρόνο μπροστά μου. Να δούμε πόσο μακριά θα φτάσω» λέει ο Τζόκοβιτς.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή