Η Τσέλσι έχει ξοδέψει πάνω από 600 εκατ. δολ. σε μεταγραφές – Η ενόχληση της UEFA

Η Τσέλσι έχει ξοδέψει πάνω από 600 εκατ. δολ. σε μεταγραφές – Η ενόχληση της UEFA

Η στρατηγική και ο τρόπος με τον οποίο ελίσσεται γύρω από τους κανόνες του οικονομικού Fair Play, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η Τσέλσι επιδόθηκε σε ένα σπάνιο και πανάκριβο μπαράζ μεταγραφών, ξοδεύοντας περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια (στοιχεία Transfermarkt) για να αποκτήσει οχτώ νέους ποδοσφαιριστές. Η στρατηγική και ο τρόπος με τον οποίο ελίσσεται γύρω από τους κανόνες του οικονομικού Fair Play, προκαλεί τώρα αντιδράσεις και ερωτήματα. 

Τον περασμένο Μάιο, η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας από έναν όμιλο με επικεφαλής τον επιχειρηματία και επενδυτή Τοντ Μπόελι, σε μια συμφωνία αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τσέλσι ανήκε ως τότε στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έθεσε τον σύλλογο προς πώληση στις αρχές Μαρτίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως η απόφασή του ήταν «προς το συμφέρον του συλλόγου».

Ο Μπόελι έχει επενδύσει σε πολλές αθλητικές ομάδες, διαφορετικών σπορ, όπως η ομάδα μπέιζμπολ Los Angeles Dodgers, οι Los Angeles Lakers του NBA και οι Los Angeles Sparks του WNBA.

Από την εξαγορά της Τσέλσι και έπειτα, εκτιμάται πως ο Μπόελι έχει ξοδέψει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταγραφές. 

Η Τσέλσι έχει ξοδέψει πάνω από 600 εκατ. δολ. σε μεταγραφές – Η ενόχληση της UEFA-1
Ο Τοντ Μπόελι. Πηγή Associated Press

Στην πρώτη του ολοκληρωμένη μεταγραφική περίοδο το καλοκαίρι του 2022, ως προσωρινός αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, ο Μπόελι δαπάνησε από το «τιμόνι» της Τσέλσι 302,08 εκατομμύρια δολάρια για νέες μεταγραφές, σύμφωνα με την Transfermarkt (σ.σ η Τσέλσι δεν αποκαλύπτει ποτέ πόσα ακριβώς ξοδεύει ο σύλλογος για μεταγραφές.)

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θεωρείται η χειρότερη για την αγορά παικτών. Αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε την Τσέλσι που εκτός από τον Μιχαΐλο Μούντρικ, απέκτησε και τους Μπενουά Μπαντιασίλ, Νόνι Μαντουεκέ, Μαλό Γκουστό, Αντρέι Σάντος, Νταβίντ Ντατρό Φοφανά και Εντσο Φερνάντες. Και ο Πορτογάλος σούπερ σταρ Ζοάο Φέλιξ ήρθε ως δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μάλιστα ο Φερνάντες υπέγραψε στην εκπνοή των προθεσμιών για 131 εκατομμύρια δολάρια, και ενώ η Τσέλσι είχε ήδη εξασφαλίσει από την αρχή της σεζόν άλλους 15 ποδοσφαιριστές, ξοδεύοντας περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου CIES.

Οι κανόνες, είναι κανόνες

Η Τσέλσι αλιεύει νεαρούς παίκτες – έντεκα από τους ποδοσφαιριστές που έχει αποκτήσει, είναι ηλικίας 22 ετών και κάτω. Παρά τις μεταγραφές πάντως, τα αποτελέσματα της Τσέλσι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν είναι για την ώρα σταθερά και η απόκτηση τόσων ταλέντων δημιουργεί, εκτός των άλλων, και πρακτικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA, ένας σύλλογος μπορεί να εντάξει μόνο τρεις νέους παίκτες στην ομάδα για τα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League, που σημαίνει ότι τέσσερις από τους Μούντρικ, Ζοάο Φέλιξ, Μπαντιασίλ, Μαντουεκέ, Φοφανά και Φερνάντες δεν θα αγωνιστούν στη διοργάνωση με τα χρώματα της Τσέλσι.

Η Τσέλσι έχει ξοδέψει πάνω από 600 εκατ. δολ. σε μεταγραφές – Η ενόχληση της UEFA-2
O Kai Havertz πανηγυρίζει, για λίγο, ένα γκολ που ακυρώθηκε. Πηγή Associated Press

Στην τρέχουσα σεζόν, οι δαπάνες για μεταγραφές έχουν αυξηθεί, επιστρέφοντας σχεδόν στα νούμερα που καταγράφονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Και η Τσέλσι είναι στην κορυφή της λίστας. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Global Transfer Market για το 2022 που δημοσίευσε η FIFA, συνολικά 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους το 2022, καταγράφοντας άνοδο 33,5% από τα 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν ξοδευτεί το 2021.

Η Τσέλσι ελίσσεται «ανάμεσα» στα εμπόδια και τις προβλέψεις των κανονισμών του οικονομικού Fair Play τόσο της Premier League όσο και της UEFA, με τη μέθοδο των μακροχρόνιων αποπληρωμών – προτείνοντας στους παίκτες συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε το κόστος μιας μεταγραφής να κατανέμεται σε βάθος πολλών ετών. 

Αλλάζουν οι κανόνες, αλλά είναι «αργά» 

Τον Ιανουάριο, η UEFA ανακοίνωσε ότι θα τροποποιούσε τους κανόνες του οικονομικού Fair Play, θέτοντας όριο πέντε ετών στην αποπληρωμή του ποσού της μεταγραφής, προκειμένου να πατάξει την πρακτική της μακροχρόνιας απόσβεσης.

Ωστόσο, η αλλαγή θα εφαρμοστεί από το φετινό καλοκαίρι χωρίς αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα συμβόλαια της Τσέλσι.

Η ακαδημία νέων της ομάδας επανδρώνει σε κάποιο βαθμό την εντεκάδα, και τα τελευταία χρόνια, οι Μπίλι Γκίλμουρ, Φικάγιο Τομόρι, Μαρκ Γκουέχι και Τάμι Έιμπραχαμ έχουν υπογράψει συμβόλαια με υψηλές αμοιβές. 

Ωστόσο, η μεγάλη εισροή παικτών στην Τσέλσι ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην προοπτική των νέων παικτών από την ακαδημία. «Δεν έχει νόημα να έχουμε ένα σύστημα ακαδημιών αν τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο πρώην προπονητής της Στόουκ Σίτι, Τόνι Πιούλις, μιλώντας στο Sky Sports.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή