Ποδόσφαιρο: Νέο αλαλούμ με το Στοίχημα

Ποδόσφαιρο: Νέο αλαλούμ με το Στοίχημα

«Λουκέτο» έβαλε η Σούπερ Λιγκ 2, ένταση και διακοπή στο Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ 1

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας στον Φεβρουάριο και στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, η χρηματοδότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη φορολόγηση του Στοιχήματος αντί να αποτελέσει μια οικονομική ένεση για τις ομάδες, επαναφέρει το τοξικό κλίμα.

Από τη μια, η χθεσινή κίνηση της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας (Σούπερ Λιγκ 2) να κατεβάσει επ’ αόριστον ρολά στο πρωτάθλημα, λόγω της απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να μειώσει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε ΠΑΕ.

Από την άλλη, το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, που επρόκειτο να μοιραστεί σε καθεμία από τις 14 ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1, παραμένει κλειδωμένο στον «κουμπαρά» και με αφορμή τη ΣΛ2 είναι άγνωστο εάν και πότε θα δοθεί.

Και αυτό καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της μεγάλης κατηγορίας δεν υπήρξε ομοφωνία, παρά το γεγονός πως ο στόχος του 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε ΠΑΕ επετεύχθη.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν η μοναδική που αρνήθηκε να ψηφίσει το ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Βαγγέλης Μαρινάκης και αφορούσε και τις δύο κατηγορίες. Το συγκεκριμένο είχε να κάνει με τη διανομή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (21 εκατ. ευρώ στη ΣΛ1 και 1,7 στη ΣΛ2). «Θα ψηφίσουμε ότι η κατανομή όπως έγινε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι δικαιότατη. Ενας κουμπαράς είναι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης. «Τα χρήματα που αφορούν τη ΣΛ2 δεν τα μοιράζει η ΣΛ1 για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε για το τι πρέπει να πάρει η ΣΛ2. Τα μοιράζει με δική του ευθύνη το υφυπουργείο Αθλητισμού. Εδώ δεν ήρθαμε όμως για να εξαγνίσουμε πολιτικά τον κ. Αυγενάκη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιώργος Κοσμάς, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εκβιασμό.

«Δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Για να βγει το 1,5 εκατομμύριο κάποιοι θα πάρουν λιγότερα. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα η κατανομή να μείνει ως έχει», ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Παναθηναϊκού, Λεωνίδα Μπουτσικάρη. «Εμείς συμφωνούμε απολύτως να μείνει η κατανομή ως έχει και τη θεωρούμε δίκαιη για όλες τις λίγκες», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.

Η συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε η ΠΑΕ Βόλος, διακόπηκε και πλέον μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες ποιες θα είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν την κατάσταση και πόσο θα πιεστεί η πολιτεία από την απόφαση της ΣΛ2 για αναστολή επ’ αόριστον του πρωταθλήματός της.

Δεν θέλει αλλαγή στον διαμοιρασμό των χρημάτων η μεγάλη κατηγορία – Τα ποσά που της υποσχέθηκαν ζητεί η μικρή.

Το Δ.Σ. της μικρής λίγκας που είχε συνεδριάσει νωρίτερα προχώρησε ομόφωνα στη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς θεώρησε εμπαιγμό τη χρηματοδότηση των 24 ΠΑΕ με 66.000 ευρώ εκάστη.

Οπως επισήμανε στην ανακοίνωσή της, αρχής γενομένης από τα προγραμματισμένα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο παιχνίδια, δεν θα παιχτεί ξανά μπάλα στην κατηγορία αν δεν εφαρμοστεί η ΚΥΑ και δεν αποδοθούν συνολικά 8,5 εκατ. ευρώ από το Στοίχημα, όπως ήταν η αρχική συμφωνία.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να δυσφημήσει την κατηγορία.

Το «λουκέτο» θεωρήθηκε μονόδρομος απ’ όλες τις ομάδες της κατηγορίας που στην αρχή της περιόδου έκαναν τον προγραμματισμό τους περιμένοντας ένα ποσό της τάξεως των 260.000 ευρώ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να βγάλουν τη σεζόν.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επιδιωχθεί συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να επιδιωχθεί κάποια λύση.

«Είναι κοινό το μέτωπο στις ομάδες στη ΣΛ2, πολλές ομάδες οδηγούνται καθαρά στην καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού, Τάσος Καζίας. «Να μπει ένα τέλος στον νέο διασυρμό που υφίσταται το ελληνικό ποδόσφαιρο με θύματα τους ποδοσφαιριστές», τόνισε με ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή