Μια σπουδαία ολυμπιονίκης της γυμναστικής γίνεται άγαλμα

Μια σπουδαία ολυμπιονίκης της γυμναστικής γίνεται άγαλμα

Η Ντομινίκ Ντόους παίρνει την αναγνώριση που της αναλογεί μέσα από τα χέρια του διάσημου γλύπτη Μπράιαν Χάνλοου

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κάποιος ρωτήσει έναν φίλο της ενόργανης γυμναστικής ποια αμερικανίδα αθλήτρια είναι «θρύλος» στο άθλημα, το πιθανότερο είναι ότι ο ερωτώμενος θα αναφέρει το όνομα της Σιμόν Μπάιλς

Κι όμως η πρώτη αφροαμερικανίδα που έγραψε ιστορία στην ενόργανη, κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα και μία από τις ελάχιστες γυμνάστριες με μετάλλιο σε τρεις διαφορετικές ολυμπιακές διοργανώσεις είναι η Ντομινίκ Ντόους. Μάλιστα, ο διάσημος «γλύπτης του αθλητισμού» Μπράιαν Χάνλοου φιλοτέχνησε το άγαλμά της, το οποίο θα κοσμήσει το Σίλβερ Σπρινγκ.  

Σε λίγες εβδομάδες, στο κέντρο αναψυχής με τις εντυπωσιακές πισίνες, στο Σίλβερ Σπρινγκ, τα βλέμματα των επισκεπτών θα «κλέβει» το άγαλμα της Ντομινίκ Ντόους. Η κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων θα απεικονίζεται πάνω σε δοκό ισορροπίας με το κορμάκι της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σίγουρα, η παλαιά αθλήτρια δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γίνει άγαλμα στη γενέτειρα όταν σε ηλικία εννέα ετών κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο άθλημα. 

«Είμαι ένα άτομο που μπορεί να πορευτεί στη ζωή με αλλά και χωρίς βραβεία. Για εμένα τα βραβεία είναι τα παιδιά μου», ήταν η αντίδρασή της όταν η Κομητεία του Μοντγκόμερι της ανακοίνωσε ότι θα την τιμήσει με ένα άγαλμα κατασκευασμένο από τον διάσημο Μπράιαν Χάνλοου. 

Ο Χάνλοου έχει δημιουργήσει περισσότερα από 400 έργα. Ειδικεύεται σε χάλκινα γλυπτά, ανάγλυφα, σε μεγάλη κλίμακα. Τα έργα του ανήκουν στη σύγχρονη σχολή του αμερικανικού ρεαλισμού και είναι ο επίσημος γλύπτης του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame και του σταδίου «Rose Bowl». Στα έργα του χρησιμοποιεί πηλό με βάση το νερό αντί το λάδι διότι θεωρεί ότι «είναι πιο σταθερός και λιγότερο εύκαμπτος» και, έτσι, μπορεί να αποδοθεί ευκολότερα η κίνηση ή η δράση.   

Όταν ο Χάνλοου παρουσίασε την ιδέα στην Ντόους, η συνεσταλμένη παλαιά αθλήτρια ήταν διστακτική. Για να την πείσει της είπε ότι μέσα από αυτό το άγαλμα θα εμπνέονται οι μελλοντικές γενιές. Και πραγματικά η κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων από Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλων τεσσάρων από παγκόσμια πρωταθλήματα αποτελεί πηγή έμπνευσης.  

Η Ντόους γεννήθηκε το 1976 και από την ηλικία των έξι ετών ασχολήθηκε με τη γυμναστική. Οταν πήγαινε στο γυμνάσιο δεν δίστασε να φύγει από τη γενέτειρα της προκειμένου να είναι πιο κοντά στο προπονητήριο. Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της και σε ηλικία 15 ετών, σε αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, απέσπασε από τους κριτές και ένα «τέλειο δεκάρι» στις ασκήσεις εδάφους. 

Το 1992 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Υπέφερε από τενοντίτιδα και είχε και φλεγμονή στο γόνατο αλλά ο πόνος δεν φαινόταν στο πρόσωπό της όταν έκανε τις εντυπωσιακές ασκήσεις της. Οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο και η Ντομινίκ Ντόους και η Μπέτι Οκίνο έγιναν οι πρώτες αφροαμερικανές που κατέκτησαν ολυμπιακό μετάλλιο στη γυμναστική.  

Το 1993 κατέκτησε ασημένια μετάλλια στη δοκό ισορροπίας και στους ασύμετρους ζυγούς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 1994 η ομάδα των ΗΠΑ ήρθε 2η στην αντίστοιχη διοργάνωση και στο παγκόσμιο του 1996, η Ντόους ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου. Το 1995 οι τραυματισμοί στον καρπό και τον αστράγαλο την είχαν κρατήσει μακριά από τις διοργανώσεις.  

Το 1996 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς με την ομάδα των ΗΠΑ, η οποία πέρασε στην ιστορία ως «Magnificent Seven» διότι ήταν η πρώτη ομάδα των ΗΠΑ που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε ολυμπιακή διοργάνωση στην ενόργανη γυμναστική. 

Η Ντόους εκτέλεσε τα προγράμματά της χωρίς σημαντικά λάθη και ήταν το μόνο μέλος της ομάδας που μέτρησαν όλη τη βαθμολογία της στο σύνολο. Το χρυσό που κατέκτησε στο ομαδικό την τοποθέτησε στην ιστορία ως την πρώτη μαύρη που πήρε χρυσό μετάλλιο στη γυμναστική. Σε ατομικό επίπεδο, παρόλο που θεωρείτο φαβορί για αρκετά μετάλλια, κάποια λάθη στα προγράμματά της δεν το επέτρεψαν. Τελικά, κατάκτησε μόνο ένα χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους.  

Τα επόμενα δύο χρόνια η Ολυμπιονίκης θα αποχωρήσει από τον πρωταθλητισμό. Εκείνα τα δύο χρόνια, η Ντόους θα δεχτεί εκατοντάδες γράμματα από θαυμαστές, οι οποίοι της ζητούσαν να επιστρέψει στο άθλημα. Το 1998 θα φορέσει και πάλι το… κορμάκι του πρωταθλητισμού, θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει -και πάλι- μία θέση στην αμερικανική ομάδα της ενόργανης

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ οι ΗΠΑ θα έρθουν 4ες, αλλά δέκα χρόνια μετά θα πάρουν το χάλκινο μετάλλιο επειδή θα αποκαλυφθεί ότι η Κίνα αγωνίστηκε στη διοργάνωση του 2000 με ανήλικη αθλήτρια.  

Μετά τους Ολυμπιακούς του 2000, η Ντόους κρέμασε το αθλητικό κορμάκι της. Σπούδασε, πήρε μέρος σε τηλεπαιχνίδια, συμμετείχε σε διαφημίσεις, έγινε κινούμενο σχέδιο και συγκέντρωσε πολλά βραβεία για το κοινωνικό έργο της. Σήμερα μαθαίνει γυμναστική σε παιδιά γιατί, όπως υποστηρίζει, «τα παιδιά πρέπει να έχουν μία υγιή διέξοδο».   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή