Η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας που… βρέθηκε στα βουνά  

Η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας που… βρέθηκε στα βουνά  

Η «χάλκινη» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου άφησε τον υγρό στίβο που την καταξίωσε και βρέθηκε στα βουνά για να συνεχίσει τη συλλογή των διακρίσεών της.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λαϊκή παράδοση θέλει τον προφήτη Ηλία να εγκαταλείπει τη θάλασσα και με ένα κουπί να… παίρνει τα βουνά προκειμένου να βρεθεί μακριά από το υγρό στοιχείο από το οποίο κινδύνεψε να πνιγεί. Και ο ελληνικός αθλητισμός όμως έχει μία, σχεδόν, παρόμοια ιστορία. Η «χάλκινη» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου άφησε τον υγρό στίβο που την καταξίωσε και βρέθηκε στα βουνά για να συνεχίσει τη συλλογή των διακρίσεών της.

Το «χάλκινο κορίτσι» της ελληνικής κωπηλασίας δεν κινδύνεψε να πνιγεί σε κάποια υδάτινη επιφάνεια. Αντίθετα, τραβώντας κουπί καταξιώθηκε στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Μαζί με την Αλεξάνδρα Τσιάβου πρώτευσαν σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το 2012 ανέβηκαν στην τρίτη θέση του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εκεί όμως που ένιωσε ότι… πνίγεται ήταν όταν ολοκλήρωσε την καριέρα της στην κωπηλασία και βρέθηκε για αρκετά μεγάλο διάστημα μακριά από τον αθλητισμό   

Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου γεννήθηκε κοντά στη λίμνη της Καστοριάς. Σε εκείνα τα νερά έμαθε κωπηλασία και, ύστερα από πολλή δουλειά, κατάφερε να καταξιωθεί. Όταν «κρέμασε» το κουπί του πρωταθλητισμού ασχολήθηκε με το τρέξιμο κι επειδή ο πρωταθλητισμός ήταν στο… αίμα της, γρήγορα ξεχώρισε και άρχισε να συλλέγει πρωτιές στα πανελλήνια πρωταθλήματα ορεινού δρόμου. Η πρωταθλήτρια μας ολοκλήρωσε την καριέρα της ως κωπηλάτρια σε ηλικία 24 ετών και, στη συνέχεια, αποφάσισε να κάνει οικογένεια. Όταν όμως για έναν άνθρωπο ο αθλητισμός λειτουργεί σαν το τραγούδι των Σειρήνων του Οδυσσέα είναι δύσκολο να αγνοήσει αυτό το κάλεσμα.  

«Αφού γέννησα μου “βγήκε” η ανάγκη να αρχίσω και πάλι να γυμνάζομαι. Πάντα μου άρεσε το τρέξιμο. Ακόμα και τότε που έκανα κωπηλασία αποτελούσε την αγαπημένη μου προπόνηση. Έτσι άρχισα σιγά σιγά να παίρνω μέρος σε αγώνες. Είδα ότι με έκανε να νιώθω όμορφα και ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο συστηματικά. Στην Καστοριά αρκετοί ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο οπότε με παρότρυναν να το κάνω και εγώ. Όταν πήρα μέρος σε αγώνα και είδα πως, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, μπορώ να βγω πρώτη κατάλαβα ότι μου ταιριάζει», δήλωσε στο kathimerini.gr η 33χρονη.   

Ερωτευμένη με τη φύση  

Η φύση αποτελεί τον αγαπημένο αγωνιστικό χώρο της παλαιάς αθλήτριας του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς. Είτε βρίσκεται στο υγρό στοιχείο, είτε σε ένα βουνό, απολαμβάνει τις καιρικές συνθήκες, τα αρώματα του φυσικού περιβάλλοντος και, γενικότερα, ζει τις στιγμές με όλες της τις αισθήσεις. Μάλιστα, η φράση που την εκφράζει είναι το «In love with nature». Όταν μπήκε στη ζωή της το ορεινό τρέξιμο μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της ήταν η νίκη στον «Olympus Marathon», το 2021. «Ήταν η πρώτη φορά που πήρα μέρος σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο αγώνα και κατάφερα να διακριθώ. Μου άρεσε πολύ ο αγώνας», μας είπε η πρωταθλήτρια.    

Η καλή φυσική κατάσταση που είχε αποκτήσει από την κωπηλασία τη βοήθησε και στον νέο αγωνιστικό της στίβο. Πολύτιμος συμπαραστάτης στη νέα καριέρα ήταν -και είναι- ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αγώνας σε δρόμο και ιδιαίτερα σε δύσκολες επιφάνειες: ο πρωταθλητής στίβου Δημήτρης Θεοδωρακάκος. «Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή και φίλο Δημήτρη Θεοδωρακάκο. Την οικογένειά μου για την υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια και τους χορηγούς μου Salomon Hellas και Suunto», τόνισε η αθλήτρια.  

Η διάκριση στον «Olympus Marathon» έφερε τον στίβο στη ζωή της Χριστίνας Γαζιτζίδου. Στην πορεία η χαρά της συμμετοχής μετατράπηκε σε… χαρά του πρωταθλητισμού. Και κάπως έτσι άρχισε η δεύτερη αθλητική καριέρα της. Τον Απρίλιο του 2022 πήρε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού δρόμου που διεξήχθη στη Δεσκάτη Γρεβενών. Διέσχισε τα 20,5 χλμ. και έκοψε πρώτη το «νήμα» αφήνοντας πίσω της έμπειρες αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού. Αυτή τη χρονιά πήρε μέρος στα 30 χλμ. και τα τρόπαια από τα πανελλήνια πρωταθλήματα έγινα δύο. «Δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προσπαθώ να το κάνω όσο πιο σωστά μπορώ. Δεν στοχεύω σε κάτι συγκεκριμένο. Θέλω να ευχαριστιέμαι τη συμμετοχή σε κάθε αγώνα που παίρνω μέρος», μας είπε.   

Ο γιος της Χριστίνας είναι τεσσάρων ετών. Δεν γνωρίζει ακόμη ότι η μητέρα του υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες της ελληνικής κωπηλασίας. Τη βλέπει όμως να τρέχει και να γυρίζει στο σπίτι με μετάλλια, τα οποία του αρέσουν για παιχνίδι. «Μας λέει ότι όταν θα μεγαλώσει θα γίνει πρωταθλητής στο τρέξιμο», δήλωσε γελώντας η πρωταθλήτρια ενώ όταν τη ρωτήσαμε για τους επόμενους στόχους της, απάντησε: «Θα πάρω μέρος στο «Olympus Marathon» και στις αρχές Ιουνίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πέρυσι συμμετείχα στο ευρωπαϊκό. Το έκανα καθαρά για την εμπειρία. Αυτά που θέλω είναι να είμαι υγιής και να ευχαριστιέμαι κάθε αγώνα που παίρνω μέρος».  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή