Ο οπαδός της Στέφι Γκραφ που μαχαίρωσε για χάρη της

Ο οπαδός της Στέφι Γκραφ που μαχαίρωσε για χάρη της

Τον περασμένο Αύγουστο έφυγε από την ζωή ο Γκούντερ Πάρχε, του οποίου η επίθεση στην Μόνικα Σέλες στιγμάτισε το τένις

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες μια είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ενας Γερμανός, ο Γκούντερ Πάρχε είχε φύγει από την ζωή, με την εφημερίδα «Bild» να επιβεβαιώνει το γεγονός, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό συνέβη τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς όμως να γίνει τότε γνωστό.

Ποιος ήταν όμως ο Πάρχε; Ηταν στις 30 Απριλίου του 1993, όταν η Μόνικα Σέλες έπαιρνε μέρος σε ένα τουρνουά τένις στο Αμβούργο. Η γεννημένη στο Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας αλλά ουγγρικής καταγωγής και στη συνέχεια πολιτογραφημένη Αμερικανίδα, αν και τότε ήταν μόλις 20 χρονών είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει ήδη στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, αφήνοντας πίσω της την Γερμανίδα, Στέφι Γκραφ, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 1987 και για 186 σερί εβδομάδες.

Από το 1990 κι ενώ η Γκραφ κυριαρχούσε παντού, η 16χρονη τότε Σέλες κατάφερε να την εκθρονίσει και να γίνει το μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου τένις, έχοντας κατακτήσει οκτώ grand slam και 53 τίτλους από τον Ιανουάριο του 1991 ως τον Φεβρουάριο του 1993, φτάνοντας σε 33 τελικούς από τα 34 τουρνουά που αγωνίστηκε. Μετρούσε μόλις 12 ήττες και 159 νίκες και όλοι μιλούσαν γι’ αυτήν. Εκείνη την ημέρα αντιμετώπιζε στο συγκεκριμένο τουρνουά την Βουλγάρα, Μαγκνταλένα Μαλέεβα.

Ο 38χρονος Πάρχε ήταν ένας χειριστής τόρνου που ζούσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία και φανατικός οπαδός της Γκραφ που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το ίνδαλμά του είχε εξοστρακιστεί από την κορυφή. Ετσι αποφάσισε να δράσει. Ξεκίνησε από το σπίτι του έχοντας μαζί του 3.000 μάρκα, ένα σάντουιτς και ένα κουζινομάχαιρο και επιβιβάστηκε στο τρένο αποφασισμένος να κάνει αυτό που -πίστευε- ότι θα ξαναέφερνε την συμπατριώτισσά του στην κορυφή του κόσμου. Εχοντας εξασφαλίσει θέση κοντά στο κορτ, εκμεταλλεύθηκε ένα μπρέικ και πλησίασε την Σέλες. Εκείνη το μόνο που άκουσε ήταν κάποια λόγια μίσους στα γερμανικά και στη συνέχεια ένιωσε έναν έντονο πόνο στην πλάτη.

Ο Πάρχε είχε καταφέρει να την πληγώσει με το μαχαίρι των 23 εκατοστών που είχε μαζί του. Η Σέλες στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, καθώς η πληγή είχε μόλις 4 εκατοστά βάθος και δεν έπληξε ζωτικά όργανα. Η ασφάλεια του γηπέδου κατάφερε να ακινητοποιήσει τον δράστη πριν αυτός χτυπήσει για δεύτερη φορά την νεαρή τενίστρια. Το κοινό ήταν σε κατάσταση σοκ βλέποντάς την να λυγίζει στο έδαφος και να έχει κόκκινες κηλίδες στην μπλούζα της. Παρούσες ήταν η μητέρα της και η αδερφή της που την συνόδευσαν στο νοσοκομείο, ενώ σε αυτό βρέθηκε σχεδόν αμέσως και η Στέφι Γκραφ.  

«Η Μόνικα ήταν τυχερή. Ούτε ο πνεύμονας ούτε η ωμοπλάτη έχουν υποστεί ζημιά. Τραυματίστηκε μόνο ένας μυς. Είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ και θα παραμείνει υπό παρακολούθηση», ήταν η πρώτη ιατρική έκθεση από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Eppendorf του Αμβούργου, όπου μεταφέρθηκε η Σέλες. «Δεν ήξερα τι ακριβώς είχε συμβεί. Ξαφνικά, μου ήταν δύσκολο να αναπνεύσω κι ένιωθα έναν φρικτό πόνο στην πλάτη», είπε η ίδια για την επίθεση που έμελλε να αλλάξει την καριέρα της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας λίγο μετά την επίθεση έκαναν λόγο για πολιτικά κίνητρα, καθώς η Σέλες είχε δεχτεί στο παρελθόν απειλές, όμως τελικά ο ίδιος ο δράστης ομολόγησε ότι το έκανε γιατί ήθελε να δει την Στέφι Γκραφ ξανά στο Νο1 του κόσμου.
Το πρώτο διάστημα μετά την επίθεση, δεν μπορούσε να κουνήσει το χέρι της. Ήλπιζε πως θα παίξει πάλι τένις σε υψηλό επίπεδο, αγνοώντας την επίδραση που είχε σε αυτήν η μαχαιριά. Το αριστερό της δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Ούτε η καριέρα της. Αν και κέρδισε το Australian Open του 1996, ήταν φανερό ότι δεν χαιρόταν αυτό που έκανε, υπέφερε κατά διαστήματα από κρίσεις πανικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πήγε να παίξει ποτέ ξανά στην Γερμανία.

Ο Πάρχε είχε πετύχει αυτό που ήθελε. «Την μία στιγμή είμαι το Νο1 στον κόσμο και την άλλη στο νοσοκομείο. Μαχαιρώθηκα μέσα στο κορτ, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να μην με επηρεάζει κάτι τέτοιο. Άλλαξε την καριέρα μου και κατέστρεψε την ψυχή μου. Με έκανε διαφορετικό άνθρωπο», θα πει κάποια στιγμή η Σέλες, η οποία εξαιτίας του Πάρχε δεν πέτυχε αυτά για τα οποία ήταν γεννημένη να κάνει.
Ο δράστης οδηγήθηκε σε δίκη. Σε αυτή είπε ότι πήγε να αυτοκτονήσει την πρώτη φορά που η Σέλες κέρδισε την Γκραφ. Δύο χρόνια μετά ήθελε να την σκοτώσει. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του, προέβη στην επίθεση γιατί η Γκραφ έχει «διαμαντένια» μάτια και «μεταξένια» μαλλιά και πως ο παράδεισος την έστειλε στην Γερμανία και όφειλε να την προστατέψει. Το δικαστήριο τον έστειλε σε ψυχιατρική κλινική. Στη φυλακή έμεινε μόνο έξι μήνες, μεταξύ της επίθεσης και της καταδίκης, στις 13 Οκτωβρίου 1993.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, ο Γκούντερ Πάρχε, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 68 ετών, έχοντας ζήσει τα τελευταία 14 χρόνια σε οίκο ευγηρίας στην Γερμανία και τον φρόντιζε η αδελφή του που ήταν υπεύθυνη σε αυτόν.
«Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο γηροκομείο, περνούσε πάντα απαρατήρητος και συμμετείχε σε δραστηριότητες αναψυχής: βραδιές κινηματογράφου, χειροτεχνίες και ανάγνωση εφημερίδας. Το νοσηλευτικό προσωπικό τον έντυνε και τον έπλενε. Η αδελφή του Ινα ήταν η επίσημη επόπτρια του», ανέφερε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που επιβεβαίωσε τον θάνατο του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του τένις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή