Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα

Ολυμπιακός: Τα δύο μεγάλα στοιχήματα

Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας, καθορίζουν τον Ολυμπιακό της επόμενης μέρας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία δευτερόλεπτα αρκούσαν για να γυρίσουν τον χρόνο 29 χρόνια πίσω. Τότε που στο Τελ Αβίβ ξεκινούσαν όλα για τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Στην πρώτη του συμμετοχή σε φάιναλ φορ, της Ευρωλίγκας, στον πρώτο του τελικό…

Σε ένα σίκουελ του αγώνα με την Μπανταλόνα, στο φινάλε του τελικού με την Ρεάλ Μαδρίτης, ένα μικρό μπλακ άουτ που δεν έπρεπε να έρθει και ο Γιουλ που «ντύθηκε» Τόμπσον, «πάγωσαν» τα ρολόγια, όπως και τότε, που τα όνειρα των «ερυθρόλευκων» έμοιαζαν να στοιχειώνουν.
Φυσικά όλα τα μεγέθη, είναι τώρα διαφορετικά σε σχέση με τότε.

Ο τρόπος που χάθηκε το τρόπαιο στο Κάουνας, σκληρός. Η ευκαιρία που σπαταλήθηκε μεγάλη. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα η οποία σαφώς και έχει αλλάξει level, σαφώς ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Επειδή όμως τις ιστορίες δεν τις γράφουν πάντα οι καλύτεροι, στον Πειραιά είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν μπροστά. Η ομάδα θα πρέπει -και είναι διατεθειμένη να το κάνει- να συνεχίσει να δουλεύει στο πλάνο που έχει χαράξει τα δύο τελευταία χρόνια. Ενα πλάνο που έχει αποδειχθεί άκρως αποδοτικό, συνδυάζοντας έξυπνες επιλογές και αγωνιστικές επιτυχίες.

Η πορεία του Ολυμπιακού είναι ανοδική και δεν μπορεί να γίνει αναστροφή προς τα πίσω. Το μπάσκετ που παίζει είναι υπόδειγμα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες που ψάχνουν τους τρόπους να το αντιγράψουν.

Ομως από δω και πέρα υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι που δεν μπορεί κανείς να τους προσπεράσει. Κι αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως με το πως θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να διατηρήσει το αγωνιστικό του στυλ και την επόμενη σεζόν. Ηδη έγινε η πρώτη σημαντική κίνηση με την ανανέωση συμβολαίου του Τόμας Γουόκαπ, σε μια προσπάθεια από τους αδελφούς Αγγελόπουλους να διατηρήσουν τον ίδιο κορμό.

Το μεγάλο στοίχημα όμως αποτελεί η παραμονή των Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα στην ομάδα. Των δύο πιο επιδραστικών παικτών της που είναι αυτοί που καθορίζουν και την εικόνα της στο παρκέ. Ο πρώτος έχει εξελιχθεί σε ηγέτη και το απέδειξε και στον τελικό με την Ρεάλ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ πόντων (29) του Λάρκιν.

Ο Ολυμπιακός δεδομένα θα καταθέσει υψηλή πρόταση ανανέωσης στον 27χρονο φόργουορντ, αλλά η επιθυμία του Βούλγαρου άσου να μετακομίσει στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ επίσης δεδομένη. Το τάιμινγκ γι αυτόν είναι ιδανικό και το ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς πιο «ζεστό» και πιο προχωρημένο από ποτέ. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να βρεθεί αντικαταστάτης από το «πάνω ράφι», αφού ενδεχόμενη απώλεια του κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη θα είναι τεράστια.

Επίσης, το συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα λήγει τον επόμενο μήνα και στην περίπτωση που ο 33χρονος άσος δεν παραμείνει τότε το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί. Η διοίκηση της ΚΑΕ είναι διατεθειμένη να κάνει υπέρβαση ώστε ο διεθνής άσος να παραμείνει, ο ίδιος είναι θετικά διακείμενος, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να διατηρήσουν στο ρόστερ τον έναν από τους δύο, θεωρείται πως δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά μετά την ελληνοποίηση του Γουόκαπ. Εάν χάσει και τους δύο όμως, το κενό θα είναι τεράστιο και είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση που θα πάρουν στο Λιμάνι για τον Αϊζάια Κάνααν, μιας και ο Αμερικάνος γκαρντ μπορεί να κυμάνθηκε σε μέτρια στάνταρ κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά «μίλησε» στο φινάλε και ειδικά στην σειρά με τη Φενέρμπαχτσε και στο Φάιναλ Φορ, όπου ήταν εξαιρετικός.

Οι επόμενες μέρες δε θα είναι εύκολες καθώς εν μέσω των ελληνικών πλέι οφ και των επερχόμενων τελικών του πρωταθλήματος, θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός. Τα μεταγραφικά πλάνα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν μπορούν να «ξεδιπλωθούν» αν δεν ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τους Βεζένκοφ και Σλούκα. Είναι οι δύο παίκτες από τους οποίους θα εξαρτηθεί όλο το πρότζεκτ της περιόδου 2023-2024, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT