Τα ευρωπαϊκά μονοπάτια των ελληνικών ομάδων

Τα ευρωπαϊκά μονοπάτια των ελληνικών ομάδων

Οριστικοποιήθηκε η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι μας στα Κύπελλα Ευρώπης

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάκτηση του Κυπέλλου από την ΑΕΚ το βράδυ της Τετάρτης στο άδειο «Πανθεσσαλικό» εκτός από το νταμπλ που πανηγύρισε η Ενωση, ξεκαθάρισε το τοπίο όσον αφορά και τα πέντε φετινά ευρωπαϊκά εισιτήρια, καθώς αυτό του Γιουρόπα Λιγκ μένει στον 3ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στον τελικό. Επίσης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα και οι πιθανοί αντίπαλοι των ομάδων μας στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς και τα πρωταθλήματα από τα οποία θα προκύψουν αυτοί φτάνουν προς το τέλος τους.  

Η ΑΕΚ

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα ξεκινήσει τη διαδρομή της από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, ενώ τα παιχνίδια για τις 8 ή 9 Αυγούστου και τις 15 Αυγούστου. Είναι δεδομένο ότι ακόμα και η Ενωση γνωρίσει διαδοχικούς αποκλεισμούς από τον 3ο γύρο της κορυφαίας διοργάνωσης και τα πλέι οφ του Γιουρόπα θα συμμετάσχει στους ομίλους του Conference League, κάτι που σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή της συμμετοχή.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ αναμένεται να είναι στους ανίσχυρους του 3ου γύρου, όμως αν πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ, είναι πολύ πιθανό να μπει στο γκρουπ των ισχυρών, κάτι που θα εξαρτηθεί από την κλήρωση που θα έχει. Αλλωστε η UEFA ούτως ή άλλως για να κερδίζει χρόνο στις πραγματοποιεί τις κληρώσεις ανά ζευγάρια και κάθε ομάδα γνωρίζει από νωρίς τις πιθανές αντιπάλους της μέχρι τα πλέι οφ. Όπως φαίνεται με τα όσα συμβαίνουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ομάδες όπως η Φερεντσβάρος, η Καραμπάγκ, η Γαλατάσαραϊ ή η Φενέρμπαχτσε, η Κοπεγχάγη, αν φτάσουν μέχρι τον 2ο προκριματικό και κληρωθούν με την ΑΕΚ πιθανότατα θα της προσφέρουν συντελεστή που θα τη στείλουν στους ισχυρούς των playoffs.

Ο Παναθηναϊκός

Το ταξίδι των «πράσινων» στην Ευρώπη θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League με την κλήρωση να γίνεται στις 21 Ιουνίου και τα παιχνίδια στις 25 ή 26 Ιουλίου και 1 ή 2 Αυγούστου. Όπως και η ΑΕΚ, έτσι και το «τριφύλλι» έχει το «μαξιλαράκι» καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού «υποβιβάζεται» στον επόμενο γύρο των πιο «μικρών» διοργανώσεων, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια πρόκριση από τον 2ο στον 3ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, για να έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Conference League. Ο Παναθηναϊκός που θα μπει στο γκρουπ των ανίσχυρων γνωρίζει από τώρα ότι οι πιθανοί αντίπαλοί του θα προέρχονται από το Βέλγιο ή την Ουκρανία. Στο Βέλγιο με δύο αγωνιστικές να απομένουν, Άντβερπ και Ουνιόν έχουν από 45 βαθμούς και τίθενται αντιμέτωπες την προσεχή Κυριακή, σε έναν αγώνα που αν έχει νικητή, πιθανότατα θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Η Γκενκ βρίσκεται τρεις βαθμούς πίσω και περιμένει ισοπαλία για να παραμείνει στο κόλπο του τίτλου. Τα πάντα ουσιαστικά θα κριθούν από το ντέρμπι της Κυριακής, αφού αν υπάρξει ηττημένος, θα μονομαχήσει με τη Γκενκ για τη 2η θέση, η οποία οδηγεί στην ίδια κλήρωση με τον Παναθηναϊκό.

Στην Ουκρανία, η εικόνα είναι παρόμοια. Τρεις ομάδες κυνηγούν τον τίτλο με τρεις αγωνιστικές να απομένουν, όμως η Σαχτάρ με 69 βαθμούς και η Ντνίπρο με 64 έχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τη Ζόρια που έχει 61. Την προσεχή Κυριακή, η Σαχτάρ αντιμετωπίζει την Ντνίπρο κι η νικήτρια αποκτά ξεκάθαρο προβάδισμα τίτλου, ενώ η ηττημένη αναμένεται να παλέψει με τη Ζόρια για τη 2η θέση.

Ο Ολυμπιακός

Με την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» που είχαν τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος κράτησαν το καλό εισιτήριο που οδηγεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ υπάρχουν και δύο σενάρια που ενδέχεται να τους στείλουν απευθείας στα πλέι οφ της διοργάνωσης, όπου ακόμα και αν αποκλειστούν θα μπουν και αυτοί στους ομίλους του Conference League. Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 24/7 ενώ τα ματς για τις 10 και 17 Αυγούστου.

Πάντως ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιθανό να «κερδίσει» έναν γύρο και να βρεθεί απευθείας στα πλέι οφ, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί κενό σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη να κατακτήσει το Champions League η Ιντερ και παράλληλα στο ιταλικό πρωτάθλημα να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στο επόμενο Γιουρόπα. Αν συμβεί αυτό οι «νερατζούρι» θα μπουν στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, ο κυπελλούχος Ολλανδίας στους ομίλους του Γιουρόπα και ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ. Η δεύτερη περίπτωση είναι να κατακτήσει το Γιουρόπα η Ρόμα και παράλληλα στο καμπιονάτο να πάρει θέση που οδηγεί επίσης το Γιουρόπα. Ετσι η ομάδα του Μουρίνιο θα πάει απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν, δημιουργώντας το ανάλογο ντόμινο που ευνοεί τον Ολυμπιακό.  

ΠΑΟΚ και Αρης

Από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League ξεκινούν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου και τα στις 27 Ιουλίου και στις 3 Αυγούστου. Ο ΠΑΟΚ με συντελεστή 25,000 θα είναι στους ισχυρούς, ενώ από την άλλη ο Άρης δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν θα είναι στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του αυτήν τη στιγμή, όμως για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρουν κάτοχο κι άλλα εισιτήρια μέσω εγχώριων πρωταθλημάτων και αυτά να δοθούν σε ομάδες με μικρότερο συντελεστή από τους 7,000 βαθμούς των «κίτρινων». 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή