Δύσβατο μονοπάτι για Σάκκαρη και Τσιτσιπά

Δύσβατο μονοπάτι για Σάκκαρη και Τσιτσιπά

Αρχίζει σήμερα το Ρολάν Γκαρός

6' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυτικά του Παρισιού, στην άκρη του δάσους της Βουλώνης, αρχίζει σήμερα το Ρολάν Γκαρός.

Στο κύριο ταμπλό παίρνουν μέρος οι δύο κορυφαίοι τενίστες μας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, οι οποίοι δεν είχαν ευνοϊκή κλήρωση. Και οι δύο όμως έχουν δείξει ότι το χώμα αποτελεί μια επιφάνεια που τους ταιριάζει και μένει να το αποδείξουν σε μια διοργάνωση από την οποία, σε ό,τι αφορά το ανδρικό ταμπλό, απουσιάζει ο βασικός από τους σύγχρονους… σωματοφύλακες του τίτλου.

Το στάδιο Ρολάν Γκαρός κατασκευάστηκε το 1928 και πήρε το όνομά του από τον ριψοκίνδυνο πιλότο-ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό διότι οι Ρενέ Λακόστ, Ζαν Μποροτρά, Ζακ Μπρουνιόν και Ανρί Κοσέ, οι οποίοι ήταν οι τέσσερις νικητές του κυπέλλου που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 1927, ήθελαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τους αποκαλούσαν οι «Τέσσερις Σωματοφύλακες» και οι «Τέσσερις της Φιλαδέλφειας». Προς τιμήν τους, το 1981, το κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του απλού των ανδρών ονομάζεται «Coupe des Mousquetaires», δηλαδή «Κύπελλο των Σωματοφυλάκων». Αντίθετα, το κύπελλο των γυναικών, όπως και το βοηθητικό γήπεδο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990, φέρει το όνομα της πρωταθλήτριας Σουζάν Λανγκλέν.

Ο σύγχρονος σωματοφύλακας του τροπαίου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός έχει κατακτήσει 14 φορές τον τίτλο. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ρεκόρ που δεν έχει επαναληφθεί σε κανένα τουρνουά γκραν σλαμ στην ιστορία του αθλήματος. Ο 36χρονος τενίστας όμως αυτή τη φορά δεν θα πατήσει τη χωμάτινη επιφάνεια του αγαπημένου του σταδίου.

Τα προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να βρίσκεται στην επιθυμητή κατάσταση και απέσυρε τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του, θα επιχειρήσει να επιστρέψει την επόμενη σεζόν και να υπερασπιστεί για τελευταία φορά τον τίτλο του. Ακόμη και ο Ρότζερ Φέντερερ δήλωσε πως θα του λείψει ο Ράφα Ναδάλ από το φετινό γκραν σλαμ.

Και αυτή τη χρονιά δύο Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κληρώθηκε στην ίδια πλευρά του ταμπλό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Κάρλος Αλκαράθ. Εάν φτάσει στον προημιτελικό και έχει ανάλογη πορεία και ο Ισπανός, θα βρεθούν αντιμέτωποι. Ο νικητής θα βρεθεί απέναντι από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, αν φυσικά ο Σέρβος σούπερ σταρ του αθλήματος δεν πέσει θύμα τραυματισμού, έκπληξης ή… έκρηξης (το 2020 είχε αποβληθεί από το US Open, καθώς, εκνευρισμένος από «μπρέικ» που είχε δεχθεί, χτύπησε με μπαλάκι την επόπτρια του αγώνα).

Καλοβελώνης: Του Στέφανου του ταιριάζει το χώμα. Εγώ τον συμπεριλαμβάνω στα φαβορί – Παναγοπούλου: Εχει δείξει ότι μπορεί η Μαρία.

«Του Στέφανου του ταιριάζει το χώμα. Εγώ τον συμπεριλαμβάνω στα φαβορί. Θα έλεγα ότι φαβορί είναι ο Τζόκοβιτς, ο Αλκαράθ, ο Στέφανος, ο Ρούνι και ο Ρουντ. Στο χώμα δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Το χώμα είναι πιο αργό και δεν στηρίζεσαι 100% στο σερβίς, όπως στο γρασίδι. Ετσι μειώνεται το πλεονέκτημα. Στο γρασίδι γυρίζει η μπάλα πιο αργά. Στο χώμα οι ανταλλαγές είναι πιο πολλές. Τουλάχιστον 7-8. Ετσι πρέπει να τρέξεις περισσότερο. Τα σετ στο χώμα κρατάνε κατά μέσον όρο περισσότερο. Το γρασίδι και το πλαστικό είναι σχεδόν το ίδιο. Οταν η μπάλα πέφτει στο χόρτο χρειάζεται καλύτερη αντίδραση», δήλωσε στην «Κ» ο παλαιός πρωταθλητής και νυν προπονητής Γιώργος Καλοβελώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παλαιά πρωταθλήτρια του τένις Ντενίς Παναγοπούλου: «Η πορεία του Στέφανου στο χώμα μιλάει από μόνη της. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας επιθετικός παίκτης στο χώμα δείχνει να επιβάλλεται με τα χτυπήματα και κυρίως με το forehand, καθώς και το σερβίς. Η πορεία του φέτος στο χώμα είναι πολύ καλή, καθώς έχει πολλές ώρες παιχνιδιού στα πόδια του, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο στους αγώνες του Ρολάν Γκαρός. Αναμφίβολα τον συμπεριλαμβάνω στα μεγάλα φαβορί του πρωταθλήματος, αρκεί να εκμεταλλευτεί τα δυνατά του στοιχεία και να επικεντρωθεί το παιχνίδι του».

Για τη Μαρία Σάκκαρη τα δύσκολα θα αρχίσουν από την πρεμιέρα. Η κορυφαία Ελληνίδα του τένις θα βρει απέναντί της την Τσέχα Καρολίνα Μούχοβα (Νο 42), η οποία είχε φτάσει στο Νο19 σε ημιτελικό στο Οπεν της Αυστραλίας και σε δύο προημιτελικούς στο Γουίμπλεντον. Η πρωταθλήτριά μας είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τη Μούχοβα και πέρυσι. Συναντήθηκαν στον 2ο γύρο και η Τσέχα νίκησε την πρωταθλήτριά μας και την απέκλεισε από τη συνέχεια του θεσμού.

Εάν η Μαρία Σάκκαρη καταφέρει να προκριθεί στον 2ο γύρο θα παίξει με τη νικήτρια του αγώνα Ποντορόσκα – Πονσέ, ενώ στον τρίτο γύρο θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ιρινα Μπέγκου.

Στους «16» θα βρει απέναντί της την Μπελίντα Μπένσιτς και στον προημιτελικό την Τζέσικα Πεγκούλα. Η πρωταθλήτριά μας είναι στην ίδια πλευρά με το Νο2 του κόσμου, Αρίνα Σαμπαλένκα, όμως για να παίξουν μαζί θα πρέπει να φτάσουν και οι δύο στους ημιτελικούς. Στην άλλη πλευρά και στο Νο1 του ταμπλό είναι η Ιγκα Σβιόντεκ. Εκτός τουρνουά λόγω τραυματισμού έμεινε η Μπαντόσα.

«Η Μαρία έχει γενικά μια σταθερή πορεία στις δέκα κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Εχει δείξει ότι μπορεί να φτάσει μακριά σε μια τέτοια διοργάνωση και ότι έχει μάθει να παλεύει, και γι’ αυτό μπορεί να φτάσει ψηλά», τόνισε η κ. Παναγοπούλου και ο κ. Καλοβελώνης πρόσθεσε: «Η Μαρία μπορεί να μην έχει παίξει καλά, αλλά πιστεύω ότι θα φορμαριστεί. Φυσικά πήρε μέρος σε αρκετά δυνατά τουρνουά. Θα την έβαζα και αυτή στις πέντε επικρατέστερες. Βέβαια, η κλήρωση που της έτυχε είναι αρκετά δύσκολη».

Δύσβατο μονοπάτι για Σάκκαρη και Τσιτσιπά-1

Αύξηση ποσού επάθλων

Αυξημένα θα είναι φέτος τα χρηματικά έπαθλα που θα διανεμηθούν στο τουρνουά. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν συνολικά 49,6 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 12,3% σε σχέση με πέρυσι. Τα μπόνους για τα μονά θα είναι αυξημένα κατά 9,1% σε σχέση με το 2022, με τους νικητές σε άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν 2,3 εκατομμύρια ευρώ έκαστος.

Το Ρολάν Γκαρός θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου.

Φαβορί ο Τζόκοβιτς απόντος του Ναδάλ 

Με τον Ράφα Ναδάλ να μην αγωνίζεται, το ανδρικό ταμπλό μοιάζει να έχει μείνει χωρίς… σωματοφύλακα, αφού ο Ισπανός είναι ο κορυφαίος σε κατακτήσεις στο Ρολάν Γκαρός, με 14. 

Φυσικά σε αυτό αγωνίζεται ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος επιθυμεί να αυξήσει τη… χωμάτινη συλλογή του. Εχει σηκώσει το τρόπαιο μόλις δύο φορές, το 2016 και το 2021. Ως φαβορί για το τρόπαιο θεωρεί τον Σέρβο και ο παλαιός τενίστας και νυν προπονητής Γιώργος Καλοβελώνης. 
«Διψασμένος» και με στόχο να έχει μια πορεία ανάλογη με αυτήν του συμπατριώτη του Ναδάλ, ο Κάρλος Αλκαράθ δείχνει έτοιμος για μια δυναμική πορεία και σε τουρνουά γκραν σλαμ. 

Στο γαλλικό Οπεν, το 2022, είχε φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς. Ο 20χρονος βρίσκεται στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και για να παραμείνει σε αυτή θα πρέπει να αποδείξει την αξία του και μέσα στα κορτ. Ο Γ. Καλοβελώνης, εκτός από τον Στέφανο Τσιτσιπά, στα φαβορί συγκαταλέγει και τους Ρουντ και Ρούνι, οι οποίοι βρίσκονται στην 4η και την 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αντίστοιχα. Ο Νορβηγός Κάσπερ Ρουντ είναι 24 ετών και πέρυσι είχε φτάσει μέχρι τον τελικό. Εκεί έπεσε στον… σίφουνα Ναδάλ και υποκλίθηκε. Του Ρούνι η περυσινή πορεία στο Ρολάν Γκαρός έλαβε τέλος στους ημιτελικούς. 

Σβιόντεκ, Σαμπαλένκα 

Στις γυναίκες, η Ιγκα Σβιόντεκ βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η τενίστρια από την Πολωνία έχει στην κατοχή της, ήδη, δύο τρόπαια από Ρολάν Γκαρός (2020, 2022) και τώρα θέλει να τριτώσει το καλό. 

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Αρίνα Σαμπαλένκα. Η 25χρονη Λευκορωσίδα πριν από λίγους μήνες πρόσθεσε στη συλλογή της το πρώτο τρόπαιο από τουρνουά γκραν σλαμ, καθώς κατέκτησε τον τίτλο στο Οπεν της Αυστραλίας. 

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της από τα Ρολάν Γκαρός του παρελθόντος, τρεις φορές έχει φτάσει μέχρι τον τρίτο γύρο. Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δείχνει ικανή να μεγαλώσει την τροπαιοθήκη της αλλά και να σταματήσει τη Σβιόντεκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή