Οι «καυτές πατάτες» της Σούπερ Λιγκ 1

Οι «καυτές πατάτες» της Σούπερ Λιγκ 1

Συνεδριάζει αύριο ο συνεταιρισμός για τα κομβικά ζητήματα της νέας σεζόν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της η Σούπερ Λιγκ 1 θέτει επί τάπητος αρκετά από τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ενόψει της περιόδου 2023-24.

Σήμερα οι περισσότερες ομάδες ξεκινούν την προετοιμασία τους και αύριο το πρωί (11.00) οι διοικητικοί ηγέτες τους καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή σε μια σειρά ζητημάτων που θεωρούνται καταλυτικά για την εύρυθμη λειτουργία τους αλλά και για τις σχέσεις τους με την ΕΠΟ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ψηλά στη λίστα θα είναι το ποσοστό που αποδίδει ο συνεταιρισμός στην Ομοσπονδία, από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, τα συμβόλαια παικτών και προπονητών αλλά και από τις μεταγραφές.

Αυτό ανέρχεται στο 5%, ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, με τη Λίγκα να ζητάει να μειωθεί στο 1%.

Κυρίαρχα θέματα το ποσοστό στην ΕΠΟ και η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών – Η νέα κυβέρνηση θα κρίνει τις κινήσεις για τη διαιτησία.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΠΟ, το 2022 εισέπραξε από τις ΠΑΕ των δύο επαγγελματικών κατηγοριών (ΣΛ1, ΣΛ2) 8.411.368,43 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2024 είναι 5.830.000 ευρώ. Κι αυτό λόγω της νομοθετικής διάταξης Αυγενάκη, με την οποία μειώθηκε το ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα από 5% σε 1%.

Δεύτερο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Με ανοιχτό το μέτωπο της «στέγης» ακόμη για έξι ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανσερραϊκός, Κηφισιά), στη ΣΛ1 θα αξιολογήσουν την πρόταση της αγγλικής εταιρείας «IMG Arena» που έχει έρθει στα χέρια τους για μια εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κεντρική διαχείριση από τη σεζόν 2025-2026. Μέχρι τότε, και με δεδομένα τα «κλειστά» συμβόλαια που υπάρχουν, δεν τίθεται κανένα θέμα κεντρικής διαχείρισης, με την κάθε ΠΑΕ να διαπραγματεύεται ελεύθερα με τον πάροχο της επιλογής της.

Το τρίτο θέμα που θα κυριαρχήσει είναι η ημερομηνία της κλήρωσης του νέου πρωταθλήματος, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 18 Αυγούστου. Η πιθανότερη είναι η Δευτέρα 17 Ιουλίου, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το καλαντάρι της αγωνιστικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ και πλέι άουτ. Παράλληλα, θετικά έχουν εκφραστεί οι περισσότερες ΠΑΕ, με την πρόταση να γίνει η κλήρωση των πλέι οφ με τους αριθμούς 1-6 ευθύς εξαρχής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιες ομάδες θα έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες θέσεις στο τέλος της σεζόν. Επίσης, σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύει σε περιπτώσεις όπως του Παναθηναϊκού, που επλήγη από την COVID-19 και έπαιξε με άνισους όρους το ντέρμπι των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό.

Σε ό,τι αφορά το πιο φλέγον θέμα, αυτό της επαγγελματικής διαιτησίας, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης. Η Λίγκα θα το επαναφέρει στο επόμενο συμβούλιο, γνωρίζοντας τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Κανείς δεν κρύβει την αγωνία του για το ποιος θα είναι ο νέος προϊστάμενος των σπορ και αν θα υπάρχει διάθεση για υπουργική απόφαση. Επιθυμία είναι η άμεση λειτουργία της, ει δυνατόν από το ερχόμενο πρωτάθλημα, κάτι πάντως που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται δύσκολο, καθώς η κωλυσιεργία από πλευράς ΕΠΟ, σε συνδυασμό με το γεγονός πως στο Πάρκο Γουδί φέρονται διατεθειμένοι να εμπλέξουν FIFA – UEFA σε περίπτωση που η διαιτησία φύγει από αυτήν, θα ανοίξει εκ νέου πολεμικά μέτωπα. Σημειωτέον ότι η ΣΛ1 έχει προχωρήσει μέχρι και σε σύσταση εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει, θα αναλάβει τη λειτουργία της και στην οποία θα ενταχθούν οι διαιτητές, ενώ από την πλευρά της η ΕΠΟ επαναλαμβάνει πως εφόσον περάσει η επαγγελματική διαιτησία, οι ομάδες βάσει του καταστατικού της FIFA δεν θα έχουν λόγο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως το συμβόλαιο του Στιβ Μπένετ λήγει σε ένα χρόνο από τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή