Αγιος Νικόλαος: Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Αγιος Νικόλαος: Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Δεν χρησιμοποιούνται φορτηγά για τη μεταφορά της άμμου, δεν διαταράσσεται η ισορροπία κάποιου φυσικού περιβάλλοντος και το αποτύπωμα είναι μηδενικό.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλιος, άμμος και αθλητισμός συνθέτουν το παζλ του, κατ΄ εξοχήν, αθλήματος του καλοκαιριού, του μπιτς βόλεϊ. Το ελληνικό «βόλεϊ της άμμου» δείχνει να έχει βρει τη δική του έδρα στον Άγιο Νικόλαο καθώς η γραφική πόλη της Κρήτης, τα τελευταία επτά χρόνια, έχει εξελιχθεί σε… πρωτεύουσα του μπιτς βόλεϊ. Από σήμερα (28/7) μέχρι και την Κυριακή, οι οκτώ κορυφαίες ομάδες ανδρών και γυναικών θα διεκδικήσουν τους τίτλους της πρωταθλήτριας σε μία διοργάνωση με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η διοργάνωση της τελικής φάσης του πανελληνίου πρωταθλήματος του Αγίου Νικολάου διαθέτει οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Πρόκειται για τη μοναδική διοργάνωση υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί τη φυσική άμμο της παραλίας. Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής της πόλης συγκεντρώνουν την άμμο και αφού την κοσκινίσουν για να απομακρυνθούν τα ξένα υλικά την χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν στην παραλία «Άμμος» ένα κουκλίστικο γήπεδο. Οταν οι αγώνες ολοκληρωθούν η καθαρισμένη άμμος θα απλωθεί στον ίδιο χώρο που βρισκόταν. Έτσι, δεν χρησιμοποιούνται φορτηγά για τη μεταφορά της άμμου, δεν διαταράσσεται η ισορροπία κάποιου φυσικού περιβάλλοντος και το αποτύπωμα είναι μηδενικό.  

Αγιος Νικόλαος: Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα-1
Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης

Από σήμερα το απόγευμα, η περιοχή στην παραλία της Αμμου θυμίζει αθλητική γιορτή. Αθλητισμός, χρώματα και δεκάδες φίλαθλοι στις κερκίδες απολαμβάνουν το θέαμα που προσφέρουν οι ελληνικές ομάδες.  Όμως, αυτή τη φορά η ατμόσφαιρα δεν είναι εορταστική καθώς το μυαλό όλων βρίσκεται στα θύματα των φονικών πυρκαγιών και την καταστροφή που έφεραν οι φωτιές στη χώρα μας. «Θέλω να μνημονεύσουμε τους ήρωες που με τίμημα την ίδια τους τη ζωή προστατεύουν την Ελλάδα. Αναφέρομαι στον ανώνυμο πυροσβέστη, στον ανώνυμο εθελοντή που εδώ και 15 ημέρες έχουν κάνει κατάθεση ψυχής σε κάθε γωνιά της χώρας για να σβήσουν τις πυρκαγιές. Αναφέρομαι ειδικά στα δύο παλικάρια που χάθηκαν στα βουνά της Εύβοιας με το μοιραίο Canadair. Στον συγκυβερνήτη Περικλή Στεφανίδη και στο σμηναγό Χρήστο Μουλά. Είμαστε θλιμμένοι, θυμωμένοι αλλά και προβληματισμένοι. Πενθούμε αλλά και ελπίζουμε. Η σκέψη μας είναι στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, στα Δερβενοχώρια, στο Λουτράκι, στη Σαρωνίδα και στην Κερατέα, στο Βόλο, στη Λαμία, στον Αλμυρό. Το μπιτς βόλεϊ έχει ταυτιστεί με αυτές τις περιοχές και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ ως πρόεδρος της μεγάλης κοινότητας του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ είναι πως θα επιστρέψουμε δυναμικά και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πληγείσες περιοχές μέχρι να σταθούν και πάλι στα πόδια τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος και αφιέρωσε την τελική φάση του πρωταθλήματος στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών.

«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε»

Το πρωτάθλημα του μπιτς βόλεϊ, υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ, συμπλήρωσε 30 χρόνια. Για πρώτη φορά μία περιοχή διοργανώνει επτά τελικές φάσεις πανελληνίου πρωταθλήματος και ο Άγιος Νικόλαος πέρασε στην ιστορία του αθλήματος ως η μακροβιότερη έδρα. «Όταν το 2017 ξεκινούσαμε δεν πίστευτα πως θα κάναμε ρεκόρ. Και τα ρεκόρ είναι για να σπάνε και θέλω να τα συνεχίσουμε. Είναι ένα ραντεβού που δίνουμε κάθε χρόνο όλοι μας να δούμε φίλους που έχουμε κάνει και αυτό φαίνεται σε όλους. Θέλω να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Καραμπέτσο που μας πίστεψε. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε όσο μπορούμε και φτάσαμε να καταφέραμε να κάνουμε διοργάνωση μέσα στον κορονοϊό», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης.

Αγιος Νικόλαος: Πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα-2
Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης

Η διοργάνωση πρωταθλημάτων στον Άγιο Νικόλαο μπορεί να μην αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά έχει αφήσει κοινωνικό. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το άθλημα και η δημοτική αρχή σκέπτεται να κατασκευάσει δύο μόνιμα γήπεδα, τόσο για τη διεξαγωγή αγώνων, όσο και για την ανάδειξη νέων αθλητών που θα προέρχονται από την περιοχή. «Ακόμα δεν έχει αρχίσει καλά – καλά η 6η διοργάνωση κι εμείς συζητάμε να διεκδικήσουμε και την 7η. Η πόλη και η Περιφέρεια έχουν αγκαλιάσει το άθλημα και οι αθλητές το μέρος. Η Περιφέρεια θα είναι αρωγός για να φτιαχτούν τα γήπεδα που θέλει ο δήμος Αγίου Νικολάου», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Γήπεδο και στη Βουλισμένη

Η Βουλισμένη, η Λίμνη όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης. Οι μύθοι και οι θρύλοι μπλέκονται στα νερά της και η ιστορία ανταμώνει με τη μυθολογία. Η δημοτική αρχή θέλει σε αυτό το παζλ να προσθέσει και τον αθλητισμό. «Η λίμνη μας περιμένει», είπε με νόημα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αλεξάκης και όταν τον ρωτήσαμε τι εννοεί, απάντησε: «Ο στόχος και το όνειρό μας είναι να φιλοξενήσουμε αγώνες μέσα στη λίμνη. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο αλλά εάν δεν βάλεις στόχους δεν προχωράς και δεν εξελίσσεσαι».

Τα πανελλήνια πρωταθλήματα μπιτς βόλεϊ ανδρών και γυναικών θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (30/7). Οι τελικοί είναι προγραμματισμένοι να αρχίσουν στις 19.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT