Ντιναμό Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ 1-2: Eπική ανατροπή μέσα στο καυτό «Μάξιμιρ»

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ 1-2: Eπική ανατροπή μέσα στο καυτό «Μάξιμιρ»

O αγώνας διεξήχθη στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη. H AΕΚ φέρνει την υπόθεση πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια το ερχόμενο Σάββατο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ουρανό γεμάτο αστέρια κοιτάει από χθες η σπουδαία ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, νικήτρια με επική ανατροπή μέσα στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό με 2-1, μετά από ένα εξαιρετικό και πολύ ποιοτικό β’ ημίχρονο, παρότι χρειάστηκε να περάσει από χίλια μύρια κύματα στο πρώτο μισό του αγώνα για να φτάσει σε ασφαλές λιμάνι! Η θαλασσοταραχή απ’ τα αυγουστιάτικα μελτέμια του α’ ημιχρόνου, έκανε στην αρχή την «Ενωση» να θυμίζει ακυβέρνητο καράβι για 45 λεπτά, έτοιμο να τσακιστεί στα βράχια! Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει κάθε λόγο να νιώθει αδικημένη απ’ το φτωχό υπέρ της 1-0 στο διάστημα αυτό, αλλά μάλλον έμεινε εκεί και λησμόνησε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει και β’ ημίχρονο.

 

Οταν οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν ανάσες στ’ αποδυτήρια και καθάρισαν το μυαλό τους, έβαλαν το πλοίο σε ήρεμα νερά, πορεύθηκαν με ασφάλεια και επέστρεψαν στην Αθήνα με μια «χρυσή» νίκη με 2-1, σκορ που κρατά ορθάνοικτο τον δρόμο της πρόκρισης για τα πλέι οφ του Champions League! Η ρεβάνς θα γίνει το Σάββατο στην «Αγιά Σοφιά Opap Arena» κι αν η πρωταθλήτρια πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης, το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο της για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου θα είναι η βελγική Αντβέρπ, έχοντας εξασφαλίσει στο χειρότερο σενάριο τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League!

Το παιχνίδι στο κατάμεστο και καυτό «Μάξιμιρ» ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα λόγω των θλιβερών γεγονότων της Αθήνας που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. Με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια και τις προειδοποιήσεις της UEFA πολύ αυστηρές, οι Κροάτες οπαδοί δημιούργησαν από την αρχή μεγάλη πίεση από την εξέδρα και αποσυντόνισαν την ΑΕΚ η οποία μπήκε στο γήπεδο υποτονική και απρόσμενα παθητική.

Ήταν και εκείνες οι περίπου 100 θέσεις που άφησαν κενές στην εξέδρα τους οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δεν άφηναν κανέναν Κροάτη να ξεχάσει ότι περίπου 100 συμπατριώτες τους χούλιγκαν ήταν προφυλακισμένοι στην Αθήνα, σε σημείο να μην ηρεμεί, ως συνήθως, η εξέδρα μετά το πρώτο ξέσπασμα, διατηρώντας έτσι αμείωτη την πίεση τους παίκτες του Αλμέιδα.

Προειδοποιητική βολή

Ενα καλό σουτ – μόλις άουτ του Μπουλάτ με το ξεκίνημα του αγώνα, ήταν η προειδοποιητική βολή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με την αντίστοιχη συνέχεια στο 15’, όταν ο Στάνκοβιτς εξουδετέρωσε δύσκολα διαγώνιο σουτ του Λιούμπιτσιτς μέσα από την περιοχή. Και εκεί που η ΑΕΚ έπαιζε σαστισμένη παίζοντας πολύ παθητικά, εκεί δημιούργησε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο (κορυφαίος) Τσούμπερ έβγαλε σε πλάγιο τετ α τετ τον Λιβάι Γκαρσία σε υποδειγματική αντεπίθεση στο 16’, αλλά ο Λιβάκοβιτς έκανε σπουδαία απόκρουση και κράτησε το μηδέν.

Η πίεση των Κροατών συνεχίστηκε αμείωτη και έφερε κι άλλες καλές ευκαιρίες όπως ένα ωραίο σουτ – φάουλ του Πέτκοβιτς στο 20’ (το εξουδετέρωσε ο Στάνκοβιτς) και μια φάση διαρκείας στο 27’, που σταμάτησε όταν η μπάλα βρήκε από κοντά στο πρόσωπο τον Μιχαϊλιτσένκο. Η απόκρουση του Στάνκοβιτς σε ωραίο σουτ στο 32’ έδειξε ότι κουτσά – στραβά η ΑΕΚ θα παραμείνει αλώβητη μέχρι το 45’ για να ηρεμήσει στο ημίχρονο, αλλά μια βολίδα του Μπούλατ με υπέροχη εκτέλεση (ενός μάλλον ανύπαρκτου) φάουλ στο 39’, έβαλε τη Ντιναμό μπροστά στο σκορ και υποχρέωσε την ΑΕΚ να αρχίσει το κυνήγι.

Πήρε τον έλεγχο του κέντρου

Η αλλαγή εικόνας της πρωταθλήτριας ήταν εντυπωσιακή στο  ημίχρονο! Εγκατέλειψε το παθητικό ποδόσφαιρο, πήρε ξεκάθαρα τον έλεγχο του κέντρου, βγήκε μπροστά και άρχισε ολοένα πιο θαρρετά να απειλεί. Το «χρυσό» γκολ της ισοφάρισης ήλθε λίγο πριν κλείσει μία ώρα παιχνιδιού, μετά από εξαιρετική ενέργεια και άψογο τελείωμα της φάσης από τον Τσούμπερ στο 59’.

Η απόκρουση του Στάνκοβιτς σε σουτ του Μπούλατ στο 62’ και το δοκάρι σε κεφαλιά του Εμρέλι στο 64’ πήγαν να αλλάξουν ξανά τις ισορροπίες, αλλά η ΑΕΚ βρήκε το καθαρό της μυαλό γρήγορα, πήρε ξανά το κέντρο και κράτησε με άνεση τα ηνία μέχρι το τέλος, συνδυάζοντας την εξαιρετική της απόδοση στο β’ μέρος με ένα δεύτερο γκολ, με σκόρερ τον Γαλανόπουλο στο 90’ με γλυκό πλασέ πάνω στην κίνηση. Νωρίτερα, δεν μέτρησε γκολ του Πινέδα στο 72’ (οριακό οφ σάιτ) ενώ αργότερα, δύο σχεδόν διαδοχικές κεφαλιές του Βίντα λίγο έλλειψε να γράψουν το 3-1 για την ΑΕΚ!

ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Λιβάκοβιτς, Λιούμπιτσιτς, Σούταλο, Ριστόφσκι, Μοχαράμι, Μπούλατ (72’Σούτσιτς), Μίσιτς (84′ Κανέκο), Σπίκιτς (46′ Εμρέλι), Μιχαϊλιτσένκο, Ιβανούσετς (72′ Μπατούρινα), Πέτκοβιτς

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα, Σιντιμπέ, Γιόνσον (67′ Γαλανόπουλος), Σιμάνσκι (83′ Μάνταλος), Πινέδα (83′ Πισάρο), Ελίασον (55′ Άμραμπατ), Τσούμπερ (83′ Αραούχο), Λιβάι Γκαρσία

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ 1-2: Eπική ανατροπή μέσα στο καυτό «Μάξιμιρ»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή