Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!

Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!

«Xρυσή» πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, με ήρωα τον x-factor Αλμπέρτο Μπρινιόλι

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαύμα θαυμάτων! Ο στριμωγμένος στα σκοινιά Παναθηναϊκός, γύρισε από την κόλαση στον παράδεισο και με μια εκπληκτική αντεπίθεση μετά το 65’, γύρισε τούμπα ένα παιχνίδι που στο ημίχρονο έμοιαζε ολότελα χαμένο, πανηγυρίζοντας μια «χρυσή» πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, με ήρωα τον x-factor Αλμπέρτο Μπρινιόλι! Δεν είναι μόνο ότι ο Ιταλός απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του μοιραίου Γεντιζί και έδωσε την ψυχολογική άνεση στους συμπαίκτες του να ευστοχήσουν και τις πέντε φορές που εκτέλεσαν από την άσπρη βούλα! Hταν και ότι έκανε μια σειρά σπουδαίων επεμβάσεων τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα όσο και στην παράταση, κρατώντας όρθιο έναν πελαγωμένο Παναθηναϊκό που ειδικά στο α’ ημίχρονο, κινδύνευσε με ένα βαρύ σκορ απ’ αυτά που θυμίζουν ότι ο δρόμος για τα σαλόνια του Champions League έχει πολλά αγκάθια!

 

Τελικά η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα! Το (κολακευτικό για την ελληνική ομάδα) 2-0 της ανάπαυλας, με γκολ στην πρώτη και στην τελευταία επίθεση της Μαρσέιγ στο α΄ ημίχρονο (2’ και στο 45+1’), δεν έκρινε το ματς και την πρόκριση. Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού άρχισε να εκδηλώνεται από το 65’, με απολογισμό τρεις χαμένες μεγάλες ευκαιρίες μετά το 75’ και ένα γκολ πέναλτι που αξιοποίησε ο Ιωαννίδης στο 90+8’, με το οποίο διαμορφώθηκε το 2-1 που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (1-0 ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα, 2-2 το συνολικό σκορ των δύο αγώνων). Εκεί οι «πράσινοι» άντεξαν στο κολαστήριο του «Βελοντρόμ», πήγαν το ματς στην παράταση και πήραν την πρόκριση στα πέναλτι με πέντε εύστοχες εκτελέσεις και τον Μπρινιόλι να αποκρούει το πρώτο πέναλτι των Γάλλων με τον Γεντουζί!

Iσως η αφιονισμένη και καταιγιστική Μαρσέιγ του α’ ημιχρόνου να άξιζε την πρόκριση απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που στο διάστημα αυτό είχε χάσει το μυαλό του και τη γη κάτω από τα πόδια του. Βρήκε όμως τη δύναμη να επιστρέψει στο παιχνίδι και να εκμεταλλευτεί το όπλο της ομοιογένειας, αξιοποιώντας το μάθημα του α’ ημιχρόνου που τον έκανε να καταλάβει ότι για να σταθεί ανταγωνιστικά σε τόσο ψηλό επίπεδο, έπρεπε να αλλάξει πολλά και τα άλλαξε! Επόμενος αντίπαλος του στα πλέι οφ του Champions League θα είναι η Μπράγκα, με το πρώτο παιχνίδι την ερχόμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία και τη ρεβάνς στην Αθήνα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο κολαστήριο του «Βελοντρόμ» με την ίδια ενδεκάδα της Λεωφόρου και στόχο να υπερασπιστεί με ποδόσφαιρο κατοχής το 1-0 της νίκης της στην Αθήνα. Το πλάνο κατέρρευσε με την πρώτη και την τελευταία επίθεση της Μαρσέιγ στο α’ ημίχρονο, όταν με δύο γκολ στο 2’ και στο 45’+1 η γαλλική ομάδα πήρε προβάδισμα πρόκρισης και τίναξε από πάνω της το όποιο άγχος. Στο μεσοδιάστημα, ο πελαγωμένος Παναθηναϊκός πάλευε απλώς να σταθεί όρθιος κάτω από την πρόσθετη πίεση που του ασκούσαν 65 χιλ. τρελαμένοι Γάλλοι οπαδοί, οι οποίοι έβλεπαν το επιθετικό κρεσέντο της ομάδας τους σε όλο το α’ ημίχρονο και δεν σταμάτησαν στιγμή να την ενθαρρύνουν και να την αποθεώνουν!

Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!-1

Ανάμεσα στα δύο γκολ τους στο ξεκίνημα και στο τέλος του α’ ημιχρόνου, οι Μαρσεγιέζοι δημιούργησαν και έχασαν τεράστιες ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα. Ο Μπρινιόλι εξιλεώθηκε για την αχρείαστη έξοδό του στο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ μόλις στο 2’ και κατέβασε ρολά, με μια σειρά μεγάλων επεμβάσεων σε ένα μπαράζ ευκαιριών των γηπεδούχων, που άγγιξαν το γκολ σε τουλάχιστον 5-6 ακόμα καθαρές φάσεις. Στην τελευταία του α’ ημιχρόνου το πέτυχαν, μάλιστα, με κοντινή προβολή του δαιμόνιου Ομπαμεγιάνγκ σ’ ένα διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Μόνιμα παθητικός, έχασε καθαρά το κέντρο, έκανε αβίαστα λάθη και με τη φανερή αδυναμία του να κρατήσει λίγο τη μπάλα για να ηρεμήσει, επέτρεπε στους Γάλλους να διατηρούν μια μόνιμη και ασφυκτική πίεση στα καρέ του.

Η εικόνα στο β’ μέρος άλλαξε προς το πολύ καλύτερο. Ναι μεν η Μαρσέιγ ήταν κυρίαρχη μέχρι το 65’ και απειλούσε με 3ο τρίτο γκολ (πέτυχε ένα στο 54’ αλλά σωστά δεν μέτρησε γιατί ο σκόρερ Σαρ ήταν οφ’ σάιτ), αλλά προοδευτικά ο Παναθηναϊκός άρχισε να βγαίνει από το καβούκι του, να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο βοηθούμενος από την ενέργεια που έφεραν οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς και να απειλεί. Η πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Παλάσιος στο 76’ (σουτ ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι) και η εξαιρετική επέμβαση του Λόπεζ στην επικίνδυνη κεφαλιά του Γεντβάι στο 77’, ήλθαν για να υπενθυμίσουν στη Μαρσέιγ ότι το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμα. Το σουτ του Μαντσίνι στο 85’ που εξουδετέρωσε ξανά ο Λόπεζ ανέβασε κι άλλο το ηθικό, αναγκάζοντας τη Μαρσέιγ να γυρίσει όλη πίσω για να κρατήσει το 2-0 της πρόκρισης. Και πλήρωσε το τίμημα αυτής της υποχώρησης με ένα πέναλτι σε χέρι του Γεντουζί στο 90+5, που δόθηκε καθυστερημένα με χρήση VAR και αξιοποιήθηκε ψύχραιμα από τον Ιωαννίδη!

Η ιστορία γράφτηκε με ολοπράσινα γράμματα!-2

Η παράταση είχε κι άλλες δύσκολες στιγμές για τον Παναθηναϊκό, με τη Μαρσέιγ να πιέζει πολύ και να χάνει τρεις σπουδαίες ευκαιρίες για το γκολ της πρόκρισης, με πιο κραυγαλέα αυτή του 105’ όταν ο Μάγκνουσον απέκρουσε το (μισό γκολ) σουτ του Βιτίνια πάνω στη γραμμή! Στο 110’ όλα φάνηκε να γυρνούν υπέρ των Γάλλων, όταν μετά από ασίστ του Γεντιζί ο Βιτίνια βρήκε δίκτυα, αλλά ξανά το VAR έλυσε υπέρ του Παναθηναϊκού τον Γόρδιο δεσμό, υποδεικνύοντας οφ σάιτ, μετά από διεξοδική ανάλυση της φάσης.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τον Μαρθελίνιο να αλλάζει τερματοφύλακα και να χρησιμοποιεί τον Μπλάνκο αντί του Λόπεζ. Η σειρά των πέναλτι:

Ιωαννίδης 1-0

Γεντιζί  απέκρουσε ο Μπρινιόλι

Μπερνάρ 2-0

Βερετού 2-1

Κλεϊνχέισλερ 3-1

Σαρ 3-2

Παλάσιος 4-2

Βιτίνια 4-3

Μλαντένοβιτς 5-3

ΜΑΡΣΕΪΓ: Λόπεθ (120+2 Μπλάνκο), Κλος, Ζιγκό, Μπεμπά, Λόντι, Ρονζιέ, Βερτού, Σαρ, Εντιάιγ (68′ Γεντουζί), Ουναχί (59′ Χαρίτ), Ομπαμεγιάνγκ (80′ Βιτίνια).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γέντβαϊ, Χουάνκαρ (70′ Μλαντένοβιτς), Πέρεθ, Βιλένα (70′ Τσέριν), Τζούριτσιτς (63′ Μπερνάρ), Μαντσίνι (106′ Κλεϊνχέισλερ), Βέρμπιτς (46′ Παλάσιος), Σπόραρ (63′ Ιωαννίδης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή