Η Ελλάδα στο κυνήγι της κομβικής 15ης θέσης

Η Ελλάδα στο κυνήγι της κομβικής 15ης θέσης

Πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο της UEFA

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα εμπρός και άλλο ένα πίσω έκαναν οι τέσσερις ελληνικές ομάδες αυτήν την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο απολογισμός των δύο νικών και δύο ηττών μάς διατήρησε στη 19η θέση της κατάταξης της UEFA, χωρίς να διαμορφώσει νέες ισορροπίες σε σχέση με τις ομάδες που ανταγωνιζόμαστε.

Τα όνειρα για την άμεση επιστροφή στη 15η θέση, που δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα με 5 θέσεις αντί για 4 (2 στα προκριματικά του Tσάμπιονς Λιγκ, μία του Γιουρόπα Λιγκ και δύο του Conference League αντί για μία στα προκριματικά του Tσάμπιονς Λιγκ και 3 του Conference League) παραμένουν ζωντανά, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να τα δούμε, αν τα δούμε, να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός δεν πρόσθεσαν αυτή τη φορά βαθμούς στην Ελλάδα στο ranking της UEFA. Οι εκτός έδρας ήττες τους (1-0 από την Αντβέρπ και 2-1 από την Μπράγκα αντίστοιχα) δεν πριμοδοτήθηκαν βαθμολογικά, αλλά άφησαν ζωντανές ελπίδες για νίκες-ανατροπή στους επαναληπτικούς της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα.

Συν 400 βαθμούς

Αντιθέτως, οι νίκες του Ολυμπιακού επί της Τσουκαρίτσκι με 3-1 και του ΠΑΟΚ επί της Χαρτς στη Σκωτία με 2-1 πρόσθεσαν 400 βαθμούς στον «κουμπαρά» της Ελλάδας και την κράτησαν στη 19η θέση, οριακά μπροστά από την 20ή Κροατία, αλλά αρκετά μακριά από τη 18η Τσεχία.

Το σημαντικό είναι ότι με την εκτός έδρας νίκη του, ο ΠΑΟΚ διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εκπροσώπηση της χώρας μας με 4 ομάδες στη φάση των ομίλων, αρκεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα στη ρεβάνς της Τούμπας.

Με 4 ομάδες στους ομίλους, θα έχουμε έτσι περισσότερα παιχνίδια και κατά συνέπεια περισσότερες ευκαιρίες για μεγαλύτερη βαθμολογική πριμοδότηση στη συνέχεια. Με δεδομένο πως ό,τι κι αν γινόταν στα πλέι οφ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είχαν ευρωπαϊκή συνέχεια στους ομίλους έστω και κατώτερης διοργάνωσης απ’ αυτήν που ξεκίνησαν στο χειρότερο σενάριο, το κρίσιμο ήταν το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ.

Για να μπει στους ομίλους ήθελε τρεις προκρίσεις χωρίς να έχει δεύτερη ευκαιρία, όπως είχαν οι άλλοι, ασχέτως αν δεν τη χρειάστηκαν, και κατά τα φαινόμενα, αυτόν τον στόχο θα τον καταφέρει.

Η συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών ομάδων στους ομίλους θα είναι καλό νέο, αλλά δεν είναι αρκετή για να καλυφθεί σε μια περίοδο διαφοράς 2.725 βαθμών από το Ισραήλ, που προσπέρασε αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία και ανέβηκε στη 15η θέση.

Για να γεφυρωθεί μια τόσο μεγάλη διαφορά, θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερες νίκες και από το Ισραήλ και από τις ομάδες των χωρών που μεσολαβούν ανάμεσά μας, σενάριο μη ρεαλιστικό, όσο κι αν λέμε ότι στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να συμβούν.

Ο απολογισμός των δύο νικών και δύο ηττών μάς διατήρησε στη 19η θέση της κατάταξης της UEFA και τα όνειρα για την άμεση επιστροφή στη 15η θέση παραμένουν ζωντανά.

Για να καλυφθεί άμεσα η διαφορά, κομβικό ρόλο θα παίξει το αν θα καταφέρουν η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό να μπουν στη φάση των ομίλων του Tσάμπιονς Λιγκ. Αν προκριθούν και οι δύο, θα προσφέρουν πέρα από τους 400 βαθμούς της (υποχρεωτικής σε αυτό το σενάριο) νίκης τους, άλλους 2.000 βαθμούς, που είναι η έξτρα πριμοδότηση για πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

Και αν αποκλειστούν στα πλέι οφ η Μακάμπι Χάιφα (0-0 με τη Γιουνγκ Μπόις στο Ισραήλ στο πρώτο παιχνίδι), η Κοπεγχάγη (νίκησε στην Πολωνία τη Ρακούφ 1-0) και η Μόλντε (ηττήθηκε στη Νορβηγία 3-2 από την Γκαλατάσαραϊ), αυτοί οι έξτρα βαθμοί σε περίπτωση πρόκρισης ΑΕΚ και Παναθηναϊκού θα είναι πραγματικό «χρυσάφι».

Ενα μικρό θαύμα

Είναι όμως ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι δύο ελληνικές ομάδες θα πάρουν τα δύο από τα έξι εισιτήρια για τους ομίλους του Tσάμπιονς Λιγκ που διεκδίκησαν 50 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη;

Για μια χώρα που ήταν πέρυσι 41η στη βαθμολογική συγκομιδή με μόλις τρεις νίκες (όλες από τον Αρη στα προκριματικά) σε μια ολόκληρη περίοδο, αυτό μοιάζει με θαύμα. Αλλά εδώ που έφτασαν η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό να ζητάνε μία νίκη στην έδρα τους για να προκριθούν ή να πάνε το ματς στην παράταση και στα πέναλτι, όλα μπορούν να συμβούν, ιδίως όταν οι αντίπαλοί τους είναι καλές ομάδες μεν, αλλά όχι μεγαθήρια που τρομάζουν.

Μέχρι τώρα οι τέσσερις ομάδες μας που συνεχίζουν, συν τον Αρη που αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό, έχουν συγκεντρώσει 2.600 βαθμούς που είναι η 10η καλύτερη συγκομιδή ανάμεσα σε 55 χώρες.

Αλμα πέντε θέσεων

Το 2021-2022 που φτάσαμε ξαφνικά από την 20ή στη 15η θέση πετύχαμε την ίδια επίδοση (10η καλύτερη), αλλά τότε ο πρωταθλητής έμπαινε απευθείας στους ομίλους του Tσάμπιονς Λιγκ και δεν είχαμε στην τελευταία πενταετία μια τόσο κακή χρονιά όπως η περυσινή με μόλις 2.125 βαθμούς, λιγότερους απ’ όσους έχουμε κερδίσει έως τώρα, Αύγουστο μήνα!

Το ιδανικό σενάριο δεν θα είναι μόνο να συνεχίσουν τέσσερις ομάδες μας στη φάση των ομίλων (τελευταία φορά συνέβη αυτό την περίοδο 2014-15) αλλά να παραμείνουν στο Tσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό και ας μοιάζει πιο εύκολο να κερδίσουν βαθμούς εάν μετατεθούν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Εχουμε, πάντως, εξαιρετική παρουσία με 10-6-4 μέχρι στιγμής, με μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσουμε τις 12 νίκες μέσα σε μια περίοδο, που είναι το ρεκόρ μας την τελευταία δεκαετία από το 2019, αλλά με μόνο μία ομάδα να συνεχίζει τότε στους ομίλους!

Η κατάταξη τώρα

Για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα, η κατάταξη αυτή την εβδομάδα έχει διαμορφωθεί ως εξής: 14η θέση Νορβηγία 26.250 (συνεχίζουν οι 3/4 ομάδες της), 15η Ισραήλ 25.500 (2/4), 16η Δανία 25.450 (3/4), 17η Ουκρανία 25.400 (4/5), 18η Τσεχία 24.550 (3/4), 19η Ελλάς 22.725 (4/5), 20ή Κροατία 22.400 (2/4), 21η Πολωνία 22.125 (2/4), 22η Ρουμανία 21.375 (2/4), 23η Σουηδία 21.250 (1/4), 24η Κύπρος 21.100 (2/4).

Τα… λεφτά είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ

Για τις ομάδες των πιο ισχυρών πρωταθλημάτων της Ευρώπης, όπως της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι σημαντικά μεν, αλλά στην ουσία απέχουν πολύ από τα όσα εξασφαλίζουν από τα πλούσια τηλεοπτικά δικαιώματα, τους χορηγούς και τα εισιτήρια. 

Η Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, εισέπραξε φέτος ποσό-ρεκόρ 130 εκατ. ευρώ από την πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ και την κατάκτησή του, ποσό που μοιάζει μικρό μπροστά στα περίπου 700 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της. Αντίθετα, για ομάδες χωρών με μικρή τσέπη όπως η Ελλάδα, τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πραγματικό «χρυσάφι» και ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μια απλώς καλή πορεία ελληνικής ομάδας στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου μπορεί να της αποφέρει έσοδα άνω των 35-40 εκατ. ευρώ, ποσό που ούτε κατά διάνοια μπορεί να συγκεντρώσει από όλες τις άλλες πηγές εσόδων της. Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, εισέπραξε από το Τσάμπιονς Λιγκ περίπου 34 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-20 και άλλα 36 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά, δηλαδή 70 εκατ. ευρώ σε μία διετία, που μέσω του πρωταθλήματος θα τα μάζευε σε 5-6 χρόνια! 

Πέρα από τα μπόνους για τη συμμετοχή στα πλέι οφ και στη φάση των ομίλων κάθε διοργάνωσης, συν τα έξτρα μπόνους από τις προκρίσεις στην επόμενη φάση, την κατάταξη στους ομίλους και το market pool, υπάρχει και η πριμοδότηση των βαθμών. 

Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, η κάθε νίκη φέρνει στα ταμεία των ομάδων 2,8 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία, δηλαδή 930.000 ευρώ. Στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρώπης, το Γιουρόπα Λιγκ, η νίκη πληρώνεται με 630.000 ευρώ και η ισοπαλία με 210.000 ευρώ, ενώ στο Conference League η κάθε νίκη αποδίδει 500.000 ευρώ και η ισοπαλία 166.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT