Ναυτοσύνη και θαλασσινοί θρύλοι συνθέτουν τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου

Ναυτοσύνη και θαλασσινοί θρύλοι συνθέτουν τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου

Στη ρότα για την Άνδρο θα βρεθούν 17 ιστιοφόρα με έμπειρους ιστιοπλόους, ολυμπιακών κατηγοριών και «ανοικτοθαλασσίτες».

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία σελίδα στην πολυετή ιστορία του θα προσθέσει αύριο ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Από τη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης θα δοθεί η εκκίνηση της 56ης διοργάνωσης, μιας διοργάνωσης στην οποία παίρνουν μέρος τα καλύτερα πληρώματα του ελληνικού στόλου της ανοιχτής θάλασσας. Μία διοργάνωση όπου η ιστιοπλοϊκή δεινότητα, η ναυτοσύνη, οι θαλασσινοί θρύλοι του νησιού και το αέναο δέσιμο των κατοίκων του με την παμμήτορα θάλασσα αποτελούν ένα παζλ με καμβά την «Καπετάνισσα των Κυκλάδων».   

Η, γεμάτη προκλήσεις, ιστιοδρομία από τη Βουλιαγμένη μέχρι την πανέμορφη Χώρα Άνδρου αποτελεί «μαγνήτη» για τους «ανθρώπους των ιστίων» και, έτσι, και εφέτος θα δώσουν ένα δυναμικό «παρών». Στη ρότα για την Άνδρο θα βρεθούν 17 ιστιοφόρα με έμπειρους ιστιοπλόους, ολυμπιακών κατηγοριών και «ανοικτοθαλασσίτες».

Το Στενό του Καφηρέα, από την αρχαιότητα, θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα περάσματα του Αιγαίου. Ο Ηρόδοτος, ο Στράβωνας, ο Παυσανίας κ.ά. έχουν γράψει για τα ναυάγια που συνέβησαν εκεί, ενώ το Κάβο Ντόρο εικάζεται ότι αρχικά ονομαζόταν Cavo Duro (δύσκολο πέρασμα). Οι ιδιαιτερότητες των ιστιοδρομιών του αγώνα της Άνδρου αποτελούν την αιτία που ο αγώνας φέρει το προσωνύμιο «The toughest race».

Ναυτοσύνη και θαλασσινοί θρύλοι συνθέτουν τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου-1
Caption

Οι δυσκολίες όμως δεν πτοούν τους αθλητές της ιστιοπλοΐας. Αντίθετα τις εκλαμβάνουν ως μία ευκαιρία για να δείξουν τη ναυτοσύνη τους και την ιστιοπλοϊκή δεινότητά τους.

«Όπως κάθε χρόνο περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο αγώνας. Να δούμε εάν θα έχει μπουνάτσα που θα μας αναγκάσει όλο το βράδυ να κυνηγάμε τις ρέφλες ή εάν θα έχει θύελλα, η οποία θα μας κάνει να προσπαθούμε να μην πάθουμε ζημιά και να κάνουμε μία ωραία κούρσα που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι φετινές καιρικές συνθήκες δείχνουν ότι θα έχουμε και τα δυο. Στο πρώτο σκέλος θα υπάρχει μπουνάτσα και, στη συνέχεια, ο καιρός θα αγριέψει με δυνατούς βοριάδες που θα τεστάρουν τα πληρώματα και θα επιβεβαιώσουν το όνομα του αγώνα της Άνδρου «The toughest race», δήλωσε στο kathimerini.gr ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης Τάκης Μάντης, ο οποίος, μαζί με το «δίδυμο» του στην ολυμπιακή κατηγορία «470» Παύλο Καγιαλή, θα είναι κυβερνήτες στο σκάφος «Velos –Eurobank Private Bank».   

Ανταγωνισμός και ευ αγωνίζεσθαι

Ανάμεσα στα σκάφη που θα πάρουν μέρος στον αγώνα ξεχωρίζει το «Black Jack» που θα τρέξει με τα χρώματα της Porsche και έχει στο τιμόνι του τους Μάκη Κουρτέση και Γιώργο Παναγιωτίδη και στο πλήρωμά του, μεταξύ άλλων, τον Μάρκο Χατζηκυριακάκη, τον ιστιοπλόο που έχει πάρει μέρος σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο σνόουμπορντ.

Το δικό τους στίγμα στον ανταγωνισμό και στο ευ αγωνίζεσθαι θα δώσουν τα δύο σκάφη της «Optimum Sailing Academy», η «Aristofani – Dianna Shipping Services S.A.» με κυβερνήτη τον έμπειρο Σίμο Καμπουρίδη, το «Ellinix Farr Away – Trata» με τον παλαιό αθλητή ολυμπιακών κατηγοριών Στέλιο Σωτηρίου στο τιμόνι του, το «Pega – Goulandris Bross LTD» που έχει στο τιμόνι τον Δημήτρη Αλεβιζάκη, το «Giorgio – Furuno» με τον Olympian Κώστα Μάνθο και τον Μ. Πίττα και το «Pete» του Δούκα Παλαιολόγου.

Ναυτοσύνη και θαλασσινοί θρύλοι συνθέτουν τον Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου-2

Σε όλα τα σκάφη της διοργάνωσης υπάρχουν κυβερνήτες και μέλη του πληρώματος με δεκάδες διακρίσεις στον ελληνικό στίβο της ανοικτής θάλασσας αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η Άνδρος για ακόμα μία χρονιά θα καλωσορίσει τους ιστιοπλόους καθώς οι κάτοικοί της έχουν αρχέγονους δεσμούς με τη θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετά από τα σκάφη του αγώνα, όπως το ιστιοφόρο «Ποσειδών» με κυβερνήτη τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου Φαίδωνα Ταμβακάκη, υπάρχουν Ανδρώτες.  

Την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει αύριο (13.00) ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Ιωάννης Βρούτσης. «Για άλλη μία φορά ο ιστορικός αγώνας της Άνδρου, η διεθνής ρεγκάτα «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» ανοίγει πανιά και κορυφαίοι ιστιοπλόοι της χώρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ιδιαιτερότητες που έχει η ιστιοπλοϊκή κούρσα μέσα από τα στενά του Καφηρέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγώνας έχει χαρακτηριστεί «the toughest race». Η ανταμοιβή όλων των αγωνιζομένων θα είναι η νίκη τους με τα αιγαιοπελαγίτικα κύματα και η φιλοξενία των Ανδριωτών που, όπως κάθε χρόνο, είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν με ωραίες εκδηλώσεις. Αποτελεί τιμή που θα δώσω την εκκίνηση σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία έχει γράψει τη δική της ιστορία στο όμορφο νησί των Κυκλάδων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.     

Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Για τις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες του αγώνα θα υπάρξει livestreaming μετάδοση, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε διοργάνωση ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή