Εθνική μπάσκετ: Ηταν πάνω από τις δυνάμεις της

Εθνική μπάσκετ: Ηταν πάνω από τις δυνάμεις της

Αποκλεισμός της ελληνικής ομάδας από το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την ήττα από τη Λιθουανία με 92-67

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν εξ αρχής δεδομένο ότι η εθνική μπάσκετ θα έπρεπε να κάνει μια ιστορική υπέρβαση προκειμένου να διεκδικήσει κάτι καλό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι απουσίες της ήταν κομβικές και στο σύγχρονο μπάσκετ, θαύματα δεν γίνονται συχνά. Η ελληνική ομάδα άντεξε μόλις για ένα ημίχρονο απέναντι στη Λιθουανία (προκρίθηκε στους «8») και ηττήθηκε με 92-67, αποχαιρετώντας ουσιαστικά τη διοργάνωση.

O Δ. Ιτούδης ξεκίνησε ξανά με τους Λούντζη, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Θανάση και Παπαγιάννη. Οι Λιθουανοί βρήκαν σκορ και μπήκαν στο ματς με ένα γρήγορο 7-0 και 11-4, με την Εθνική να πελαγοδρομεί επιθετικά, έχοντας κακές εκτελέσεις (τρία συνεχόμενα τρίποντα ήταν airball). 

Αυτό επέτρεψε στους αντιπάλους μας να αφήσουν το τρίποντο στην Ελλάδα και να κλείνουν τη ρακέτα τους με το πεντάλεπτο να είναι στο 13-6. Η είσοδος των Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη έδωσε ενέργεια και η Εθνική απάντησε με 3 τρίποντα από Γουόκαπ και Λαρεντζάκη με το σκορ να μετατρέπεται σε 18-13. 

Αυτή η αντεπίθεση αποσυντόνισε τους Λιθουανούς επιθετικά αλλά τους οργάνωσε καλύτερα αμυντικά κάτι που έκανε την ελληνική ομάδα να δυσκολευτεί να βρει σκορ μετά το ξέσπασμα και το ημίχρονο να κλείνει 20-20.

Στη β’ περίοδο και με την είσοδο του Ρογκαβόπουλου, η Εθνική προσπάθησε να τρέξει καθώς ο Δ. Ιτούδης διέκρινε προβλήματα στην αμυντική επικοινωνία των Λιθουανών. Η ελληνική ομάδα προσπέρασε με 25-23 και «έπαιξε» με το μυαλό των αντιπάλων, στους οποίους δεν επέτρεψε ούτε να ανανεώσουν επιθέσεις, ούτε να βρουν ανοικτό γήπεδο, καθώς η είσοδος του Μωραΐτη, ανακούφισε τον Γουόκαπ (βρήκε ακόμη έναν  ξεκούραστο χειριστή πλάι του), ενώ και η περιφερειακή άμυνα παρέμεινε συμπαγής και με πλήρη αυτοσυγκέντρωση (μπορεί να δέχθηκε 10 ασίστ αλλά έχασε μόλις 3 ριμπάουντ).

Ετσι, η Εθνική κράτησε το προβάδισμα και το διεύρυνε με Γουόκαπ, Μωραΐτη, Ρογκαβόπουλο να βρίσκονται στις θέσεις 1,2 και 3 και το σκορ να κινείται από 35-29, 40-32, 40-37 και να κλείνει στο ημίχρονο 43-39, με τον «νατουραλιζέ» πλέι μέικερ του Ολυμπιακού (15 π., 3/5 τρ., 6 ρ., 4 ασ.) και τον Λαρεντζάκη (15 π., 3/5 τρ.) να αποτελούν τα σημεία αναφοράς της ομάδας και τους Ρογκαβόπουλο, Μωραΐτη, τα κρυφά χαρτιά του Ιτούδη.

Στην γ’ περίοδο ο Ελληνας προπονητής ξεκίνησε με Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Παπαγιάννη, οι Λιθουανοί έκαναν ένα 6-0 και πήραν το προβάδισμα το οποίο συντήρησαν σε όλο το δεκάλεπτο, καθώς η Εθνική δυσκολεύτηκε να βρει σκορ, παρότι αμυντικά κράτησε χαμηλά την αντίπαλο με κίνηση, deflections, διάθεση και σχετικά καθαρό μυαλό. Οι περιορισμένες επιθετικές λύσεις, όμως, έδωσαν «οξυγόνο» στους Λιθουανούς, που έκλεισαν τον περίοδο με 64-58.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Λιθουανία βρήκε δύο τρίποντα στο ξεκίνημα, έδιωξε την πίεση από τους ώμους της, ο πάγκος της της έφερε πόντους και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο 74-62 στο πεντάλεπτο, γράφοντας ουσιαστικά τον πρόωρο επίλογο σε μια μονομαχία που κράτησε μόνο για ένα ημίχρονο. 

Η Ελλάδα ξέμεινε από ανάσες, έχασε την επαφή με το αντίπαλο καλάθι, την ώρα που οι Λιθουανοί άρχισαν να βλέπουν το δικό μας καλάθι σαν… ανοικτή δεξαμενή, απαλλαγμένοι από κάθε φοβία που τους δημιουργήσαμε στο α’ ημίχρονο.

Την Κυριακή, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο για την τιμή των όπλων.

Τι μπορεί να κρατήσει η βαριά «τραυματισμένη» Εθνική μέσα από την παρουσία της σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο; Σαφώς το καλό κλίμα, τη συσπείρωση και τα πειράγματα μεταξύ των παικτών που είδαμε όλες αυτές τις μέρες, ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά. Κρατάμε τις ελπίδες που μας έδωσαν παίκτες όπως οι Ρογκαβόπουλος και Μωραΐτης, αλλά και την ποιότητα των Λαρεντζάκη, Γουόκαπ, Παπαπέτρου. 

Η Εθνική οφείλει να κοιτάξει μπροστά και να περιμένει ενίσχυση για να προσπαθήσει με αξιώσεις να βρεθεί του χρόνου στο Παρίσι. Το πως θα συμβεί αυτό; Ας το αναλάβει η ΕΟΚ…

Στο άλλο ματς του ομίλου, οι ΗΠΑ νίκησαν με 85-73 το Μαυροβούνιο, και θα παίξουν για την πρωτιά του ομίλου με τη Λιθουανία.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 39-43, 64-58, 92-67.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (18/29 δίποντα, 15/24 τρίποντα, 11/13 βολές, 34 ριμπάουντ (27 αμυντικά – 7 επιθετικά), 25 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 18 φάουλ, 13 λάθη): Μπέντζιους 15 (2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές), Μπραζντέικις 18 (4/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα), Ντίμσα 6 92), Γιοκουμπάιτις 19 (3/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 6 ασίστ), Καρινιάουσκας, Κουζμίνσκας 5 (1), Μαλντούνας, Μοτιεγιούνας 8 (1), Νορμάντας 3 (1), Σεντεκέρσκις, Σιρβίντις, Βαλαντσιούνας 15 (6/9 δίποντα, 9 ριμπάουντ).

ΕΛΛΑΔΑ (13/33 δίποντα, 10/31 τρίποντα, 11/13 βολές, 26 ριμπάουντ (15 αμυντικά – 11 επιθετικά), 11 ασίστ, 9 κλεψίματα, 7 μπλοκ, 11 λάιθη, 18 φάουλ): Αντετοκούνμπο 2, Μποχωρίδης, Χατζηδάκης, Λαρεντζάκης 17 (3/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 2/2 βολές), Λούντζης 2, Μωραΐτης 5 (1), Παπαγιάννης 4, Παπανικολάου (0/4 τρίποντα), Παπαπέτρου 9 (1), Ρογκαβόπουλος 7, Γουόκαπ 21 (3/10 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT