Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου: Οι νικητές κρίθηκαν από την τακτική

Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου: Οι νικητές κρίθηκαν από την τακτική

Και αυτή τη χρονιά ο αγώνας επιβεβαίωσε το προσωνύμιο «The toughest race».

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που δίνεται εκκίνηση σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα της Άνδρου οι αθλητές γνωρίζουν ότι αρχίζει μία ιστιοπλοϊκή περιπέτεια. Στα, περίπου, 72 μίλια της ιστιοδρομίας, ο Αίολος θα παίξει το δικό του παιχνίδι με τους αγωνιζόμενους, τα στενά του Καφηρέα και το Κάβο Ντόρο θα προσθέσουν ξεχωριστά κομμάτια στο παζλ και η υποδοχή στη Χώρα από τους φιλόξενους Ανδριώτες θα ολοκληρώσει, με ευχάριστο τρόπο, την πολύωρη παραμονή στο υγρό στοιχείο.

Στην πρώτη ιστιοδρομία νικητής στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε, μέσα από την καλή τακτική, το «Giorgio Furuno» με κυβερνήτες τον Olympian Κώστα Μάνθο και τον Μ. Πίττα. Στην κατηγορία Performance ξεχώρισε το «Aristofani – Diana Shipping Services S.A.» με τον Σ. Καμπουρίδη.

Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου: Οι νικητές κρίθηκαν από την τακτική-1
Φωτ: Νίκος Ζάγκας

Και αυτή τη χρονιά ο αγώνας επιβεβαίωσε το προσωνύμιο «The toughest race». Αλλαγές στις διευθύνσεις του ανέμου, δυνατά ρεύματα, που έμοιαζαν σα να θέλουν να εμποδίσουν τους ιστιοπλόους να τερματίσουν, και μία μπουνάτσα που δυσκόλεψε τα μεγαλύτερα σκάφη του στόλου, ήταν κάποιες από τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι αθλητές μέχρι να δουν το φως το φάρου Τουρλίτη ο οποίος, από το 1897, φωτίζει τους δρόμους των ναυτικών.  

Η εκκίνηση των ιστιοφόρων δόθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης και η νύχτα βρήκε τα σκάφη λίγο πριν από το στενό του Καφηρέα. Πίσω από την Άνδρο, το φεγγάρι, μία ημέρα μετά την «μπλε πανσέληνο», έκανε τη νύχτα – ημέρα ενώ τα πληρώματα προσπαθούσαν να βρουν τη ρέφλα αέρα που θα τους ξεκολλούσε από την μπουνάτσα. Πολλά ιστιοφόρα χρειάστηκε να μείνουν στη θάλασσα περισσότερες από 13 ώρες αλλά όταν βρέθηκαν στην «Καπετάνισσα των Κυκλάδων», οι Ανδριώτες, ως άνθρωποι της θάλασσας, γνωρίζουν πολύ καλά πως να υποδεχτούν έναν ναυτικό ή ιστιοπλόο. Η ζεστή σούπα και οι τοπικοί μεζέδες ξεκούρασαν τους αθλητές από τον κοπιαστικό αγώνα.      

Στον στόλο της εφετινής διοργάνωσης υπάρχουν κάποια από τα καλύτερα πληρώματα της ελληνικής ανοικτής θάλασσας αλλά και ιστιοπλόοι με δεκάδες διακρίσεις σε ολυμπιακές κατηγορίες. Στο «Velos Eurobank Private Banking» κυβερνήτες είναι οι Ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής και στο πλήρωμα οι Olympians Γιάννης Μιτάκης και Μιχάλης Πατενιώτης, με το «Black Jack – Porsche» τρέχουν, μεταξύ άλλων, ο προπονητής του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου των Μπεκατώρου – Τσουλφά, ο Ηλίας Μυλωνάς, με το «Pete» ο Θοδωρής Τσουλφάς, με το «Vana Bioletta 4» αγωνίζεται ο παλαιός πρωταθλητής, με διεθνείς νίκες, Γιάννης Απειρανθίτης, η ομάδα «Optimum Sailing Academy» έχει νέα παιδιά από το ολυμπιακό τρίγωνο αλλά και με τον «ανοιχτοθαλασσίτη» Περικλή Λιβά, έναν ιστιοπλόο με χιλιάδες μίλια στο ενεργητικό του και διακρίσεις στο «Rolex Middle Sea Race» (Μάλτας) κ.α.    

Ενας Πουνεντογαρμπής έφερε τη νίκη

Στην πρώτη κούρσα του αγώνα τα μικρά σκάφη νίκησαν τα μεγάλα. Το «Giorgio Furuno» από την κατηγορία Sport υπερίσχυσε των «καθαρόαιμων» αγωνιστικών. «Ανάμεσα στη Τζιά και τη Φάσα (ακρωτήριο της Άνδρου) εκμεταλλευτήκαμε ένα Πουνεντογάρμπη μικρής έντασης αλλά διήρκεσε για μία ώρα και, έτσι, καταφέραμε να πλησιάσουμε τα μεγαλύτερα σκάφη και να περάσουμε όλοι μαζί τα ακρωτήρια Φάσα και Καμπανός. Από εκεί και πέρα η κούρσα για εμάς ήταν δύσκολη διότι έκοψε ο άνεμος και έγινε όρτσα πλεύση. Εκεί προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε όσο γινόταν την απόστασή μας. Και το καταφέραμε», περιέγραψε στο kathimerini.gr ο Κώστας Μάνθος που, μαζί με το πλήρωμά του, αναδείχθηκαν νικητές στη γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία Performance νικητής πρώτευσε το «Aristofani – Diana Shipping Services S.A.» με κυβερνήτη τον Σίμο Καμπουρίδης. «Ο αγώνας, από την πλευρά της μπουνάτσας, επιβεβαίωσε τη φήμη του. Μας δυσκόλεψε αρκετά αλλά το πλήρωμα και το σκάφος ήταν καλά προετοιμασμένοι για αυτές τις συνθήκες. Οι μάχες που δώσαμε, με τα υπόλοιπα σκάφη της κατηγορίας μας, ήταν αρκετά δυνατές αλλά τα καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο έμπειρος ιστιοπλόος Σίμος Καμπουρίδης.  

Αποτελέσματα: Γενική Κατάταξη: GiorgioFuruno (Κ. Μάνθος, Μ. Πίττας), Bluescape (Ν. Σύμπουρας), Adra – Doculand (Ζ. Γρηγοριάδης). Performance: Aristofani – Diana Shipping Services S.A. (Σ. Καμπουρίδης), Pete (Δ. Παλαιολόγος), Afroessa Kakitsisails (Κ. Γκρέτσος). Sport: Giorgio – Furuno (Κ. Μάνθος / Μ. Πίττας), Bluescape (Ν. Σύμπουρας), Andra – Doculand  (Ζ. Γρηγοριάδης).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη δύο ιστιοδρομίες. Η μία κούρσα είναι προγραμματισμένη για αύριο (2/9) και η άλλη για την Κυριακή. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή