ΝΒΑ: Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ αρχίζει

ΝΒΑ: Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ αρχίζει

Πρώτο τζάμπολ με φαβορί, αουτσάιντερ και NBA Cup - Ποιες οι μυθικές απολαβές του Αντετοκούνμπο, το restart των Μπακς και η πρόκληση «Γουεμπανιάμα»

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΒΑ και οι 30 ομάδες του επιστρέφουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης στα καλογυαλισμένα παρκέ και η είδηση που προκαλεί αίσθηση, είναι το νέο ηγεμονικό συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο «Greek Freak» επέκτεινε τη συνεργασία του με τα «ελάφια» για δύο επιπλέον χρόνια σε σχέση με το super-max που είχε υπογράψει το 2020 μέχρι το 2025 έναντι 228,2 εκατ. δολαρίων, μια κίνηση που θα του αποφέρει συνολικά, περί τα 186 εκατ. δολάρια και δίνει οψιόν στον 29χρονο Ελληνα άσο για την περίοδο 2027-28.

Με τα νέα δεδομένα ο Γιάννης θα λάβει για την τρέχουσα περίοδο 45,6 εκατ. δολάρια, ενώ για την επόμενη 48,7 εκατ. Τα ποσά εκτοξεύονται από το 2025-26 σε 57,6 εκατ., 62,2 εκατ. για τη σεζόν 2026-27 και 66,8 για το 2027-28, ήτοι 23.625 δολάρια για κάθε λεπτό συμμετοχής με Μ.Ο. τα 32 λεπτά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδά του από το μάρκετινγκ.

Ετσι, ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ… γυάλισε και με το παραπάνω, ένα από τα πολύτιμα πετράδια του και ετοιμάζεται να ανοίξει την αυλαία του 78ου πρωταθλήματός του.

Οι Μπακς, φυσικά, δεν έμειναν μόνο στον Αντετοκούνμπο, αλλά φρόντισαν –βάσει των επιταγών του– να γίνουν άκρως ανταγωνιστικοί, φέρνοντας στο Μιλγουόκι το υπερόπλο που ακούει στο όνομα Ντέιμιαν Λίλαρντ, ενώ Μπίσλεϊ και Πέιν αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερο βάθος στην περιφέρεια. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι θα παίξουν χωρίς αντίπαλο στην Ανατολή.

Οι ιστορικοί Σέλτικς ενισχύθηκαν σημαντικά και αυτοί με τον Τζρου Χόλιντεϊ, προσθέτοντας πλάι του τον Λετονό «πύργο» των 221 εκατοστών, Κρίσταπς Πορζίνγκις. Πέρσι, πήγαν να κάνουν το θαύμα και να γυρίσουν τη σειρά των πλέι οφ απέναντι στους Χιτ από το 0-3 και αυτό δείχνει το βάρος της φανέλας.

ΝΒΑ: Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ αρχίζει-1
AP

Η λογική λέει ότι αυτές οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του ΝΒΑ, εκτός αν οι Χιτ του δαιμόνιου Μπάτλερ, μπουν «σφήνα» στο ζευγάρι. Πέρσι μετατράπηκαν σε ομάδα – έκπληξη, έπειτα από μια απογοητευτική regular season και απέκλεισαν διαδοχικά τους Μπακς, Νικς και Σέλτικς, φθάνοντας περήφανα στους τελικούς, όπου λύγισαν από τους τρομερούς Νάγκετς.

Στη Δύση, το φαβορί παραμένει ένα: οι Ντένβερ Νάγκετς, που πανηγύρισαν πέρσι το πρώτο τρόπαιό τους, χάρη στον παίκτη – φαινόμενο Νίκολα Γιόκιτς. Κι εδώ δηλαδή, ο παίκτης που οδηγεί την κούρσα είναι Ευρωπαίος. Και δεν είναι μόνον αυτός.

Το Νο 1 του ντραφτ ακούει στο όνομα Βίκτορ Γουεμπανιάμα και θα προσπαθήσει να «αναστήσει» τους Σπερς, ενώ οι Σακραμέντο Κινγκς περιμένουν να δουν αν η επένδυση στον Σάσα Βεζένκοφ άξιζε τον κόπο. Φυσικά, θα πρέπει να αναφέρουμε τους Σανς με τον Μπράντεϊ Μπιλ, τη μετακίνηση του 38χρονου Κρις Πολ στους Γουόριορς, όμως η λογική θέλει ως βάσιμους διώκτες των Νάγκετς και τους Λέικερς.

Οι περσινοί πρωταθλητές του απίθανου Νίκολα Γιόκιτς, λοιπόν, ύστερα από μια σεζόν που έμεινε στην ιστορία του Ντένβερ, θα επιδιώξουν το repeat. Ο Σέρβος υπερπαίκτης έχει αποκτήσει μια σπάνια χημέια με τον Τζαμάλ Μάρεϊ, ο Ααρον Γκόρντον και ο Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ αποτελούν εγγύηση στην άμυνα και παρότι η φυγή των Μπρους Μπράουν και Τζεφ Γκριν «χάλασε» λίγο τη «συνταγή», οι Νάγκετς δείχνουν πλέον σίγουροι για ακόμη ένα δαχτυλίδι.

Ερωτηματικό, παραμένουν οι Γουόριορς. Υστερα από όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν στις τάξεις τους και τον πρόωρο αποκλεισμό, φέτος δείχνουν πιο… σοφοί. Ο «ζωηρός» Πουλ έφυγε για την Ουάσινγκτον, ο Κρις Πολ φέρνει μαζί με τα παραπανίσια χρόνια του, εμπειρία, πλάι στους Κάρι, Τόμπσον, Γκριν. Η ομάδα έχει ποιότητα αλλά μοιάζει απίθανο να χτυπήσει ομάδες όπως οι Νάγκετς, οι Μπακς ή οι Σέλτικς.

Οι Λέικερς είχαν πολλά προβλήματα τραυματισμών πέρσι, «σκουπίστηκαν» από τους Νάγκετς, όμως κράτησαν τον κομβικό Οστιν Ριβς και ελπίζουν ότι θα πάρουν πράγματα από τους νεοεισελθόντες Γκέιμπ Βίνσεντ, Κρίστιαν Γουντ και Τζάκσον Χέιζ, με τον 38χρονο πλέον Λεμπρόν Τζέιμς να προσθέτει ποιότητα, αλλά μόνο αν αντέξει την καταπόνηση.

Ερωτηματικό αποτελούν και οι Μάβερικς του Ντόντσιτς. Η περσινή σεζόν ήταν για… κλάματα, αλλά φέτος ποντάρουν πολλά στο υπερ-δίδυμο του Σλοβένου με τον Καϊρί Ιρβινγκ, παρότι από πίσω τους δεν υπάρχει ανάλογο μέγεθος.

Οι Σανς του Κέβιν Ντουράντ, του Ντέβιν Μπούκερ και του Μπράντλι Μπιλ, έχουν βλέψεις για κάτι καλύτερο, αλλά τα 35 χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του πρώην παίκτη των Νετς, των Γουόριορς και των Θάντερ, μετατρέπουν τη σεζόν σε ένα καλό στοίχημα.

Στους Σπερς, όλα περιστρέφονται γύρω από τον Γουεμπανιάμα. Ενα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ όλης της ιστορίας του ΝΒΑ. Και μόνο η παρουσία του στο Τέξας, έχει στρέψει εκεί ολόκληρο το παγκόσμιο ενδιαφέρον και πολλοί άρχισαν να ψιθυρίζουν ότι ο 19χρονος Γάλλος των 224 εκατοστών και με το άνοιγμα χεριών στα 2,48 μ., θα επισκιάσει γρήγορα όλους τους τωρινούς σταρ.

ΝΒΑ: Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ αρχίζει-2
AP

Ο προπονητής του, ο σπουδαίος Γκεργκ Πόποβιτς, θα πρέπει να… μεταφράσει όλον αυτό τον θόρυβο σε μπάσκετ, καθώς ο Γουεμπανιάμα θα πρέπει να χωρέσει σε όλες τις θέσεις της πεντάδας: «Αυτός ο τύπος μέσα σε τόσο μικρό διάστημα έχει την ίδια δημοσιότητα με τον ΛεΜπρόν», είχε πει πριν από καιρό για τον παίκτη του και μένει να δούμε αν θα αντεπεξέλθει στα νέα καθήκοντά του.

Ωρα για Κυπελλο

Το ΝΒΑ από φέτος καθιερώνει το In-Season Tournament με στόχο των ομάδων να διεκδικήσουν ακόμη ένα τρόπαιο πλην του πρωταθλήματος, αυτό του ΝΒΑ Cup, μέσα από έξι ομίλους των πέντε ομάδων, τρεις στην Ανατολή και τρεις στη Δύση.

Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου μαζί με άλλες δύο οι οποίες θα επιλεγούν με wild cards θα προκριθούν στα νοκ άουτ προημιτελικά, με φόντο το φάιναλ 4 του Λας Βέγκας στις 7-9 Δεκεμβρίου.

Η αυλαία της σεζόν ανοίγει λοιπόν την Τετάρτη τα ξημερώματα στις 02.30, όπου οι πρωταθλητές Ντένβερ Νάγκετς θα υποδεχθούν τους Λέικερς. Στις 05.00 οι Γουόριορς θα αντιμετωπίσουν τους Σανς.

Την Πέμπτη, παίρνουν σειρά τα ζευγάρια Μαϊάμι Χιτ – Ντιτρόιτ Πίστονς (02.30), Σαν Αντόνιο Σπερς – Ντάλας Μάβερικς (04.30) και Λος Αντζελες Κλίπερς – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (05.30), ενώ την Παρασκευή θα έρθει η σειρά του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Μπακς που υποδέχονται τους 76ers (02.30), το Σάββατο Μέμφις Γκρίζλις – Ντένβερ Νάγκετς (02.00), Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς – Ορλάντο Μάτζικ (05.00), Σακραμέντο Κίνγκς – Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (05.00) και την Κυριακή, Νιου Ορλεανς Πέλικανς – Νιου Γιόρκ Νικς (02.00), Κλίβελαντ Καβαλίερς – Ιντιάνα Πέισερς (02.30) και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ – Ντένβερ Νάγκετς (21:30).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT