Προολυμπιακό μπάσκετ: Τα νέα δεδομένα για την Εθνική πριν από το Παρίσι

Προολυμπιακό μπάσκετ: Τα νέα δεδομένα για την Εθνική πριν από το Παρίσι

Η εποχή Σπανούλη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, οι επιστροφές και τα «κοψίματα» των «νατουραλιζέ»

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2024 έρχεται επιφυλάσσοντας πολύ μεγάλες προκλήσεις για την Εθνική μπάσκετ, η οποία θα επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα, με νέο προπονητή και στόχο την παρουσία της στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου.

Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, το ολυμπιακό μπασκετικό τουρνουά αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλήματος στον πλανήτη, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Και η ελληνική ομάδα, είναι η αλήθεια ότι δεν τα… πάει και τόσο καλά όταν αντικρίζει… ολυμπιακή φλόγα στον δρόμο της, καθώς έχει συμμετάσχει μόλις 4 φορές στην ιστορία της.

Η πρώτη ήταν το 1952 στη Φινλανδία, όταν με τον Φαίδωνα Ματθαίου στη σύνθεσή της κατετάγη 17η. Η δεύτερη ήταν 44 χρόνια μετά, το 1996 στις ΗΠΑ, όταν η σπουδαία γενιά των Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου, Παταβούκα μαζί με τη νέα των Οικονόμου, Ρεντζιά, Αλβέρτη, Σιγάλα, Παπανικολάου, κατετάγη 5η.

Αυτή η νέα γενιά, έφερε ακόμη δύο 5ες θέσεις στους Ολυμπιακούς του 2004 (Αθήνα) και 2008 (Κίνα) και το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία. Θαρρείς, όμως, πως κάποιος το… καταράστηκε, αφού το ελληνικό συγκρότημα ουδέποτε μέχρι σήμερα κατάφερε να διακριθεί σε μία από τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ.

Παρότι στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στη Γερμανία η Εθνική πήγε πάνοπλη και με μεγάλες βλέψεις για ένα μετάλλιο, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επέστρεψε με την 5η θέση, με πολλή γκρίνια και τον Δημήτρη Ιτούδη να… πληρώνει το μάρμαρο, ύστερα και από την αποτυχία του πρόσφατου Παγκοσμίου, παραδίδοντας τη σκυτάλη της τεχνικής ηγεσίας στον Βασίλη Σπανούλη.

Ο 41χρονος προπονητής, όντας μέλος των παλαιότερων εθνικών ομάδων με τις τεράστιες επιτυχίες του χρυσού μεταλλίου του 2005, του «έπους της Σαϊτάμα» του 2006, αλλά και του «χάλκινου» του 2009, θα προσπαθήσει να βρει τον… μίτο της Αριάδνης και να βγάλει την ελληνική ομάδα από τον λαβύρινθο των αποτυχιών, με την τελευταία (15η θέση στο Παγκόσμιο) να είναι και η πιο ηχηρή.

Ενα έργο καθόλου εύκολο. Η Ελλάδα έχει στον δρόμο της ένα πολύ απαιτητικό προολυμπιακό τουρνουά από το οποίο θα κληθεί να βγει όρθια, έχοντας τη θερμή –όπως αναμένεται– υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων στο ΣΕΦ. Μπορεί, βέβαια, οι ημερομηνίες των αγώνων, στις 2, 3 και 4 Ιουλίου, να μοιάζουν μακρινές, όμως ο Σπανούλης και η ΕΟΚ έχουν να διαχειρισθούν μια σειρά από κομβικά ζητήματα πριν από τα κρίσιμα τζάμπολ, τα οποία είναι δεδομένο πως πρέπει να γίνουν με όλους τους παίκτες απολύτως υγιείς.

Το πρώτο και πιο… καυτό αφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο σταρ των Μπακς έχει δηλώσει πως αν δεν αντιμετωπίσει κάποιο νέο πρόβλημα τραυματισμού θα δώσει το «παρών» στο προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ.

Χρονικό ζήτημα με τους τελικούς του ΝΒΑ και τα επινίκια –αν θεωρήσουμε ότι τα «ελάφια» θα κατακτήσουν το τρόπαιο– δεν υφίσταται. Ακόμη κι αν το Μιλγουόκι φτάσει στους τελικούς και εξαντλήσει τα 7 παιχνίδια τίτλου, υπάρχει χρόνος για την ενσωμάτωση του «Greek Freak» στην ομάδα. Οι τελικοί του NBA είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα, δηλαδή 10 μέρες πριν από την έναρξη του προολυμπιακού τουρνουά (2 Ιουλίου).

Το δεύτερο αφορά στους «νατουραλιζέ». Με την απόκτηση του ελληνικού διαβατηρίου του Γουόκαπ, ο Σπανούλης θα αναγκασθεί να επιλέξει αυτόν ή τον Ντόρσεϊ, καθώς επιτρέπεται μόνο ένας τέτοιος παίκτης σε μία Εθνική, με τον πλέι μέικερ του Ολυμπιακού να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες συμμετοχής. 

Οι κινήσεις της ΕΟΚ, ώστε ο Ντόρσεϊ να αλλάξει status και να «μετατραπεί» σε γηγενής, έπεσαν στο κενό. Η FIBA ήταν ξεκάθαρη σχετικά με τον κανονισμό της (παίκτης που παίρνει διαβατήριο μετά τα 18 χρόνια του, λογίζεται μόνο ως νατουραλιζέ) κι έτσι, εφόσον επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο ενός τέτοιου παίκτη, όλα δείχνουν ότι ο σούτινγκ γκαρντ της Φενέρ θα «κοπεί».

Ο Γουόκαπ ταιριάζει περισσότερο στα «θέλω» του Σπανούλη. Είχε μια άκρως επιτυχημένη συνύπαρξη με τον Σλούκα στους «ερυθρόλευκους» τα προηγούμενα χρόνια και ο Ελληνας κόουτς ποντάρει πολύ στα αμυντικά χαρακτηριστικά του.

Οι άλλοι δύο μεγάλοι απόντες του τελευταίου Μουντομπάσκετ, Σλούκας και Καλάθης, αναμένεται να δώσουν το «παρών», ύστερα από τον χρόνο ξεκούρασης που πήραν το περασμένο καλοκαίρι, γεμίζοντας θεαματικά τη φαρέτρα των γκαρντ.

Αυτό σημαίνει ότι η «δεξαμενή» του εθνικού συγκροτήματος θα περιλαμβάνει παίκτες όπως οι Καλάθης, Σλούκας, Ντόρσεϊ ή Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Λούντζης, Μωραΐτης, Ρογκαβόπουλος, Γιάννης, Θανάσης και Κώστας Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Χατζηδάκης και όσοι ακόμη προκύψουν σύμφωνα με τα σχέδια του ομοσπονδιακού προπονητή.

Ο Σπανούλης, κατά την παρουσίασή του στην Εθνική τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Το να αγωνίζεσαι στην εθνική ομάδα είναι ανατριχίλα και τιμή. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο στα μάτια μας. Ο Ελληνας είναι μαχητής, ο Ελληνας είναι γενναίος. Το πιο σημαντικό είναι να ενωθούμε. Αφήσαμε μία κληρονομιά και αυτοί οι παίκτες πρέπει να την περάσουν στους επόμενους. Πρέπει να χτίσουμε μία ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία», είχε τονίσει με νόημα, προσθέτοντας για τον Γιάννη: «Ο Γιάννης αγαπά παθολογικά την εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα». 

Αν η Εθνική καταφέρει να παραταχθεί στο προολυμπιακό τουρνουά με γεμάτο οπλοστάσιο και τη μέγιστη συσπείρωση, τότε θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητές της για να κόψει αυτή το ένα και μοναδικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απέναντι σε δύο ομάδες της πρώην γιουγκοσλαβικής σχολής, όπως η Σλοβενία του Ντόντσιτς (κατετάγη 7η στο Παγκόσμιο) και η Κροατία – απέχει τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τη ζημιά, ούσα κάτοχος ενός ασημένιου ολυμπιακού μεταλλίου (’92) και τριών χάλκινων (παγκόσμιο ’94, ευρωπαϊκό ’93, ’95 ).

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες ομάδες των δύο γκρουπ κάθε τουρνουά θα αντιμετωπίσουν τις δεύτερες του άλλου ομίλου (ημιτελικοί) και οι νικήτριες θα δώσουν τη μεγάλη μάχη (τελικός) για την πρόκριση στο Παρίσι.

Ας θυμηθούμε τα τουρνουά:

• ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

ΓΚΡΟΥΠ Α: Λίβανος, Ανγκόλα, Ισπανία

ΓΚΡΟΥΠ Β: Φινλανδία, Πολωνία, Μπαχάμες

• ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΛΕΤΟΝΙΑΣ

ΓΚΡΟΥΠ Α: Γεωργία, Φιλιπίνες, Λετονία

ΓΚΡΟΥΠ Β: Βραζιλία, Καμερούν, Μαυροβούνιο

• ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΚΡΟΥΠ Α: Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Κροατία

ΓΚΡΟΥΠ Β: Αίγυπτος, Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία

• ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

ΓΚΡΟΥΠ Α: Μεξικό, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιθουανία

ΓΚΡΟΥΠ Β: Ιταλία, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχρέιν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή