Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί της ισότητας, της αειφορίας και της… ταλαιπωρίας

Παρίσι 2024: Οι Ολυμπιακοί της ισότητας, της αειφορίας και της… ταλαιπωρίας

Η κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων σχεδιάζεται να περιορισθεί ή και να απαγορευθεί σε κάποιες περιοχές

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισότητα, αειφορία αλλά και… ταλαιπωρία θα περιλαμβάνουν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της επόμενης χρονιάς. Το «Παρίσι 2024» θα εξυμνεί τη Γαλλία, θα αναδεικνύει τον πολιτισμό της και αναμένεται να αποτελέσει μία… πρώτη γεύση από τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Το τρίπτυχο της διοργάνωσης θα κινηθεί στις λέξεις «γιορτή, συμμετοχή και κληρονομιά». Τις ημέρες των Αγώνων οι Αρχές έχουν χαρακτηρίσει τη μετακίνηση στο Παρίσι «περίπλοκη» και τα μέτρα ασφάλειας «σκληροπυρηνικά», κάτι που εγκυμονεί ταλαιπωρία για τους μόνιμους κάτοικους της πόλης.

Στις διοργανώσεις «Παρίσι 2024» αναμένεται να πάρουν μέρος 206 ολυμπιακές αποστολές και 182 παραολυμπιακές, με, συνολικά, 15.000 αθλητές και αθλήτριες. Τα ολυμπιακά αθλήματα θα είναι 32 και τα παραολυμπιακά 22. Θα πραγματοποιηθούν 869 αγωνίσματα, τα οποία θα υποστηρίξουν 45.000 εθελοντές. Τα εισιτήρια θα αγγίξουν τα 13.000.000 και μόνο οι θεατές στη διαδρομή της Φλόγας υπολογίζονται σε 15.000.000. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών ο αριθμός των ανδρών και τον γυναικών που θα αγωνισθεί θα είναι απόλυτα ίσος (50-50).

Μία διοργάνωση – ύμνος στην πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας

Η αξία του αθλητισμού θα συνδυασθεί με την προβολή της Γαλλίας. Για πρώτη φορά κεντρικός άξονας σε μία ολυμπιακή διοργάνωση, σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις, θα είναι χώροι που έχουν συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της διοργανώτριας χώρας. Κεντρικό ρόλο θα έχει ο ποταμός – σύμβολο του Παρισιού, ο Σηκουάνας, όπου θα πραγματοποιηθούν η Τελετή Εναρξης αλλά και αγώνες (π.χ. κολύμβηση ανοικτού νερού).

Ο Πύργος του Αϊφελ θα αποτελέσει την ιδανική… κορνίζα για τους αγώνες του μπιτς βόλεϊ και το ποδόσφαιρο των Παραολυμπιακών. Στο Μεγάλο Παλάτι (Grand Palais), ένα μνημείο όπου η κλασική αρχιτεκτονική συναντάει την αρ νουβό, θα πραγματοποιηθούν τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά τουρνουά του τάε κβον ντο και της ξιφασκίας. Στον πανέμορφο κήπο Esplanade des Invalides, οι θεατές θα μπορέσουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν ολυμπιακή και παραολυμπιακή τοξοβολία αλλά και την έναρξη του μαραθωνίου.

Την… τιμητική του θα έχει και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Στους πανέμορφους κήπους του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα διεξαχθούν αγώνες ιππασίας και μοντέρνου πεντάθλου. Στην… υπηρεσία της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης θα τεθούν και η πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde), το Πεδίον του Αρεως (Champ de Mars), το στάδιο του Ρολάν Γκαρός, το Σταντ ντε Φρανς, αλλά και άλλες εμβληματικές εγκαταστάσεις της χώρας.

«Πρόκειται για μία διοργάνωση που θα προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε όλη την υφήλιο. Θα αναδείξει τα σημαντικότερα στοιχεία της Γαλλία και την τέχνη του ζην. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στους Αγώνες θα είναι ουδέτερο, καθώς το 95% των εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι οι υπάρχουσες ή προσωρινές. Θα μειωθεί η χρήση χαρτιού και η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμε πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας θα “επιστρατευτούν” για τη διοργάνωση», υπογράμμισε ο διευθυντής σχεδιασμού των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 Λάμπης Κωνσταντινίδης, κατά την παρουσίαση του περιοδικού ExploreFrance του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας.

Εκτόξευση του κόστους διαμονής

Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία μεγάλη γιορτή αλλά όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο Παρίσι εκείνη την περίοδο θα πρέπει να βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μπορεί τα εισιτήρια να αρχίζουν από 20 ευρώ αλλά το κόστος διαμονής στην «Πόλη του Φωτός» θα αυξηθεί το επόμενο καλοκαίρι, τουλάχιστον, κατά 314%.  

Τον Ιούλιο του 2023, η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο κόστιζε 169 ευρώ τη βραδιά. Την αντίστοιχη περίοδο του 2024 αναμένεται να αγγίξει τα 700 ευρώ. Πολλοί φίλαθλοι, αναζητώντας μία οικονομικότερη πρόταση, ενδέχεται να επιλέξουν μία πόλη που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, όπως Λιλ κ.λπ., όπου η τιμή διανυκτέρευσης θα ανέρχεται, περίπου, στα 200 ευρώ.

Οι γαλλικές αρχές φοβούνται ότι θα υπάρξουν παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών και σχεδιάζουν να θεσπίσουν νόμο προκειμένου να παταχθεί η παράνομη ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων. Υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον, 20.000 σπίτια ενοικιάζονται παράνομα στο Παρίσι, καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια σε όλη τη διάρκεια των διοργανώσεων. Η κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων σχεδιάζεται να περιορισθεί ή και να απαγορευθεί σε κάποιες περιοχές ενώ σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι αυξημένες ανάγκες θα αντιμετωπισθούν με αύξηση του αριθμού των οχημάτων κατά 15% τις καθημερινές και κατά 30% τα Σαββατοκύριακα.    

Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, παρά τα τυχόν προβλήματα, έχουν σχεδιασθεί να περάσουν στην ιστορία ως μία διοργάνωση που σηματοδοτήσει τη νέα εποχή του θεσμού, την εποχή όπου η σύγχρονη τεχνολογία θα συναντάει την παράδοση, θα σέβεται το περιβάλλον και θα αναδεικνύει τις διοργανώτριες πόλεις. Η Γαλλία, με το «Παρίσι 2024», φιλοδοξεί να «κλείσει» για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη διοργάνωση του 1900, η οποία εξελίχθηκε σε μία εμποροπανήγυρη με το αθλητικό περιεχόμενο να υποβαθμίζεται. Μάλιστα, ο βαρόνος Ντε Κουμπερτέν, λίγα χρόνια μετά, φέρεται να είπε σε φίλους του: «Αποτελεί θαύμα πώς οι Ολυμπιακοί επιβίωσαν ύστερα από αυτό το φιάσκο».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT