Αντίδραση των ΠΑΕ, η πρόταση μομφής κατά Μαρινάκη

Αντίδραση των ΠΑΕ, η πρόταση μομφής κατά Μαρινάκη

Πώς το συνολικό λουκέτο στα γήπεδα οδηγεί Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρη να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο κατά του προέδρου του Ολυμπιακού και της Λίγκας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόμινο εξελίξεων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπειτα από την ανακοίνωση των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση με στόχο την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, μετά το τελευταίο θλιβερό περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του Ολυμπιακού με την επίθεσή τους στα ΜΑΤ, έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στον αγώνα βόλεϊ της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό.

Τα όσα ανέφερε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, βρίσκουν αντίθετες στο σύνολό τους τις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, καθώς θεωρούν ότι πλήττονται χωρίς να έχουν μερίδιο ευθύνης για τα όσα έχουν συμβεί, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σε Βόλο και Ρέντη.

Οι διαφωνίες και οι επιφυλάξεις αυτές εκφράστηκαν είτε επίσημα είτε μέσω διαρροών στα social media, αλλά και με μια επιπλέον αιφνιδιαστική κίνηση, που δεν ήταν άλλη από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Αρης και ΑΕΚ κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ζητώντας ουσιαστικά την καθαίρεσή του από τη θέση του προέδρου του ποδοσφαιρικού συνεταιρισμού.

Ο χρόνος που οι τέσσερις από τις πέντε «μεγάλες» ΠΑΕ συμμάχησαν εναντίον του κ. Μαρινάκη μόνο τυχαίος δεν είναι. Από μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, είναι δεδομένο ότι τον θεωρούν υπεύθυνο πως από τη θεσμική θέση του προέδρου της Λίγκας, και ενώ οι προθέσεις της κυβέρνησης για συνολικό λουκέτο στα γήπεδα είχαν διαρρεύσει από το Σάββατο, δεν έκανε τίποτα προκειμένου να προστατεύσει το προϊόν, που δεν είναι άλλο από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Οι «4» θεωρούν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο και τη συνολική τιμωρία να κρύψει την ευθύνη που έχει ο ίδιος και ο Ολυμπιακός για τα τελευταία γεγονότα που οδήγησαν στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Με την κίνησή τους τον φωτογραφίζουν σαφώς ως υπαίτιο, κίνηση η οποία ενισχύεται και από την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το «Καραϊσκάκη» και για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Τόπολα την Πέμπτη, όχι όμως τη Λεωφόρο και την Τούμπα, όπου επίσης θα διεξαχθούν ευρωπαϊκά παιχνίδια με την παρουσία οπαδών.

Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί την Τρίτη στο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ και όπως όλα δείχνουν δεν αποτελεί μια απόφαση… εντυπωσιασμού. Αλλωστε πριν από μόλις λίγες μέρες έντεκα από τις 14 ΠΑΕ υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με τον Μαρκ Κλάντεμπεργκ, ο οποίος είχε προσληφθεί από τη Λίγκα ως σύμβουλος στα θέματα διαιτησίας, έπειτα από πρόταση του κ. Μαρινάκη. Συνεπώς οι βάσεις για την πρόταση μομφής είχαν ήδη μπει με τη συγκεκριμένη κίνηση των «11». Αλλωστε για να περάσει στο σημερινό Δ.Σ., χρειάζονται οκτώ ψήφοι και πολύ δύσκολα οι Παναθηναϊκός, Αρης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα κατέθεταν την πρόταση μομφής, αν δεν είχαν εξασφαλίσει από πριν την υποστήριξη τουλάχιστον άλλων τεσσάρων ΠΑΕ.

Νωρίτερα, πάντως οι ΠΑΕ είχαν ήδη στείλει τα μηνύματά τους σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι περισσότερες κάνουν λόγο για «τσουβάλιασμα» και πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, καθώς είναι μεγάλες οι οικονομικές απώλειες που θα υποστούν. Παράλληλα δεκάδες είναι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο από κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίοι αν και έχουν δώσει αρκετά χρήματα, θα μπορέσουν να δουν διά ζώσης αρκετά πιο λίγους αγώνες από αυτούς που είχαν υπολογίσει και πληρώσει.

Σε πιο… δεινή θέση βρέθηκε ο ΠΑΟΚ που θα δώσει δύο ντέρμπι χωρίς κόσμο (Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και ίσως και τρίτο, αυτό με τον Ολυμπιακό, ενώ από κει και πέρα η ΑΕΚ θα υποδεχθεί χωρίς τους οπαδούς της τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και τον Αρη για το Κύπελλο (όσον αφορά αντιπάλους από το big-5). Ο Παναθηναϊκός θα δώσει χωρίς τους οπαδούς του τα ματς με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αυτό με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και τη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον «αιώνιο» αντίπαλο. Τέλος, σοβαρό πλήγμα δέχεται και ο Αρης που θα παίξει χωρίς κόσμο δύο παιχνίδια ιδιαίτερα σημαντικά για αυτόν όσον αφορά τη συγκομιδή βαθμών με ΟΦΗ και Λαμία, αλλά και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.  

Μάλιστα το ενδεχόμενο να έπαιζαν χωρίς κόσμο τα ευρωπαϊκά τους ματς είχε ήδη προκαλέσει την επίσημη αντίδραση του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, με ανάρτηση στα social media είχε δημοσιοποιήσει την επιστολή της UEFA στις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων με την οποία τους ενημέρωνε για το ενδεχόμενο οι αγώνες να διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών, γράφοντας «ντροπή» ως σχόλιο. Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ είχε τοποθετηθεί μέσω του μηνύματος του μέλους του Δ.Σ., Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος μίλησε για «τσουβάλιασμα» και για «παραδοχή ήττας της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή