Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο αποκλεισμός από το Champions League φέρνει… καταστροφή

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο αποκλεισμός από το Champions League φέρνει… καταστροφή

Η Μάντσεστερ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και, αν αποκλειστεί, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοίρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Champions League έχει φύγει πια από τον έλεγχό της. Οι ελπίδες να φτάσει στα νοκ άουτ παιχνίδια δεν είναι πλέον μεγάλες. Αντίθετα δείχνουν ελάχιστες για την ομάδα του Ερικ Τεν Χαγκ.

Η Γιουνάιτεντ σε δύο περιπτώσεις είχε προβάδισμα σε αγώνες (με Κοπεγχάγη και Γαλατασαράι) και δεν τα κατάφερε. Το βασικό σενάριο είναι το εξής: πρέπει να νικήσει την Μπάγερν, που ήδη έχει περάσει, και να ελπίζει πως Γαλατασαράι και Κοπεγχάγη θα μείνουν στην ισοπαλία. Καθετί άλλο θα την οδηγήσει στον αποκλεισμό. Σε έναν αποκλεισμό που θα φέρει μαζί του σημαντικές οικονομικές –όπως και ποδοσφαιρικές– επιπτώσεις.

Πόσα χρήματα θα έχανε από έναν αποκλεισμό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Η πρόκριση από τη φάση των ομίλων θα έβαζε στο ταμείο της Γιουνάιτεντ ένα ποσό στα 9,6 εκατ. ευρώ. Οσο περισσότερο προχωρά μια ομάδα στο Champions League τόσο περισσότερα έχει να κερδίσει. Εάν η Γιουνάιτεντ έφτανε στα προημιτελικά, θα έπαιρνε επιπλέον 10,6 εκατ. ευρώ. Μία θέση στα ημιτελικά δίνει 12,5 εκατ. ευρώ.

Η εξασφάλιση μίας θέσης στον τελικό, ο οποίος θα γίνει στο Γουέμπλεϊ, προσφέρει 15,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον νικητή αγώνα να έχει λαμβάνειν επιπρόσθετα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον παίξει μία ομάδα στο Super Cup της UEFA, που είναι το ματς μεταξύ των κατόχων Champions League και Europa League, το κέρδος θα είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο νικητής παίρνει και έξτρα 1 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι μαζί με τα τηλεοπτικά έσοδα από κάθε φάση του Champions League. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ένα ακριβές ποσό για τα έσοδα από τις μεταδόσεις, Ομως η UEFA έχει ένα ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ από το οποίο μοιράζει χρήματα. Το μισό από αυτό το ποσό μοιράζεται μεταξύ των συλλόγων με βάση την απόδοσή τους στο προηγούμενο εγχώριο πρωτάθλημά τους. Το άλλο μισό καταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των αγώνων που έπαιξε κάθε ομάδα στο Champions League 2023-24.

Τα οικονομικά δεδομένα ως προς τη Μάντσεστερ Σίτι, για το έτος που μας πέρασε στις 30 Ιουνίου έδειξαν μία αύξηση της τάξεως των 50,4 εκατ. ως προς τα έσοδά της από τις μεταδόσεις. Στο σύνολο το ποσό πήγε στα 299,4 εκατ., δείγμα και της ευρωπαϊκής πορείας της Σίτι στην Ευρώπη.

Τι έχει κερδίσει η Γιουνάιτεντ από το Champions League αυτή τη σεζόν;

Οταν μία ομάδα περνάει στους ομίλους παίρνει 15,6 εκατ. ευρώ από την UEFA. Στη συνέχεια οι ομάδες, εάν πάρουν νίκη ή ισοπαλία, έχουν έξτρα έσοδα. Κάθε νίκη στη φάση των ομίλων φέρνει 2,8 εκατ. ευρώ και η ισοπαλία προσφέρει 930.000 ευρώ.

Υστερα από πέντε αγώνες, η Γιουνάιτεντ έχει μία νίκη, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Επομένως θα λάβει τουλάχιστον 3,73 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και ένα μερίδιο από τα συνολικά ποσά που διαθέτει η UEFA που δίνεται σε κάθε ομάδα με βάση τις επιδόσεις της τα τελευταία 10 χρόνια. Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 32 (σε επίπεδο κατάταξης).

Η ομάδα με την πιο χαμηλή θέση θα πάρει 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ομάδα με την πιο καλή θέση (την υψηλότερη κατάταξη), που είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, πρόκειται να πάρει 36,4 εκατ. ευρώ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής λίστας, οπότε θα λάβει 12,5 εκατ. ευρώ.

Η Γιουνάιτεντ θα προτιμούσε προφανώς να κατακτήσει το Champions League και να πάρει και όλα τα μπόνους και όχι να… πέσει με το πρώτο αγωνιστικό εμπόδιο.

Τι θα σήμαινε ο αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων για το FFP;

Το οικονομικό Fair Play (FFP) είναι ένα σημαντικό ζήτημα και για τη Γιουνάιτεντ. Ενας πρόωρος αποκλεισμός θα καθιστούσε σχεδόν επιτακτική τη διασφάλιση της παρουσίας της Γιουνάιτεντ στο Champions League της επόμενης χρονιάς.

Η UEFA, από τη μία, θα θέσει νέους κανόνες για την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Από την άλλη, το έξτρα εισόδημα που θα έχανε η Γιουνάιτεντ θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθειά της να έχει τα απαιτούμενα κέρδη και να συμμορφωθεί με τα δεδομένα της Premier.

Οι κανόνες P&S και το πλαίσιο της Premier υπαγορεύουν ότι οι σύλλογοι επιτρέπεται το πολύ να έχουν απώλεια 105 εκατ. σε ένα διάστημα 3 ετών. Αυτό ισχύει για την περίπτωση που υπάρχουν κεφάλαια της τάξεως των 90 εκατ. από τους ιδιοκτήτες στην ομάδα. Αλλιώς το όριο είναι 15 εκατ. για τρία χρόνια.

 

Η απώλεια της Γιουνάιτεντ για τη σεζόν 2021-22 ανήλθε συνολικά σε ένα ποσό στα 150 εκατ. Λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιστική περίοδο 2022-23, θα προκύψει και μία απώλεια 33 εκατ. λιρών.

Το P&S αυτής της σεζόν θα εξετάσει τα οικονομικά δεδομένα της Γιουνάιτεντ από το 2021-22, το 2022-23 αλλά και το 2023-24. Σε αυτή την εξίσωση θα μπουν μέσα και δαπάνες για τα τμήματα υποδομής, το γυναικείο ποδόσφαιρο, έργα που έχουν να κάνουν με την κοινότητα, αλλά και απώλειες εσόδων από την εποχή Covid-19.

Ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος για τον Ιανουάριο;

Δεδομένων των μεταγραφών της Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι υπήρξε ένα σημαντικό άνοιγμα. Η Γιουνάιτεντ πήρε τους Μάουντ, Χόιλουντ, Ονάνα και Μπαγιντίρ. Εδωσε στο σύνολο περίπου 200 εκατ., κάτι που πολύ δύσκολα θα συμβεί τον Ιανουάριο. Η περσινή χειμερινή περίοδος ίσως είναι ένα κριτήριο.

Από τη μία οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ περιμένουν την τελική επικύρωση της συμφωνίας με την εταιρεία INEOS έτσι ώστε να υπάρξει ένα πολύ πιο μεγάλο μπάτζετ για τον Ιανουάριο. Αυτό μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο μόλις πάρει επίσημα το 25% της ομάδας.

 

Τι μπορεί να κερδίσει η Γιουνάιτεντ εάν βρεθεί στο Europa League;

Το να τερματίσει στην τρίτη θέση στον όμιλό της θα σήμαινε ότι η Γιουνάιτεντ θα πήγαινε στο Europa League, παίρνοντας αρχικά ένα ποσό 500.000 ευρώ. Στο Europa τα έσοδα μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο με το Champions League.

Η πρόκριση στη φάση των 16 κορυφαίων ομάδων προσφέρει 1,2 εκατ. ευρώ, στα προημιτελικά δίνει 1,8 εκατ., στα ημιτελικά 2,8 και, εάν η Γιουνάιτεντ βρισκόταν στον τελικό, θα λάμβανε έξτρα 4,6 εκατ. ευρώ. Οι κάτοχοι του τροπαίου παίρνουν επιπρόσθετα 4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή