Αυτό θα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν

Αυτό θα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν

Το ενιαίο πρωτάθλημα των 36 ομάδων, η κατανομή των θέσεων και η Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τίτλοι τέλους για το Τσάμπιονς Λιγκ έτσι όπως το ξέραμε τα τελευταία 20 χρόνια με τη φάση των ομίλων και εν συνεχεία με τα πλέι οφ, έπεσαν οριστικά την Τετάρτη το βράδυ. Ηταν η τελευταία φορά με το φορμάτ των 32 ομάδων, χωρισμένων σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Από την επόμενη περίοδο, το Τσάμπιoνς Λιγκ αλλά και οι άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα διε-ξαχθούν με εντελώς νέο σύστημα, που στην αρχή μάλλον θα μπερδέψει τους φιλάθλους, αλλά στην πορεία υπάρχει η αίσθηση πως θα τους κερδίσει και θα τονώσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.

Η αλήθεια είναι ότι με το υπάρχον φορμάτ που εμπλουτίστηκε αρχικά με το Γιουρόπα Λιγκ και εν συνεχεία με το Conference League, το ενδιαφέρον παρέμεινε πολύ ζωηρό, όπως αποδεικνύεται από τα γεμάτα γήπεδα, τις πολύ υψηλές τηλεθεάσεις και τα τεράστια συμβόλαια με τους τηλεοπτικούς παρόχους και τους χορηγούς. Η πίεση όμως των πιο πλούσιων ομάδων που είχαν πρωτοστατήσει στην (αποτυχημένη προς το παρόν) προσπάθεια δημιουργίας μιας Σούπερ Λίγκας στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, ανάγκασε την UEFA να φέρει τροποποιήσεις, που υπόσχονται περισσότερα παιχνίδια και περισσότερα κέρδη.

Το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο όμιλο 36 (αντί 32) ομάδων, που εξασφαλίζει 64 παραπάνω παιχνίδια ετησίως. Το ένα από τα 4 παραπανίσια εισιτήρια το παίρνει η 5η χώρα στο ράνκινγκ της UEFA, το δεύτερο θα κριθεί στα προκριματικά και τα άλλα δύο θα δοθούν στις δύο χώρες με την καλύτερη βαθμοθηρία στην τελευταία περίοδο και όχι στις προηγούμενες πέντε όπως ίσχυε.

Η κατανομή των 36 θέσεων:

• 1 στον νικητή του Τσάμπιονς Λιγκ 2023-2024.

• 1 στον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ 2023-2024.

• 10 στους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων από θέση 1-10 στην κατάταξη της UEFA.

• 6 στους δεύτερους των πρωταθλημάτων από θέση 1-6 στην κατάταξη της UEFA.

• 5 στους τρίτους των πρωταθλημάτων από θέση 1-5 στην κατάταξη της UEFA.

• 4 στους τέταρτους των πρωταθλημάτων από θέση 1-4 στην κατάταξη της UEFA.

• 5 στους νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

• 2 στους νικητές των πλέι οφ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

• 1 στο πρωτάθλημα με τον καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν.

• 1 στο πρωτάθλημα με τον δεύτερο καλύτερο συντελεστή UEFA της προηγούμενης σεζόν.

Με αυτό το σενάριο των δύο ελεύθερων εισιτηρίων, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι ο πρωταθλητής της θα μπει απευθείας στους ομίλους μόνο εάν η πορεία των 4 ομάδων μας είναι εκπληκτική στη συνέχεια του Conference League και φτάσουν όλες πολύ μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή