Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Τα μεγάλα κλαμπ δεν ακολουθούν

Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα: Τα μεγάλα κλαμπ δεν ακολουθούν

Λίγες οι ομάδες που στρέφονται προς την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία νέων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, μακριά από την «ομπρέλα» της FIFA και της UEFA, αλλά κατά τα φαινόμενα δύσκολα θα υλοποιηθούν τόσο φιλόδοξα σχέδια – άμεσα τουλάχιστον. Αν και στην πρώτη προσπάθεια συνασπισμού όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, με στόχο να πάρουν το μαχαίρι και την πίτα μπροστά τους, η αντίδραση της FIFA και της UEFA ήταν καταλυτική, προκαλώντας διάσπαση του συνασπισμού. Η επιμονή κυρίως της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, οδήγησε την υπόθεση στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την απόφαση να ανοίγει νέους δρόμους:

Πόρτο, Μπενφίκα, Αϊντχόφεν και ίσως Μαρσέιγ, Λυών δείχνουν πρόθυμες να ακολουθήσουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

«Δεν είναι σύννομοι οι κανόνες της FIFA και της UEFA βάσει των οποίων απαιτείται η χορήγηση προηγούμενης άδειας για τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, όπως η Superleague, και βάσει των οποίων απαγορεύεται σε συλλόγους και ποδοσφαιριστές η συμμετοχή σε αυτήν επ’ απειλή επιβολής κυρώσεων. Πράγματι, οι εξουσίες των FIFA και UEFA δεν οριοθετούνται από κανένα κριτήριο που να διασφαλίζει τον διαφανή, αντικειμενικό, μη ενέχοντα διακρίσεις και αναλογικό χαρακτήρα τους. Ομοίως, οι κανόνες βάσει των οποίων η FIFA και η UEFA διαθέτουν αποκλειστικό έλεγχο της εμπορικής εκμετάλλευσης των σχετικών με τις εν λόγω διοργανώσεις δικαιωμάτων είναι ικανοί να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των διοργανώσεων αυτών για τα μέσα ενημέρωσης, τους καταναλωτές και τους τηλεθεατές εντός της Ενωσης».

Η απόφαση αυτή θα ανοίξει νέους δρόμους στο ποδόσφαιρο, μόνο αν η πλειονότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ πειστεί να ακολουθήσει, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό. Η αγγλική κυβέρνηση και οι αγγλικοί σύλλογοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια, ενώ τουλάχιστον επιφυλακτική στάση κρατούν έως τώρα οι μεγάλες ομάδες των πιο ισχυρών πρωταθλημάτων. Οι μόνες πρόθυμες να περάσουν στο στρατόπεδο της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα είναι οι Πόρτο, Μπενφίκα και Αϊντχόφεν, με πιθανές συμμάχους τις Μαρσέιγ, Λυών. Αν οι πιο εμπορικοί σύλλογοι από την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία αποφασίσουν να παραμείνουν κάτω από τη σκέπη της UEFA, διόλου απίθανο το όλο εγχείρημα να θυμίσει το μπασκετικό «ναυάγιο» της Σουπρολίγκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή