Δέκα αθλητές που έγραψαν ιστορία το 2023

Δέκα αθλητές που έγραψαν ιστορία το 2023

Η «Κ» παρουσιάζει δέκα αθλητές που ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και βρέθηκαν στην κορυφή

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2023 μας αποχαιρετά και μαζί του οι μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες. Η «Κ» παρουσιάζει δέκα αθλητές που απέδειξαν πως είναι ικανοί να σπάσουν κάθε ρεκόρ, προσωπικότητες που ξεπέρασαν κάθε αντιξοότητα, πρωταθλητές που έκαναν τα πάντα για να παραμείνουν στην κορυφή. Το 2023 είχε ρεκόρ, μεγάλες στιγμές και αθλητές που μπήκαν για πάντα στη συνείδηση του κόσμου.

Δέκα αθλητές που έγραψαν ιστορία το 2023-1

Μίλτος Τεντόγλου | Στίβος

Ενας αθλητής-μύθος, ένας αθλητής που κάθε του άλμα είναι και ένα βήμα προς την κορυφή. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι χρυσός σε όλες τις διοργανώσεις από το 2018 μέχρι σήμερα με εξαίρεση το παγκόσμιο του 2019 στην Ντόχα και το 2022 στο Ορεγκον, που ήταν δεύτερος. Η χρονιά που μας αφήνει είχε ξανά επιτυχίες, χαμόγελα και φυσικά θέση στην κορυφή του βάθρου. Η αρχή έγινε με την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στην Κωνσταντινούπολη, όπου με άλμα στα 8,30 μ. δεν δυσκολεύθηκε να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Το καλύτερο κλείσιμο ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, όπου με 8,52 μ. έγραψε τη δική του ιστορία και μπήκε για πάντα στο κλειστό club των κορυφαίων του αθλήματος. Οπως είπαμε, το 2023 ήταν ακόμα ένα έτος εκτόξευσης, με τον Ελληνα πρωταθλητή του μήκους να μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του στίβου. «Ο Τεντόγλου είναι ο πρώτος Ελληνας από τη χώρα που μπαίνει στο Top-10 ύστερα από 53 χρόνια. Με 13 νίκες σε 15 αγώνες, δύο σε Diamond League, ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό κλειστού και ένα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με άλμα στην τελευταία προσπάθεια, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στα 25 του είναι για τρίτη χρονιά στην κορυφή της κατάταξης στο μήκος», τονίζει το «Track and Field News».

Λιονέλ Μέσι | Ποδόσφαιρο

Εναν χρόνο μετά την κατάκτηση του πρώτου του Μουντιάλ, ο Μέσι, όπως και ο Οχτάνι, έγινε ακόμη πιο μεγάλος στον αθλητικό κόσμο. Η μεταγραφή του στο MLS –και ενώ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Λίγκας της Σαουδικής Αραβίας, όπου πήγε ο επί σειρά ετών αντίπαλός του Κριστιάνο Ρονάλντο και στη συνέχεια… εξαφανίστηκε από το προσκήνιο– έφερε ακόμα πιο μεγάλη λάμψη για αυτόν. Τον καθιέρωσε και στις ΗΠΑ. Η συμφωνία που υπέγραψε με το MLS, η οποία συνδέεται με τις συνδρομές της Apple TV, μπορεί να φέρει μεγάλη… επανάσταση όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρακολουθούν αθλήματα και στην Αμερική αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Νικόλα Γιόκιτς | Μπάσκετ

Το άθλημα που εκτιμά περισσότερο το χάρισμα, το στιλ, την αισιοδοξία και τις διασημότητες έχει ως κεντρικό πρόσωπο έναν… δύστροπο Σέρβο που δεν θέλει να δίνει συνεντεύξεις, δεν χαμογελά ποτέ και δήλωσε ότι δεν θα ανυπομονούσε για τον πρώτο του τίτλο στο ΝΒΑ γιατί «εγώ απλά θέλω να πάω σπίτι μου». Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε παίκτης όπως ο σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς. Δεν έχει φοβερό άλμα ή ταχύτητα αλλά η ικανότητά του να βλέπει τις κινήσεις των συμπαικτών του και να κατανοεί το παιχνίδι τού έχει επιτρέψει να γίνει ο καλύτερος πασέρ και σκόρερ. Δύο φορές αναδείχθηκε MVP και το 2023 πρωταθλητής ενώ η προφανής περιφρόνησή του για τα φώτα της δημοσιότητας έχει… τρελάνει μέχρι και τον επίτροπο του ΝΒΑ Ανταμ Σίλβερ.

Δέκα αθλητές που έγραψαν ιστορία το 2023-2

Μαξ Φερστάπεν | F1

Ο Μαξ Φερστάπεν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για τρίτη διαδοχική χρονιά. Μια σχεδόν τέλεια σεζόν, όπου κατέρριψε ρεκόρ και «έσβησε» κάθε αγωνία για το ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει. Στο τιμόνι της Red Bull, ο 26χρονος Ολλανδός κυριάρχησε στα 19 από τα 22 Grand Prix που έγιναν το 2023. Παράλληλα, πήρε το ρεκόρ για το καλύτερο ποσοστό νικών σε μια σεζόν με 86,36%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Γερμανό, θρύλο της F1, Μίκαελ Σουμάχερ (72,22% από το 2004). Ο Φερστάπεν βελτίωσε το ρεκόρ για τον αριθμό των διαδοχικών νικών στα Grand Prix με ένα απίστευτο σερί δέκα θριάμβων, ενώ με 575 βαθμούς έγινε ο πρώτος οδηγός που πέρασε το «φράγμα» των 500 βαθμών.

Ερλινγκ Χάαλαντ | Ποδόσφαιρο

Ο Νορβηγός στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Μάντσεστερ πέτυχε 52 γκολ και μοίρασε 9 ασίστ. Ο Νορβηγός είναι στην Αγγλία πιο… γνωστός και από τον Θορ, αφού στο βιογραφικό του με τη Σίτι πλέον έχει τα πάντα, γι′ αυτό και λατρεύεται όσο κανείς στο Μάντσεστερ. Η δύναμη, ο ρυθμός και το τελείωμα θυμίζουν Κριστιάνο Ρονάλντο ενώ είναι απρόβλεπτος σαν τον Τόμας Μίλερ. Ο Χάαλαντ έχει δείξει μια αδυσώπητη εμμονή στο σκοράρισμα, βάζοντας την μπάλα στα δίχτυα με όλους τους τρόπους. Ο Χάαλαντ ήταν ό,τι ακριβώς είχε φανταστεί ο Γκουαρντιόλα και το 2023 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την καριέρα του.

Σιμόν Μπάιλς, επέστρεψε ξανά στην κορυφή

Σιμόν Μπάιλς | Ενόργανη γυμναστική

Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι δεν διαθέτει την πνευματική αφοσίωση για το άθλημά της και την αποχώρησή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο, η Μπάιλς επέστρεψε στη δράση το 2023 εμφανιζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση. Η απόδοσή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Οκτώβριο ήταν συγκλονιστική. Ουσιαστικά πέτυχε –σε έναν θεσμό που συναγωνιζόταν με πολύ πιο μικρές σε ηλικία αθλήτριες– την επίδοση – ρεκόρ της κατάκτησης του έκτου παγκόσμιου τίτλου.

Η Μπάιλς έγινε έτσι στην Αμβέρσα η πολυνίκης αθλήτρια στην ιστορία του αθλήματος. Μάλιστα, σημείωσε συνολικά 58.399 βαθμούς έπειτα από μια εκπληκτική απόδοση στο άλμα, στις ασκήσεις εδάφους και τη δοκό ισορροπίας.

Ετσι έδωσε και τέλος σε μία χαζή συζήτηση για το εάν εγκατέλειψε ή όχι τον εαυτό της. Οι επιδόσεις της έφεραν και την προσδοκία και την προοπτική για ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024. Εάν τα καταφέρει θα πάρει το χρυσό για πρώτη φορά μετά το 2016 και θα εδραιώσει τον τίτλο που τη συνοδεύει ως η καλύτερη αθλήτρια όλων των εποχών.

Κόρι Γκάουφ, καμία έφηβη δεν είχε πάρει αυτόν τον τίτλο μετά τη Σερένα Γουίλιαμς το 1999.

Κόρι «Κόκο» Γκάουφ | Τένις

Σε μια χρονιά που ο γυναικείος αθλητισμός βγήκε ξανά μπροστά, η Γκάουφ έφτασε σε τοπ επίπεδο με την κατάκτηση του πρώτου της τίτλου και έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο. Η πρώτη της μεγάλη στιγμή ήρθε με το πρώτο της Γκραν Σλαμ στο U.S. Open τον Σεπτέμβριο. Καμία έφηβη δεν είχε πάρει αυτόν τον τίτλο μετά τη Σερένα Γουίλιαμς το 1999. Με υψηλές προσδοκίες και παρά την πίεση η Γκάουφ τα κατάφερε παρότι έχασε το πρώτο σετ σε τέσσερις διαφορετικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Τέτοια ψυχική και πνευματική δύναμη λέει πολλά για την αθλήτρια αυτή. Η Γκάουφ είναι η αγαπημένη του κόσμου εδώ και χρόνια και μοιάζει όλο και περισσότερο ως η απόλυτη διάδοχος της Σερένα Γούιλιαμς στο τένις.

Δέκα αθλητές που έγραψαν ιστορία το 2023-3

Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) 100 μ.-200 μ. | Στίβος

O Nόα Λάιλς έφυγε με τρία χρυσά μετάλλια (100 μ., 200 μ., 4Χ100 μ.) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τον Αύγουστο. Ο 26χρονος, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να απειλήσει ένα από τα παγκόσμια ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ, κυρίως αυτό στα 200 μ., τα 19.19 από το παγκόσμιο του Βερολίνου το 2009. Ο Λάιλς, κάτοχος του ρεκόρ των ΗΠΑ με 19.31 από το 2022, στη Βουδαπέστη προχώρησε και στη δήλωση της χρονιάς.

Μετά το χρυσό μετάλλιο στα 4Χ100 μ. είπε: «Αυτό που με πονάει είναι όταν βλέπω στους τελικούς του NBA να βάζουν τον τίτλο “world champions”. Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ποιανού; Των Ηνωμένων Πολιτειών; Εμείς είμαστε ο κόσμος, έχουμε εδώ σχεδόν κάθε χώρα να παλεύει για τη σημαία της να θριαμβεύσει, να δίνει τα πάντα. Δεν υπάρχουν σημαίες στο NBA».

Ο καλύτερος παίκτης του μπέιζμπολ στον κόσμο ξεκίνησε τη χρονιά του νικώντας τον συμπαίκτη του στο MLB, Μάικ Τρουτ

Σοχέι Οχτάνι | Μπέιζμπολ

Ο καλύτερος παίκτης του μπέιζμπολ στον κόσμο ξεκίνησε τη χρονιά του νικώντας τον συμπαίκτη του στο MLB, Μάικ Τρουτ, για να δώσει στην ομάδα της Ιαπωνίας ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα Baseball Classic. Στη συνέχεια έκανε την πιο εντυπωσιακή σεζόν του στο MLB ως ένας από τους καλύτερους pitchers για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το ότι οι Αγγελοι του Λος Αντζελες παρέμειναν εξαιρετικοί με τον Οχτάνι και τον Τρουτ στο ρόστερ τους είναι άλλη μία υπενθύμιση ότι το μπέιζμπολ είναι το απόλυτο ομαδικό άθλημα. Ο Οχτάνι τα έκανε όλα αυτά για να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην ιστορία του αθλητισμού παρά τον τραυματισμό του στο χέρι που έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και την καριέρα του. Θα ταιριάξει με τους Dodgers, που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αθλητικά brands στον κόσμο.

Ο Λεό Μαρσάν έγινε ο αθλητής που κατέρριψε το τελευταία παγκόσμιο ρεκόρ που είχε ο Μάικλ Φελπς

Λεό Μαρσάν | Κολύμβηση 

Η 23η Ιουλίου 2023 είναι μια ιστορική ημερομηνία για την κολύμβηση. Ο Λεό Μαρσάν έγινε ο αθλητής που κατέρριψε το τελευταία παγκόσμιο ρεκόρ που είχε ο Μάικλ Φελπς. Και τι ρεκόρ: στο… δέκαθλο της κολύμβησης, όπως χαρακτηρίζονται τα 400 μ. μεικτή ατομική. Ο 21χρονος Γάλλος στον τελικό του αγωνίσματος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, σταμάτησε το χρονόμετρο στα 4:02.50, διαλύοντας το ρεκόρ των 4:03.84 που είχε σημειώσει ο Φελπς στις 10 Αυγούστου 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Μάικλ Φελπς βρισκόταν στο κολυμβητήριο, σχολίασε το απίθανο ρεκόρ για το NBC, και αποθέωσε τον Μαρσάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή