Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ
το-2023-μέσα-από-τον-κόσμο-των-σπορ-562804183

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ

Από τους «εξερευνητές» Μέσι και Ρονάλντο μέχρι τον παγκόσμιο Τεντόγλου, η «Κ» θυμίζει τις σημαντικότερες αθλητικές στιγμές της χρονιάς

Άκης Τριανταφύλλου
Ακούστε το άρθρο

Το 2023 σε λίγες ώρες θα αποτελέσει παρελθόν και μέσω του αθλητισμού αφήνει μερικές από τις –ελάχιστες είναι αλήθεια– καλές στιγμές αυτού του χρόνου. Ανασύρει όμως και σοκαριστικές μνήμες.

Εικόνες μια κοινωνίας που κάθε μέρα που περνάει, μοιάζει να εθίζεται στη σκληρή βία. Μπορεί να έλειπαν οι μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ, Euro) όμως τα μετάλλια, οι διακρίσεις, οι επιστροφές, οι παλιές και νέες παρουσίες αλλά και οι ηχηρές μεταγραφές-μετακινήσεις, δεν άφησαν κανέναν να πλήξει. Η «Κ» θυμάται τα πιο σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα που τα προκάλεσαν.

Ο… νέος κόσμος των Μέσι – Ρονάλντο

Απασχολούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον παγκόσμιο αθλητισμό πάνω από δύο δεκαετίες. Και από ό,τι φαίνεται, έχουν σκοπό να συνεχίσουν να το κάνουν. Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους αφήνοντας τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Με τη μετακίνησή τους σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία αντίστοιχα, είναι φανερό πως έγιναν οι πρωτοπόροι σε μια προσπάθεια αν όχι να αλλάξει, σίγουρα να διευρυνθεί ο χάρτης και τα στάτους της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Ηταν η πρώτη μέρα του 2023 όταν επισημοποιήθηκε η συμφωνία του 38χρονου Πορτογάλου άσου με την Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας, μια συμφωνία που του αποφέρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-1
Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους αφήνοντας τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Πέρα απ΄ αυτό όμως, το σημαντικότερο είναι πως μετέτρεψε τη Saudi Pro League σε πόλο έλξης κορυφαίων ποδοσφαιριστών (Μπενζεμά, Καντέ, Κουλιμπαλί, Νέβες) που αψήφησαν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό για ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Ο Αργεντινός από την πλευρά του, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του Κατάρ, πέρασε τον Ατλαντικό για να φορέσει τη ροζ φανέλα της Ιντερ Μαϊάμι. Το MLS αναβαθμίστηκε ενόψει και του Μουντιάλ του 2026 ενώ αυτό δεν εμπόδισε τον Μέσι να κατακτήσει και την 8η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του.

Τα «σάρωσαν» όλα Σίτι και Χάαλαντ

Ηταν η κορυφαία ομάδα του κόσμου χωρίς αμφιβολία και στους κόλπους της είχε τον καλύτερο όλων. Μάντσεστερ Σίτι και Ερλινγκ Χάαλαντ τα πήραν όλα… σπίτι τους το 2023. Ο Νορβηγός σκόραρε κατά βούληση και η ομάδα του Γκουαρδιόλα δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το τρεμπλ (Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο Αγγλίας) και να κατακτήσει Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνής Ομοσπονδίας Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου (IFFHS), ο 23χρονος σέντερ φορ είναι ο κορυφαίος για τη χρονιά αφήνοντας πίσω του με διαφορά τους Εμπαπέ, Μέσι, Ρόντρι και Μπέλιγχαμ.

Γερμανική «μηχανή» και στο μπάσκετ

Τριάντα χρόνια μετά τον απρόσμενο θρίαμβο στο Eurobasket του 1993, η Γερμανία του φοβερού και τρομερού Ντένις Σρέντερ σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου, στο Μουντομπάσκετ της Ασίας. Σε έναν μυθικό ημιτελικό απέκλεισε τις ΗΠΑ με 113-111 και ολοκλήρωσε τη διοργάνωση αήττητη νικώντας και τη Σερβία στον τελικό με 83-77.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-2
Η Γερμανία του φοβερού και τρομερού Ντένις Σρέντερ σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου, στο Μουντομπάσκετ της Ασίας. [Φωτ. AP/ Michael Probst]

Η επικράτησή της αν και θεωρήθηκε έκπληξη, ήταν δικαιότατη αφού έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ ενώ εκμεταλλεύθηκε και τις σημαντικές απουσίες παικτών στο τουρνουά όπως  Αντετοκούνμπο, Γουεμπανιαμά, Ρούμπιο, Γιόκιτς, Μίτσιτς και Σαμπόνις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η γερμανική «μηχανή» δεδομένα φαντάζει ως ένα από τα μεγάλα φαβορί και για το Ολυμπιακό τουρνουά.

Ο «βασιλιάς» και οι 40.000 πόντοι

Ο Λε Μπρον Τζέιμς απέδειξε και στα 38 του πως παραμένει ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ. Ο άσος των Λέικερς στις 8/2 έσπασε ένα συγκλονιστικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1984 στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα, στον αγώνα της ομάδας του με τους Θάντερ, με τους 38 πόντους που πέτυχε, ξεπέρασε τον Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ ο οποίος ήταν ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών με 38.387 πόντους. Ο Λε Μπρον εκείνη τη βραδιά έφτασε τους 38.390 πόντους, ενώ πλέον έχει φτάσει στους 39.363 και έχει βάλει πλώρη για τους 40.000. Ενα νούμερο που πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να το πλησιάσει στο προσεχές και μακρινό μέλλον.

Οι γυναίκες κατέκτησαν και το ποδόσφαιρο

Το 2023 ήταν αναμφίβολα η χρονιά κατά την οποία το γυναικείο ποδόσφαιρο εδραιώθηκε για τα καλά στο παγκόσμιο στερέωμα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ωκεανίας καταρρίφθηκαν μια σειρά από ρεκόρ, που ανέδειξαν τη δημοτικότητά του. Για πρώτη φορά διεξήχθησαν 64 αγώνες συνολικά, κόπηκαν τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη διοργάνωση (1.978.274) αλλά και κατά μέσο όρο (30.911) ενώ προβλήθηκε στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, με την τηλεθέαση να είναι τεράστια.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-1
Το 2023 ήταν αναμφίβολα η χρονιά που το γυναικείο ποδόσφαιρο εδραιώθηκε για τα καλά στο παγκόσμιο στερέωμα. [Φωτ. REUTERS/ Hannah Mckay]

Είναι χαρακτηριστικό πως ο προημιτελικός της Αυστραλίας με τη Γαλλία έκανε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση που είχε ποτέ αθλητικό event τα τελευταία 20 χρόνια, στη χώρα των καγκουρό. Η Ισπανία κέρδισε στον τελικό την Αγγλία, ωστόσο στην απονομή το –δίχως συναίνεση– φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες στην κορυφαία σκόρερ Τζένι Ερμόσο έκλεψε αρνητικά την παράσταση και αποτέλεσε την αφορμή ώστε να ξεσκεπαστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ομάδα.

Με το γκάζι κολλημένο ο Φερστάπεν

Κάποιος να τον σταματήσει… Ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε το 2023 κατορθώματα που δύσκολα θα τα επαναλάβει οδηγός, εκτός ίσως από τον ίδιο αφού είναι μόλις 26 ετών. Ενάμιση μήνα μετά την εξασφάλιση του τρίτου διαδοχικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1, στο Sprint του Κατάρ, ολοκλήρωσε τη σεζόν κερδίζοντας στο GP του Αμπου Ντάμπι φτάνοντας στην 54η νίκη του. Με αυτή ανέβηκε στην τρίτη θέση των οδηγών της ιστορίας με τις περισσότερες νίκες, πίσω μόνο από τον Λιούις Χάμιλτον (103) και τον Μίκαελ Σουμάχερ (91). Εκανε το three-peat έχοντας 12 συνεχόμενες νίκες μέσα στη χρονιά, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία της F1.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-3
Ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε το 2023 κατορθώματα που δύσκολα θα επαναλάβει οδηγός. [Φωτ. REUTERS]

Ο Τζόκοβιτς βρήκε τον διάδοχο

Σε… άλλη διάσταση έχει περάσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποδεικνύοντας πως δεν είναι απλά ένας πρωταθλητής του τένις. Ο Σέρβος τον Ιανουάριο του 2023 κατέκτησε τον 10ο τίτλο του στο Αυστραλιανό Οπεν κερδίζοντας στον τελικό τον Στέφανο Τσιτσιπά με 3-0 σετ. Στη συνέχεια με την κατάκτηση και του Ρολάν Γκαρός αλλά και του US Open, έφτασε τα 24 Γκραν Σλαμ ξεπερνώντας τον Ραφαέλ Ναδάλ στη σχετική λίστα. Στον τελικό του Wimbledon ωστόσο είδε τον διάδοχό του στο πιο μεγάλο παιχνίδι της σεζόν. Ο 20χρονος Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ με 3-2 σετ έπειτα από επικό ματς, κατέκτησε το τουρνουά και παράλληλα τον υποχρέωσε στην πρώτη του ήττα στο κεντρικό κορτ ύστερα από 10 χρόνια και ένα σερί 45 -0. Στις γυναίκες η κυριαρχία της Ιγκα Σφιόντεκ ήταν αδιαμφισβήτητη κατακτώντας έξι τίτλους, εκ των οποίων και το Grand Slam του Παρισιού.

Ο «ιπτάμενος» Μίλτος

Συλλογή μεταλλίων και ρεκόρ έκανε για μια ακόμη χρονιά ο Μίλτος Τεντόγλου που κέρδισε με άνεση τον τίτλο του κορυφαίου Ελληνα αθλητή του 2023. Κορυφαία διάκριση η πρωτιά που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης, το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που έλειπε από το παλμαρέ του. Χρυσό πήρε και στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, το τρίτο μετά τη Γλασκώβη το 2019 και το Τορούν το 2021.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-4
Συλλογή μεταλλίων και ρεκόρ έκανε για μια ακόμη χρονιά ο Μίλτος Τεντόγλου. [Φωτ. INTIME NEWS]

Εκεί έκανε ρεκόρ χρονιάς με ένα άλμα στα 8,40 μέτρα, αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία του το ακύρωσε λόγω των «απαγορευμένων» παπουτσιών του. Μία ημέρα αργότερα ταξίδεψε στη Γαλλία και έκανε 8,41, έτσι απλά… Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 39 της κατέκτησε το χάλκινο στη Βουδαπέστη ενώ με το χρυσό που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Κ-23 η ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Το πόλο είναι πάντα εδώ

Η πιο συνεπής εθνική ομάδα σε μεγάλες διοργανώσεις και επιτυχίες, αυτή του πόλο, έκανε και πάλι το καθήκον της. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Ουγγαρία αφού προηγουμένως είχαν αποκλείσει τη Σερβία και τις ΗΠΑ. Χαραγμένη στη μνήμη μας μετά τον χαμένο τελικό, θα μείνει η συγγνώμη του ομοσπονδιακού τεχνικού Θοδωρή Βλάχου για ένα τάιμ άουτ που πήρε, κόβοντας τον ελληνικό αιφνιδιασμό σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο του αγώνα.

Ραντεβού στο Παρίσι με τον Πετρούνια

Ο Λευτέρης Πετρούνιας παραμένει «άρχοντας των κρίκων» και μέσα στη χρονιά έκλεισε το νέο του ραντεβού με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και παράλληλα εξασφάλισε την παρουσία του στο Παρίσι. Είχαν προηγηθεί, τον Φεβρουάριο το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής «Turnier der Meister» του Κότμπους και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας, με το οποίο έφτασε συνολικά τα οκτώ μετάλλια στη συγκεκριμένη διοργάνωση (6 χρυσά και 2 χάλκινα).

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-5
Ο Λευτέρης Πετρούνιας παραμένει «άρχοντας των κρίκων». [Φωτ. REUTERS]

Η επιστροφή της ΑΕΚ

Η επιστροφή στην ιστορική της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια σηματοδότησε και την επιστροφή στην κορυφή, ύστερα από πέντε χρόνια για την ΑΕΚ. Η Ενωση που κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, κατέκτησε στο νήμα –και ύστερα από μια μάχη διαρκείας με τον Παναθηναϊκό– το 13ο πρωτάθλημα στην ιστορία της πανηγυρίζοντας και το νταμπλ (το 3ο της) ύστερα από 45 χρόνια αφού στον τελικό κυπέλλου νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-0. Ολα αυτά είχαν την υπογραφή του Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος από την πρώτη χρονιά στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο κατάφερε να αλλάξει όλη τη νοοτροπία και το στιλ παιχνιδιού της ομάδας.

Το σουτ του Γιουλ που τον «λάβωσε»

Το 2023 ο μπασκετικός Ολυμπιακός έφθασε μια ανάσα από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας αλλά ο Σέρχιο Γιουλ τρία δεύτερα πριν το φινάλε, με το μοναδικό του καλάθι στον τελικό (79-78), του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και ανέδειξε τη Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-2
Η «βασίλισσα» Ρεάλ κατέκτησε για 11η φορά την Ευρωλίγκα. [Φωτ. REUTERS]

Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης, –κάτι που πετυχαίνει πρώτη φορά ελληνική ομάδα– και προκρίθηκαν στο Final- 4 του Κάουνας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος προπονητής, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ κέρδισε τόσο το βραβείο του πρώτου σκόρερ όσο και του MVP της σεζόν.

Στην Ελλάδα δεν είχαν αντίπαλο ωστόσο μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός μετά την καλοκαιρινή του ενίσχυση έδειξε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει και μέχρι στιγμής το επιβεβαιώνει στην πράξη αφού λίγο πριν φύγει η χρονιά βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκας και στην πρώτη θέση της Basket League.

Αντεπίθεση με μπροστάρη τον Σλούκα

Το μεταγραφικό παζάρι της χρονιάς σημαδεύτηκε από τη μετακίνηση του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου, όταν λίγο μετά το μεσημέρι, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του 33χρονου Κώστα Σλούκα, ο οποίος αποφάσιζε να αφήσει τον Πειραιά, μην μπορώντας να βρει σημεία επαφής με τον κόουτς Μπαρτζώκα.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-6
Ο Ελληνας γκαρντ σηματοδότησε την έναρξη της προσπάθειας των «πρασίνων» να πάρουν και πάλι τα σκήπτρα στην Ελλάδα. [Φωτ. Χ/ @paobcgr]

Ο Ελληνας γκαρντ σηματοδότησε την έναρξη της προσπάθειας των «πρασίνων» να πάρουν και πάλι τα σκήπτρα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη. Η επιλογή του Εργκίν Αταμάν, του κορυφαίου προπονητή των προηγούμενων ετών στην Ευρωλίγκα, και οι προσθήκες των Λεσόρτ, Βιλντόζα, Ερνανγκόμεζ και Ναν που ακολούθησαν, μέχρι στιγμής τους δικαιώνουν.

Παγιδευμένοι στα πλοκάμια της βίας

Ηταν Φλεβάρης του 2022 όταν όλη η χώρα σοκαρίστηκε από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Νέα μέτρα για την οπαδική βία νομοθετήθηκαν, άλλα αυστηροποιήθηκαν, μα και το τέλος του 2023 μας βρίσκει στο ίδιο και χειρότερο σημείο. Στις 7 Αυγούστου, εκατοντάδες Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητοι ολόκληρη την Ελλάδα, έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια δολοφονώντας τον οπαδό της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη. Το ζοφερό τοπίο συμπληρώθηκε αυτόν τον μήνα που φεύγει, με τον θανάσιμο τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα, του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το Super Cup του βόλεϊ.

Το 2023 μέσα από τον κόσμο των σπορ-7
Το σημείο έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ όπου το βράδυ της 8ης Αυγούστου κατέρρευσε από ακατάσχετη αιμορραγία ο Μιχάλης Κατσούρης. [Φωτ. INTIME NEWS]

Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα στις 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του 4ου τελικού της Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, όταν οι οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, διέλυσαν το υλικό της γραμματείας και ο αγώνας διεκόπη οριστικά. Στις 22 Οκτωβρίου το ποδοσφαιρικό ντέρμπι των «αιωνίων» για τη Super League διεκόπη οριστικά λόγω της κροτίδας που πετάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο Χουάνκαρ. Επεισόδια έγιναν και στο παιχνίδι του Βόλου με τον Ολυμπιακό, με τον διαιτητή Παπαπέτρου να καταγγέλει απειλές κατά της ζωής του μετά το ματς. Σε ισχύ και τουλάχιστον μέχρι τις 12/2, βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε όλα τα γήπεδα της Super League.

Οι μεγάλοι αποχαιρετισμοί

Μεγάλες και σημαντικές απώλειες είχε ο κόσμος των σπορ μέσα στο έτος. Στην Ελλάδα δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν σε τούτη τη χώρα έφυγαν από τη ζωή. Οι «σημαίες» της ΑΕΚ Κώστας Νεστορίδης και Μίμης Παπαϊωάννου έφυγαν με διαφορά εννέα μηνών ενώ ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε μια δική του θρυλική μορφή, τον Νίκο Γιούτσο. Το ελληνικό μπάσκετ έχασε τον «ξανθό» του αφού ο Γιάννης Ιωαννίδης στις 4 Οκτωβρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών. Επίσης αποβίωσαν δύο δημοσιογράφοι που έγραψαν τη δική τους μοναδική ιστορία στον χώρο, ο Βασίλης Γεωργίου και ο Γιώργος Γεωργίου. Στον διεθνή χώρο ξεχώρισαν οι απώλειες των Μπόμπι Τσάρλτον, Ζιστ Φονταίν, Μπόμπι Νάιτ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT