Γιατί η Serie A θα είναι πλέον πιο… φτωχή

Γιατί η Serie A θα είναι πλέον πιο… φτωχή

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου για τους ιταλικούς συλλόγους, μετά την κατάργηση μιας σημαντικής φοροελάφρυνσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύλλογοι της Serie A δεν σήκωσαν ποτήρια με Franciacorta Cuvee Prestige κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν υπήρχε λόγος να πανηγυρίσουν, αφού όταν το ρολόι έδειξε 00.01 η Serie A έχασε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι παράγοντες γνώριζαν ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταργήσει σταδιακά μια φορολογική ελάφρυνση που είχαν χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα στην αγορά ποδοσφαιριστών. Υποτίθεται ότι θα γινόταν στα τέλη Φεβρουαρίου, καθιστώντας το χειμερινό παράθυρο την τελευταία ευκαιρία να το αξιοποιήσουν. Ωστόσο, η κατάργησή του «Decreto crescita» προωθήθηκε και τέθηκε τελικά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Τι είναι αυτή η ελάφρυνση; Μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οι ομάδες πλήρωναν πολύ λιγότερα στην εφορία για κάθε μεταγραφή από εξωτερικό και για κάθε ανανέωση συμβολαίου. Αυτό, λοιπόν, έπαψε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024. Κάθε μεταγραφή από το εξωτερικό θα κοστίζει πολύ πιο ακριβά στους ιταλικούς συλλόγους. Ακόμη και για τους ελεύθερους παίκτες τα δεδομένα αλλάζουν.

Το ποσό που θα καταβάλλουν στην εφορία για αγορά παίκτη και για ανανέωση συμβολαίου από την 1η Ιανουαρίου θα είναι υψηλότερο.

 

Η καθιέρωση του «Decreto Crescita» πριν από τέσσερα χρόνια βοήθησε τις ομάδες της Serie A να ενισχυθούν σημαντικά, καθώς μπορούσαν πλέον να αποκτούν Ιταλούς αλλά και ξένους παίκτες που βρίσκονταν στο εξωτερικό με έναν ενιαίο φόρο που μείωνε κατά το ήμισυ τις εισφορές τους στο κράτος.

Επιστροφή στα σαλόνια

Η Serie A είχε τέσσερις διαφορετικούς πρωταθλητές σε τέσσερα χρόνια. Οι ομάδες της άρχισαν να φτάνουν ξανά σε ευρωπαϊκούς τελικούς, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο του 2023 με την Ιντερ στον τελικό του Champions League, τη Ρόμα στον τελικό του Europa League και τη Φιορεντίνα στον τελικό του Europa Conference League. Για πρώτη φορά από το 1990, η Serie A εκπροσωπήθηκε σε τρεις τελικούς της UEFA ταυτόχρονα. Καθένας από τους εμπλεκόμενους συλλόγους έχει ωφεληθεί σε διαφορετικό βαθμό από το «Decreto Crescita».

Η Λίγκα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση και τονίζει ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για το ιταλικό ποδόσφαιρο και η ανταγωνιστικότητά του θα μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τις άλλες χώρες. «Την ώρα που το ιταλικό ποδόσφαιρο ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή κατάταξη, τη στιγμή που τρεις ιταλικές ομάδες έχουν συμμετάσχει ως φιναλίστ στις τρεις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τη στιγμή που δύο ιταλικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, η κατάργηση αυτής της φοροαπαλλαγής είναι αυτογκόλ για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και για την οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Τζουζέπε Μαρότα, διευθύνων σύμβουλος της Ιντερ.

Με το «Decreto crescita» η Μίλαν απέκτησε παίκτες στους οποίους έδωσε μισθούς 67,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για τη Ρόμα έφτασε τα 66,75 εκατ. ευρώ. Χωρίς το «Decreto crescita» αυτά τα ποσά θα άγγιζαν τα 89,8 εκατ. ευρώ (ετησίως) για τους Ροσονέρι και τα 89 εκατ. ευρώ για τους Τζιαλορόσι. «Καταστρέφετε τους συλλόγους», είπε ο ιδιοκτήτης της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή