«Κόκκινη» στη μπλε κάρτα

Οι οπαδοί λένε και πάλι «φτάνει» - Oλοένα και περισσότεροι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αναλογίζονται το τίμημα από τις αλλεπάλληλες ιδέες.

6' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο του συνεδρίου της UEFA την περασμένη Πέμπτη, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν δεν σταματούσε να επιβεβαιώνει πως αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία στην προεδρία της ομοσπονδίας. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει αν το 2027 που θα αποχωρήσει, το ποδόσφαιρο θα είναι το ίδιο. «Οχι, ούτε στο Euro το καλοκαίρι, ούτε και στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν πρόκειται να υπάρχουν μπλε κάρτες. Και όσο θα είμαι εγώ πρόεδρος θα προσπαθήσω να το καθυστερήσω όσο μπορώ. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο πλέον…», έλεγε με αρκετή δόση οργής σε όσους τον ρωτούσαν αν ευσταθεί η αποκάλυψη της «Telegrafh» για την είσοδο μιας ακόμη καινοτομίας στο άθλημα: Την μπλε κάρτα.

Ο Σλοβένος δεν είναι ο μόνος που αντιδρά. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στο άκουσμα, πως μετά το VAR, τις γραμμές, το οφσάιντ που σφυρίζεται αν μια τρίχα από τα μαλλιά προεξέχει, το ημιαυτόματο οφσάιντ, τις ατελείωτες καθυστερήσεις που έχουν πάει την διάρκεια των αγώνων στα 110 και τα 120 λεπτά, έρχεται και μια κάρτα που θα στέλνει τους ποδοσφαιριστές για δέκαλεπτο… τάιμ άουτ αν δεν κάθονται φρόνιμοι, προέρχονται από τον κόσμο.

Τους απλούς φιλάθλους, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δουν τους κανονισμούς να ξαναγράφονται από την αρχή. Αρκετά έχουν μπερδευτεί τα τελευταία χρόνια.

Στα social media, οι οπαδοί σχεδόν όλων των αγγλικών ομάδων, ξεκίνησαν από την Πέμπτη ένα νέο κύμα επανάστασης. «Το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο δεν αναγνωρίζεται πια. Οι πλούσιοι μας το κλέβουν» έγραφε ο Μπράιαν, «το άθλημα δεν είναι τηλεοπτικό σήριαλ. Θέλουμε και τα βρώμικα τάκλιν και τα βρισίδια» ήταν η άποψη του Τζον. Ένας τρίτος πρόσθεσε: «Το παιχνίδι έχει ξεφύγει. Αν έρθει αυτό, το ποδόσφαιρο θα έχει τελειώσει εντελώς». 

Μέσα σ΄όλα αυτά, η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως η IFAB, δηλαδή το διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο που υπό την αιγίδα της FIFA καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, αποτελείται από τις τέσσερις Ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία)…

Ενα 24ωρο αργότερα, υπό την πίεσή τους, η FIFA ανέκρουσε πρύμναν.   Οι ανακοινώσεις που θα γίνονταν χθες Παρασκευή ματαιώθηκαν και όπως ανέφερε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, «η εισαγωγή της μπλε κάρτας σε οποιοδήποτε επίπεδο θα συζητηθεί στην ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) τον επόμενο μήνα» και πως «οποιεσδήποτε δοκιμές αυτού του τύπου, εάν εφαρμοστούν, θα πρέπει να περιοριστούν σε υπεύθυνες δοκιμές σε χαμηλότερα επίπεδα». Οπως και με την περίπτωση της European Super League, το οπαδικό κίνημα έδειξε διατεθειμένο να ξαναβγεί μπροστά.

Κλοπ: «Σκέφτονται ό,τι να ναι…»

Ωστόσο οι οπαδοι δεν είναι οι μόνοι. «Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που αυτοί οι τύποι (IFAB) είχαν μια καλή ιδέα. Σκέφτονται ό,τι να ναι…» είπε ο Γιούργκεν Κλοπ στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του σημερινού αγώνα της Λίβερπουλ με την Μπέρνλι και το αιτιολόγησε. «Πιστεύω ότι η εισαγωγή μιας νέας κάρτας θα έδινε απλώς περισσότερες αφορμές για να αποτύχει. Τώρα η συζήτηση θα είναι: Ήταν μπλε κάρτα, αλλά έπρεπε να ήταν κόκκινη και θα έπρεπε να αποβληθεί. Τώρα θα μείνει εκτός 10 λεπτά εκτός αγώνα και θα ξαναμπεί. Η μήπως έπρεπε να δώσει κίτρινη; Μα το Θεό, πρέπει να το κρατήσουμε όσο πιο απλό γίνεται για τους διαιτητές». Και μόνο η σκέψη πως μπορεί να τεθεί σε διαιτητή, το δίλημμα «αποβολή ή μπλε κάρτα» σε ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, σίγουρα δεν συμβάλει στην προστασία του – όπως είναι το σκεπτικό του πράγματος – αλλά αντιθέτως τρομάζει…

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η επείγουσα ανάγκη ξαφνικά να εισαγάγουμε νέα πράγματα. Ποια θα είναι η αλλαγή δηλαδή; Μια ομάδα θα παίζει με με 10 παίκτες για 10 λεπτά. Ξέρετε τι θα γίνεται; Θα έχουμε μια ομάδα να κάθεται προσπαθώντας να περάσει ο χρόνος περιμένοντας κάποιον να επιστρέψει στο παιχνίδι. Ολα τα αθλήματα αναζητούν τρόπους να γίνουν πιο γρήγορα και εμείς για κάποιο λόγο θέλουμε να κάνουμε το αντίθετο. Θα είναι καταστροφικό», είπε από την πλευρά του ο Αγγελος Ποστέκογλου. «Γι’ αυτό είναι οι κίτρινες κάρτες. Το τρέχον σύστημα είναι καλό απλά πρέπει να εφαρμοστεί σωστά από τους διαιτητές. Η προσθήκη μιας μπλε κάρτας θα έμπλεκε τα πράγματα περισσότερο», ανέφερε ο προπονητής της Νιούκαστλ, την ώρα που και οι Μαουρίτσο Ποτσετίνο, Σον Ντάιτς, και Ροί Χότζσον, συμφωνούσαν πως οι μπλε κάρτες θα προκαλέσουν περισσότερες διαμάχες και θα περιπλέξουν τα πράγματα για παίκτες, διαιτητές και οπαδούς.

Υποκειμενικά τα κριτήρια

Στα πρότυπα του πόλο, η ιδέα της μπλε κάρτας που εφαρμόζεται πειραματικά σε μικρές κατηγορίες της Ουαλίας, έχει να κάνει με προσωρινή αποβολή ενός παίκτη από τον αγώνα. Σύμφωνα με αυτή, ο παίκτης θα παραμένει εκτός αγωνιστικού χώρου για 10 λεπτά σε δύο περιπτώσεις: 1) αν σταμάτησε μια πολλά υποσχόμενη επίθεση της αντίπαλης ομάδας με σκόπιμο φάουλ , από αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «φάουλ τακτικής» και 2) αν επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά προς κάποιον από τους διαιτητές. Αν δεχθεί δυο μπλε κάρτες ή μια μπλε και μια κίτρινη στο ίδιο ματς, θα αποβάλλεται οριστικά.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η φάση στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας του τελικού του Euro 2020 Ιταλίας – Αγγλίας, με πρωταγωνιστές τους Τζόρζιο Κιελίνι και Μπουκαγιό Σακά. Ο Ιταλός αμυντικός θέλοντας να σταματήσει τον αντίπαλό του που έφευγε στην κόντρα, τον τράβηξε από την φανέλα και τον πέταξε κάτω, βλέποντας την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Κάιπερς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο Κιελίνι θα έβγαινε εκτός αγωνιστικού χώρου για 10 λεπτά και η Ιταλία θα ξεκινούσε την παράταση με 10 παίκτες έναντι 11 της Αγγλίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός των κριτηρίων για το τι είναι σκόπιμο στην συγκεκριμένη περίπτωση και ποια θα είναι η έντονη διαμαρτυρία προς τον διαιτητή που θα επιβάλει την μπλε κάρτα, είναι υποκειμενική υπόθεση. Και αναμφίβολα δικαιώνει τις αντιδράσεις των προπονητών και των οπαδών, ειδικά μάλιστα από την στιγμή, που και για τα δύο, υπάρχει η τιμωρία με την κίτρινη κάρτα.

Εμπνευση του Κολίνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της IFAB περιλαμβάνει την πρώην Γενική Γραμματέα της FIFA, Φατίμα Σαμούρα και τους γενικούς γραμματείς των τεσσάρων Ομοσπονδιών, Μαρκ Μπούλινγκχαμ της Αγγλίας, Νόελ Μούνεϊ της Ουαλίας, Ίαν Μάξγουελ της Σκωτίας και Πάτρικ Νέλσον της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στην 21μελής συμβουλευτική επιτροπή ποδοσφαίρου βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην τεχνικός της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Λουίς Φίγκο, Χιντετόσι Νακάτα και Ζβόνιμιρ Μπόμπαν καθώς και αξιωματούχοι συνομοσπονδιών.

Επίσης αποτελείται από μια εξαμελή τεχνική συμβουλευτική επιτροπή στην οποία ρόλο έχουν εμπειρογνώμονες διαιτησίας, όπως οι πρώην ρέφερι Πιερλουίτζι Κολίνα  και Ντέιβιντ Έλερεϊ. Μάλιστα λέγεται πως το όλο εγχείρημα, ήταν έμπνευσης του Ιταλού, που δηλώνει δημόσια υπέρμαχος τη μπλε κάρτας.

Ο Κολίνα φέρεται να ήταν αυτός που πίεσε για την επίσπευση των διαδικασιών και σε ανώτερο επίπεδο αφού το πλάνο ήταν να ξεκινήσει στο Κύπελλο Αγγλίας, ανδρών και γυναικών, της σεζόν 2024-2025. Αγνωστο αν και ποιές από τις υπόλοιπες εισηγήσεις που θα πέσουν στο τραπέζι του συνεδρίου της IFAB τον προσεχή Μάρτιο είναι δικές του. 

Πάντως από… μυαλοπώληδες άλλο τίποτα στον οργανισμό.  Ενδεικτικά αναφέρουμε τι συζητείται: Επέκταση αρμοδιοτήτων του VAR (π.χ. αν θα πρέπει να δοθεί κόρνερ ή άουτ), ανακοίνωση από τους διαιτητές μέσω των μικροφώνων τους στους θεατές τι απόφαση πήραν, χορήγηση δικαιώματος μόνο στους αρχηγούς των ομάδων να πλησιάζουν τους διαιτητές όπως γίνεται στο ράγκμπι, διακοπή αγώνα για λίγα λεπτά όταν επικρατεί ένταση.
Όλα αυτά, την ώρα που στην Αγγλία αλλά και στις περισσότερες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, ο προβληματισμός μεγαλώνει για τον χρόνο που «τρώγεται» από το καθαρό παιχνίδι για τους ελέγχους μέσω VAR. 

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Premier League Τόνι Σκόουλς δήλωσε: «Το VAR θέλει βελτίωση. Κάνουμε πάρα πολλούς ελέγχους και αργούμε πολύ να τους κάνουμε με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την απόλαυση του παιχνιδιού από τους οπαδούς μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να αλλάξει. Χάνεται πολύτιμος χρόνος επηρεάζεται ο ρυθμός του αγώνα και ο ενθουσιασμός του κοινού».
Είναι φανερό πως ο ένας μετά τον άλλον, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αρχίζουν να αναλογίζονται ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει το άθλημα, από τις καινοτομίες που το θέλουν πιο δίκαιο. Ίσως σε λίγο καιρό να αφορούν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT